Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rövid életrajza Következtetés Tanulmánya Felfedezés Bizonyítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rövid életrajza Következtetés Tanulmánya Felfedezés Bizonyítása"— Előadás másolata:

1 Rövid életrajza Következtetés Tanulmánya Felfedezés Bizonyítása
Julius Robert Mayer Rövid életrajza Következtetés Tanulmánya Felfedezés Bizonyítása

2 Julius Robert Mayer életrajza
német származású orvosnak tanult a Tübingeni Egyetemen 1840-ben hajóorvos egy holland hajón A trópusi matrózok vére vörösebb, mint a mérsékelt övi matrózoké

3 következtetése Jáva felé utazott egy holland hajón, amikor megfigyelte, hogy a matrózok vénás vére a trópusokon vörösebb, mint a mérsékelt égöv alatt. Arra következtetett, hogy a szervezetben ilyenkor kisebb fokú oxidációs folyamatok zajlanak le, minthogy az életműködéshez szükséges hő egy részét a természet szolgáltatja, és ez csökkenti a vénás és artériás vér közötti színbeli különbséget. Innen eljutott ahhoz a gondolathoz, hogy az élelmiszer oxidációjából származó kémiai energia, a test hője és az emberi test által végzett munka egymásba átalakíthatók, s eközben az energia nem vész el, és nem is keletkezik, csak átalakul.

4 tanulmánya Mayer Az erők mennyiségi és minőségi meghatározása című tanulmányában fejtette ki gondolatait, és a cikket elküldte kiadó szerkesztőségének, e kor tekintélyes fizikai folyóiratának. A tanulmány eléggé áttekinthetetlen volt, és fizikai szempontból bizony a megfogalmazása is elég tökéletlennek hatott, így azután a kiadó nem ismerte fel az alapvetően új gondolatokat, és a dolgozatot, mint elméletileg megalapozásra szoruló munkát, 1841-ben elutasította. A fizikus második tanulmánya, Megjegyzések az élettelen természet erőiről címmel, már megjelenhetett.

5 felfedezése 1840-ben hajóorvosként Jáva felé utazott egy holland hajón, amikor megfigyelte, hogy a matrózok vénás vére a trópusokon vörösebb, mint a mérsékelt égöv alatt. Arra következtetett, hogy a szervezetben ilyenkor kisebb mértékű oxidációs folyamat zajlik le, minthogy az életműködéshez szükséges hő egy részét a természet szolgáltatja, és ez csökkenti a vénás és artériás vér közötti színbeli különbséget. Innen eljutott ahhoz a gondolathoz, hogy az élelmiszer oxidációjából származó kémiai energia, a test hője, és az emberi test által végzett munka egymásba átalakíthatók, s eközben az erő (energia) nem vész el, nem is keletkezik, csak átalakul. A fizika (termodinamika) története szerint az energia megmaradása a hőanyag (kalorikum) elmélet tagadásával alakult ki.

6 Bizonyítás felfedezte a mechanikai egyenértéket egy kísérletsorozattal
süllyedő súly forgásba hozott egy vízbe merülő lapátot gravitációs helyzeti energia, amit a súly elveszített egyenlő a hőenergiával, amire a víz a lapáttal súrlódva tesz szert. gravitációs helyzeti energia=hőenergia

7 Köszönöm figyelmet! Készítette:…………….Pákozdi Ottó Osztály:………………..10.c Forrás:…………………..Wikipédia


Letölteni ppt "Rövid életrajza Következtetés Tanulmánya Felfedezés Bizonyítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések