Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Főpapi kenet Heidelbergi KT 31.."— Előadás másolata:

1 Főpapi kenet Heidelbergi KT 31.

2 HK 31. 31. kérdés: Miért neveztetik Krisztusnak, azaz Felkentnek?
Felelet: Azért, mert őt az Atya rendelte, és Szentlélekkel felkente a mi legfőbb prófétánkká és tanítónkká, ki nekünk a mi váltságunk felől az Istennek titkos tanácsát és akaratát tökéletesen kijelentette, és a mi egyetlenegy főpapunkká, ki az ő testének egyszeri áldozatával minket megváltott és érettünk az Atya előtt könyörgésével szüntelenül közbenjár, és örökkévaló királyunkká, aki minket Igéjével és Szentlelkével kormányoz és a nekünk szerzett váltságban oltalmaz és megtart.

3 Kék és piros bíbor (bíborcsiga)
ANYAGOK: Arany Kék és piros bíbor (bíborcsiga) Karmazsin (kermeszpajzstetű ) Lenfonál (sásféle) Drágakövek 2Móz Palást

4 Karmazsin kermeszpajzstetű (coccus ilicis)
Bíborcsiga Len Karmazsin kermeszpajzstetű (coccus ilicis)

5 Efód Hósen

6 Áron felszentelése (2Móz. 29)
Mosdás felöltöztetés Felkenés szentelt olajjal Vétekáldozat (bika fejére teszi kezét) Teljesen égő áldozat (kos fejére teszi kezét) Békeáldozat (kos, Áron és fiai együtt fogyasztják el)

7 A főpapi szolgálat Áldozat bemutatása
A választott nép képviselete Isten előtt Isten képviselete a választott nép előtt Fogság után: fejedelmi szerep is (a törvény képviselete)

8 Jézus főpapi „ruhája” Efod: Szüntelenül hordozza a választottakat
Hosen: Igaz döntések, a tökéletes ismeret birtokában Homlokdísz: „Istennek szentelt” -> önmagában szent Palást, köntös: Nem kell elfednie magát Csengettyű: Szabad menetele van az Atyához

9 Jézus főpapi beiktatása
„Pap vagy te örökké, Melkisédek rendje szerint.” Zsid. 5,6 Nem kell a mosdás, mert tiszta aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk (2Kor. 5,21) Öltözetét láttuk az előző képen Vétekáldozat: önmagát adta bűneinkért, hogy kiszaba-dítson minket a jelenlegi gonosz világból (Gal. 1,4) Égőáldozat: Megüresítette magát, szolgai formát vett fel, ...engedelmes volt a halálig (Fil 2,7) Békeáldozat: Utolsó vacsora

10 Jézus főpapi szolgálata
Önmagát áldozta fel Senki sem veheti el tőlem: én magamtól adom oda. (Jn. 10,18) A választottakat képviseli Isten előtt Krisztus az, aki meghalt, sőt aki fel is támadott, a ki az Isten jobbján van, aki esedezik is érettünk (Róm. 8,34) Istent mutatja be az egész világ számára a ki engem látott, látta az Atyát (Ján. 14,9) a törvény tökéletes képviselete: végezetre eltétetett nekem az igazság koronája, amelyet megad nekem az Úr, az IGAZ BÍRÓ ama napon (2Tim. 4,8)


Letölteni ppt "Főpapi kenet Heidelbergi KT 31.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések