Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Einstein és a relativitáselmélet. Ajánlott könyvek: Gamow: Tompkins úr kalandjai a fizikával Gamow: A fizika története Einstein: A speciális és általános.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Einstein és a relativitáselmélet. Ajánlott könyvek: Gamow: Tompkins úr kalandjai a fizikával Gamow: A fizika története Einstein: A speciális és általános."— Előadás másolata:

1 Einstein és a relativitáselmélet

2 Ajánlott könyvek: Gamow: Tompkins úr kalandjai a fizikával Gamow: A fizika története Einstein: A speciális és általános relativitás elmélete Simonyi: A fizika kultúrtörténete

3 Komolyabb, de nem jobb könyvek: Einstein: Önéletrajz Barrow: A fizika világképe Hudson, Nelson: Útban a modern fizikához (főiskolai tankönyv) Tankönyvek

4 Einstein arról, melyik az igazi elmélet: A fogalom és a tétel az érzéki benyomáshoz minél teljesebben hozzárendelhető legyen Az alapfogalmakkal és a axiómákkal való legnagyobb fokú takarékoskodás

5 Einstein: „Newton rendszere szerint az anyagi világot a tér, az idő, az anyagi pont és erő fogalmával jellemezzük.” A Newtoni világ jelenségeinek hordozója, a jelenségek ütemének megszabója az abszolút tér és az abszolút idő.

6 Einstein: „(ha volt) Isten megteremtette a Newton- féle mozgástörvényeket a szükséges tömegekkel és erőkkel. Ez minden, a továbbiak megfelelő matematikai módszerekkel levezethetők.”

7 Relativitás elve Fénysebesség állandósága

8 Azok az események, amelyek az egyik rendszerben ugyanazon a HELYEN, de különböző IDŐBEN történnek egy másik, az előző képest mozgó rendszerben különböző HELYEKEN mennek végbe.

9 Azok az események, amelyek az egyik rendszerben ugyanazon az IDŐBEN, de különböző HELYEN történnek egy másik, az előző képest mozgó rendszerben különböző IDŐBEN mennek végbe.

10 Következmények: rendszeridő hosszúság kontrakció idő dilatáció újfajta sebesség-összeadás nem állandó tömeg E=mc 2 (ikerparadoxon)


Letölteni ppt "Einstein és a relativitáselmélet. Ajánlott könyvek: Gamow: Tompkins úr kalandjai a fizikával Gamow: A fizika története Einstein: A speciális és általános."

Hasonló előadás


Google Hirdetések