Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Newton és gravitációs törvénye

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Newton és gravitációs törvénye"— Előadás másolata:

1 Newton és gravitációs törvénye
Sulyok Bence 9.d

2 Tartalomjegyzék Newton élete Kutatásai Felfedezései
Gravitációs törvénye

3 Newton élete Sir Isaac Newton (angol) matematikus, fizikus,csillagász a modern történelem egyik kiemelkedő tudósa 1642.december 25.én született Londonban. Édesapja,aki írástudatlan, jómódú kisbirtokos volt, Newton születése előtt három hónappal meghalt,tehát édesapját nem ismer-hette meg soha. Amikor Newton két éves volt édesanyja Hanna Newton férjhez ment egy lelki pásztorhoz Barbaras Smith-hez.

4 Newton élete Tizenkét éves volt, amikor beiratkozott a szülőföldjétől 10 mérföldre lévő Grantham város gimnáziumába. Az iskolában csak latint és ógörögöt tanult, ugyanis ekkor a matematikára nem sok időt fordítottak ben beiratkozott a Cambridge Egyetemen a Trinity Collegeba. Az iskola arisztotelészi tanításai helyett Newton szívesebben érdeklődött Galilei,Kopernikusz és Kepler művei iránt.

5

6 Newton kutatásai 1669-ben tette közzé kutatásait (A végtelen sorok elemzéséről) és később a (sorok és fluxiók módszeréről) című műveiben. Az általánosított binomiális tétel felfedezőjének Newtont tartják amely matematikai analízis szempontjá-ból lényeges lépés. Newton a fizika felől közelítette meg a derivált fogalmát.

7 Derivált A matematikában a derivált (vagy differenciálhányados) a matematikai analízis egyik legalapvetőbb fogalma. A derivált lényegében annak a mértéke, hogy egy egyváltozós valós függvény görbéjéhez rajzolt érintője milyen meredek.

8 A derivált a függvénygörbe érintőjének meredeksége, azaz az érintő x tengellyel bezárt szögének tangense. Minél jobban nő a függvény egy adott szakaszon, annál nagyobb a derivált.

9 Newton felfedezései 1670 és 1672 között Newton optikát tanított. Vizsgálta a fénytörés jelenségét, s rájött, hogy a prizma a fehér fényt a színspektrum különböző színeire tudja bontani, egy másik prizma pedig újra össze tudja állítani fehér fénnyé. Ebből levonta a következtetést, hogy a lencsés távcsőre rossz hatással van a fény színekre bomlása és saját teleszkópot hozott létre amelyet ma Newton távcső-nek nevezzük.

10

11 Newton gravitációs törvénye
A Newton-féle gravitációs törvény azt állítja, hogy az univerzumban minden pontszerű tömeg erőhatást fejt ki minden más pontszerű tömegre, mely erő egyenesen arányos a tömegük szorzatával, és fordítottan arányos a köztük lévő távolság négyzetével

12 Newton gravitációs törvénye
Képlet: ahol: F a tömegek közötti erő, G a gravitációs állandó, m1 az egyik tömeg, m2 a másik tömeg r a tömegek középpontja közötti távolság. F1 = F2

13 Források

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Newton és gravitációs törvénye"

Hasonló előadás


Google Hirdetések