Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sir Isaac Newton 1642.12.25, Woolsthorpe-by-Costerworth – 1727.3.20., Kensington.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sir Isaac Newton 1642.12.25, Woolsthorpe-by-Costerworth – 1727.3.20., Kensington."— Előadás másolata:

1 Sir Isaac Newton , Woolsthorpe-by-Costerworth – , Kensington

2 Isaac Newton Sir Isaac Newtonangol fizikus, matematikus, csillagász,filozófus és alkimista; a modern történelem egyik kiemelkedő tudósa. Korszakalkotó műve a Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, melyben leírja az egyetemes tömegvonzás törvényét. Ő volt az első, aki megmutatta, hogy az égitestek és a Földön lévő tárgyak mozgását ugyanazon természeti törvények határozzák meg. Alátámasztotta Kepler bolygómozgási törvényeit, kiegészítve azzal, hogy a különböző égitestek nem csak elliptikus, de akár hiperbola- vagy parabolapályán is mozoghatnak. Törvényei fontos szerepet játszottak a tudományos forradalomban és a heliocentrikus világkép elterjedésében. Ő fedezte fel azt is, hogy a prizmán megfigyelhető színek valójában az áthaladó fehér fény alkotóelemei, nem pedig a prizma fényt színező hatásának tudható be, valamint hogy a fénynek kettős természete van. Nevéhez fűződik a binomiális tétel bizonyítása és tetszőleges komplex kitevőre történő általánosítása.

3 Newton Hannah Ayscough és id. Isaac Newton gyermeke
Newton Hannah Ayscough és id. Isaac Newton gyermeke. Apja születése előtt három hónappal meghal, felesége a helyi lelkipásztorhoz, Barnabas Smithhez ment hozzá. Miután Hannah férjével North Withamra költözött, a kisfiút nagyanyja gondjaira bízták, így Woolsthorpe-ben maradt. Barnabas Smith az 1653-as esztendőben meghalt, ezért Hannah hazaköltözött Woolsthorpe-ba Newton három féltestvérével együtt. Nemsokára Newton lett anyja jobb keze, ezáltal megnőtt az önbizalma. Tizenkét éves volt, amikor beiratkozott a szülőföldjétől 10 mérföldre lévő Grantham város gimnáziumába, ahol a város gyógyszerészénél, William Clarke-nál lakott.A Granthami Gimnáziumban megtekinthető, ahol nevét az ablakpárkányba véste.Azután kezdett el jól tanulni, miután megverte egyik oszálytársát, és szellemileg is felul akarta múlni. Az első hivatalos feljegyzés, ahol Newtonról van szó, egy bűnügyi jelentés, melyben 4 shillinggel róják meg. Ez úgy történt, hogy egyik nap – amikor éppen a juhokat kellett volna őriznie , a béres fiúra hagyta a jószágokat és a portékákat, amíg ő Grantham-be ment néhány könyvért az egykori szállásadójához. Eközben a juhok szétszéledtek, a disznók feltúrták a szomszéd kerítését úgy, hogy azt újra fel kellett húzni.

4 1661-ben beiratkozott a cambridge-i Trinity Kollégiumba, ahová nagybátyja, William Ayscough járt. Ebben az időben az iskola Arisztotelész tanításait követte, Newton azonban szívesebben olvasta modernebb gondolkodók – mint Descartes – és modernebb csillagászok – mint Galilei, Kopernikusz és Kepler – műveit ben fedezte fel a binomiális tételt, ezután kezdte kialakítani matematikai kalkulus-elméletét. Nem sokkal lediplomázása után (1665) az egyetem a nagy pestisjárvány elleni védekezésül bezárt. Newton az elkövetkezendő két évben otthon foglalkozott kalkulussal, optikával és a gravitációval ben Newton a Trinity College tanára lett. A közismert történet szerint Newton a fejére pottyanó alma hatására értette meg, hogy a földi tárgyakat és égitesteket mozgató erő ugyanaz. A jelenleg elfogadott feltételezés szerint a történetet Newton jóval később találta ki, hogy illusztrálja, hogy merített ötleteket a mindennapi életből. Newton almafájának állítólagos utódja Newton címere

5 Forrás: wikipedia Köszönöm a figyelmet! Pál Ádám


Letölteni ppt "Sir Isaac Newton 1642.12.25, Woolsthorpe-by-Costerworth – 1727.3.20., Kensington."

Hasonló előadás


Google Hirdetések