Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tények és tévhitek az egészséges táplálkozásról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tények és tévhitek az egészséges táplálkozásról"— Előadás másolata:

1 Tények és tévhitek az egészséges táplálkozásról

2 Minden ember vágya, hogy
Boldog életet éljen Egészséges legyen Ne legyen túlsúlyos Jól nézzen ki

3 Ehhez szükséges: A tudatos életmód A tudatos táplálkozás
A tudatos gondolkodás

4 TÉNYEK Élelmiszeripar profitorientáltság
kevés veszteséggel minél nagyobb haszon Elsődleges a küllem és az íz  sok vegyi anyag hozzáadása (kísérletek bizonyítják ezek káros hatásait)

5 TÉNYEK Étkezési hibák Sok állati fehérje Sok finomított szénhidrát
Túlzott kalória bevitel Kevés nyers zöldség és gyümölcs Kevés természetes vitamin és ásványi anyag bevitel Kevés víz

6 TÉNYEK ÁLLATI FEHÉRJÉK Nyákképzést indukálnak
Erősen savasítanak (emésztéskor kén-, és salétromsavra bomlanak) Hormonokat, antibiotikumokat tartalmaznak Kedvezőtlen aminosav összetétele miatt növelik a rák kialakulásának kockázatát (pl. bélrák, bőrrák …)

7 Esszenciális aminosavak: A táplálékkal kell bevinni
Szén Hidrogén Oxigén Nitrogén Fehérjék Aminosavak láncolataiból épülnek fel A különböző összekapcsolódási sorrendekből több millió fajta fehérje származhat Esszenciális aminosavak: Olyan létfontosságú aminosavak, amelyeket a szervezet nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani A táplálékkal kell bevinni

8 Fehérjék Primer fehérjék: állati fehérjék
komplettek  az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazzák Szekunder fehérjék: növényi fehérjék inkomplettek a bennük lévő aminosavak egymáshoz képesti aránya nem megfelelő

9 Limitáló aminosavak Felszíváskor a szervezetben/táplálékban a
legkisebb mennyiségben található aminosav Az összes többi jelenlévő aminosav ennek arányában képes beépülni, felszívódni

10 Fehérje komplettálás Az emberi szervezet a növényi fehérjékből tud értékes aminosavakat képezni, minimális salakanyag képződéssel Komplettálás: Aminosav készlet kiegészítése a megfelelő növények párosításával Minden egyes élelmiszerben más-más limitáló aminosav legyen pl. gabonát – hüvelyessel metionin treonin lizin

11 A lucernacsíra (medicago sativa)
Minden esszenciális aminosavat tartalmaz Izoleucin ,7 % Leucin ,4 % Lizin ,7 % Metionin ,3 % Triptofán ,7 % Treonin ,2 % Fenilalanin ,2 % Valin ,4 %

12 II. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek
Kiszipolyozzuk a földeket Műtrágya: N, P, K Kb. 50 ásványra lenne szükség Hiányukban a növény védtelenné válik a fertőzésekkel és a kártevőkkel szemben rovarirtók, gombaölők

13 Ami nincs benne a növényben, belőlünk is hiányozni fog
A növények tartalmaznak: - vitaminok, - ásványi anyagok, - enzimek - fehérjék, szénhidrátok, illóolajok,…stb. Mindezeket a szervezet számára felismerhető és beépíthető formában Biotranszformáció

14 Tönkretett növények

15 Élettelen ételek A főzéssel (40 ºC felett) károsítjuk a növényekben található értékes tápanyagokat Paul Kouchakoff (svájci orvos) ’30-as évek: Ha az étrend 51 %-a főtt étel étkezési fehérvérűség (megnő a fehérvérsejt aktivitás hamis immunriasztás ) Az étrendnek 51 %-ban nyers ételt kell tartalmaznia

16 A helyes étkezés szabályai
Esszénus béke evangélium (részlet) „…Mert élet csak élettől származik, halál pedig csak haláltól. Ezért minden, ami megöli táplálékotokat, megöli testeteket is. És minden ami megöli testeteket, megöli lelketeket is. És testetek azzá válik, amit megesztek, ahogy szellemetek is olyan, amilyenek gondolata- itok. Ezért ne egyetek semmi olyat, amit tűz, a fagy vagy a víz szét- zúzott. Mert a főzött, fagyott vagy romlott táplálék ugyanúgy testete- ket is elégeti, megfagyasztja és megromlasztja…”

17 Génmódosíott élelmiszerek
„Az embernek két magba kár volt belekotnyeleskednie,az egyik az atommag, a másik a sejtmag.” (Erwin Chargaff biokémikus) DNS szerkezetének mesterséges módosítása Cél: Olyan tulajdonságú enzim vagy élő organizmus létrehozása, amely a természetben nem fordul elő, nem alakul ki.

18 Veszélyei Vírus és baktériumgének túlzott használatakor fertőző vírusok alakulhatnak ki és kerülhetnek ki a természetbe. Az idegen gének az emberi DNS-ben lévő ún. nyugvó vírusgéneket és alvó tumorsejteket is aktivizálhatják  beláthatatlan folyamatokat indítva el. Az idegen gének befolyásolhatják a bélflórát, pl. a bélhámsejtek osztódási sebességét befolyásolva. Nem ismert, és nem kontrollálható hatások

19 A legtöbb betegség valamilyen hiányállapotból ered
C-vitamin: antioxidáns, gyulladásgátló, érfavédő, immunerősítő, antihisztamin, vírusellnes, depresszióellenes …. stb. E-vitamin: jó a szívbetegségekre,de az égésre is, és csökkenti az epilepsziás rohamokat… stb. Vas: oxigéntranszport, fáradékonyság, száraz bőr… stb.

20 Vitaminok, ásványi anyagok
Egy vitamin sok hatással bír  sok betegséget tud gyógyítani, mert egy vitamin hiánya sok betegséget tud okozni Alig 2 tucat vitaminunk van, de a testünkben több ezerféle kémiai reakció történik a vitaminok által közvetített reakciókban egy vitaminnak többszörös szerepe kell legyen. Ez igaz az ásványi anyagokra is !

21 Nem a vitaminok gyógyítanak
Képessé teszik a testet, hogy meggyógyítsa önmagát. „Az orvosnak az a kötelessége, hogy aktiválja és újraaktiválja a test saját gyógymechanizmusát.” Dr. Max Gerson ( )

22 Tápanyagszükséglet Egy tápanyag javasolt napi beviteli szintje annyi, amennyi a lakosság többségében megakadályozza egy hiánybetegség kialakulását. A gyakorlatban: amennyitől jobban érezzük magunkat.

23 Nem elég kúraszerűen szedni a táplálékkiegészítőket !
Fontos az egymáshoz képesti arányuk, ezért legjobb egy jó minőségű multivitamin, szükségszerűen kiegészítve az egyén állapotának megfelelően. Alap: A-,B-,C-,E-, D-vitamin, Ca, Mg, Cink, Vas, Jód, Szelén

24 A JÓD, mint barát és ellenség
- A pajzsmirigyhormonok nélkülözhetetlen alkotórésze (tiroxin-T4, trijód-tironin T3) - A pajzsmirigyben raktározódnak Szerepe van: - hőháztartás, vízháztartás, - anyagcsere szabályozásában - hormonális egyensúly - immunrendszer működése - fizikai- szellemi teljesítőképesség - testi, szellemi fejlődés - megakadályozza a radioaktív jód beépülését

25 HIÁNYÁBAN: testi/szellemi visszamaradottság döntésképtelenség
depresszióra való hajlam gyenge immunrendszer hőhullámok/fázósság anyagcserezavarok (hízás/fogyás) ritmuszavarok meddőség nőgyógyászati problémák

26 A jódpótlás lehetőségei
Magyarország jódsivatag

27 Milyen jódot fogyasszunk?
A szervezet csak a szerves jódot képes hasznosítani A szervetlen kötésű jód maró hatással van a nyálkahártyára nátha, kötőszöveti gyulladás, bőrproblémák, irritációk… stb. Természetes jódforrás  biotranszformáció növények (pl. cékla, algák, izlandi zuzmó…)

28 A jód, ami jó Az élő szervezetek számára az 1 vegyértékű pozitív kötésben lévő jódion a legfontosabb, a legaktívabb, a legkedvezőbb élettani hatású.

29 Napi jódszükséglet (mikrogramm)
ÉLETKOR Napi jódszükséglet (mikrogramm) RDA 1989 0-5 hónap 40 6-12 hónap 50 1-3 év 70 4-6 év 90 7-10 év 120 10 év felett 150 Áldott állapotban 175 Szoptatás alatt 200 De akár 1000 mikrogramm is !!

30 A profilaxiás jód hatása
Prof. Dr. Lothar Hotze: a profilaxiás jód káros az egészségre ! - hyper-/hypothireosis, hypertonia, szívpanaszok, fogyás/hízás, koncentráció- és alvászavar, hajhullás, pajzsmirigyet támadó autoimmun betegségekre való hajlam növekedése más belső elválasztású mirigyek megbetegedései…

31 Tények: - Az élelmiszerek (pl. só) jódozása előtt a
Basedow-kór Németország lakosságának 1 %-át érintette. Ma 4 % !! 1995 előtt a Hasimoto-kór Németországban ismeretlen volt. Ma a lakosság 6 %-a érintett !

32 Szervetlen jódsókkal való jódozás hosszú távú következményei
Jód-akné Dermatitis herpetiformis Duhring Terápiarezisztens allergiák Jódallergia Fényallergia Pánikrohamok Agresszivitás Hiperakivitás Köhögés Hasmenés Fejfájás Csontritkulás Depresszió Impotencia

33 A megmérgezett konyhasó
Konyhasó = NaCl Sószabvány: étkezési sónak min. 97%-ban tiszta NaCl-ot kell tartalmaznia A legtöbb só kálium-kloriddal szennyezett !!! Tartalmaznak még: kálium-ferro-cianid (sárgavérlúg-só) csomósodásgátló Fehérítő maradványok

34 A KCl szervezetre gyakorolt hatása
Rendszeres adagolása érzelemhiányos állapotot idéz elő. Iv. adagolva 100 mg/tskg szívmegállást okoz (a halál beállta után nem kimutatható) Felborítja a szervezet K-Na egyensúlyát Normál: 30/1

35 Milyen sót együnk? Himalája só /Parajdi só
(gazdag ásványi anyagokban, s ezek egymáshoz viszonyított aránya közel egyezik a szervezetben lévővel) Tiszta só ( NaCl) Beszerezhető:

36 „Az optimális táplálkozás lesz a jövő gyógyszere” (Linus Pauling 2 Nobel-díj tulajdonosa)
Felborult értékrend felesleges és haszontalan dolgokra költünk nem marad pénz az egészségünkre

37


Letölteni ppt "Tények és tévhitek az egészséges táplálkozásról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések