Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tóth Attila 20/945-4349 Safe to Save Kft. www.stos.hu.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tóth Attila 20/945-4349 Safe to Save Kft. www.stos.hu."— Előadás másolata:

1 Tóth Attila 20/ Safe to Save Kft.

2 Munkabiztonság Munkavédelem Munkaegészségügy Munkahigiéne Foglalkozás egészségügy szervezett munkavégzés követelményei szabályozás, törvénykezés, szervezési, intézményi előírások fentiek megvalósítása a munkahelyi gyakorlatba Műszaki megelőzés követelményei Cél: munkabalesetek megelőzése Tárgy: a veszély Terület: tárgyi, személyi feltételek Egészségügyi követelmények Cél: foglalkozási betegségek megelőzése Tárgy: az ártalom Terület: dolgozó, munkakörnyezet

3 OMMF régen-NMH most Országos Munkaügyi és Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi FelügyeletMEGYEI KORMÁNYHIVATALOK MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVEINEK MUNKAVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGEI ÁNTSZ Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

4 MUNKABIZTONSÁGI SZAKEMBER FELADATAI MUNKA-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER FELADATAI Közreműködés a kockázatértékelésben (gépek, munkakörnyezet, veszélyes anyagok, képernyős munkahelyek, kóroki tényezők vizsgálata) Közreműködés a kockázatértékelésben (munkakörnyezet, veszélyes anyagok, munkahigiénés körülmények, kóroki tényezők vizsgálata) Közreműködés az egyéni védőeszköz juttatás rendjének kialakításában Gépek, berendezések használatba vétele/ üzembe helyezése Közreműködés a gépek, berendezések használatba vételében/ üzembe helyezésében Részvétel az időszakos biztonsági felülvizsgálatokban Munkavédelmi oktatásMunkaköri alkalmassági vizsgálatok Munkabalesetek kivizsgálásaFoglalkozási megbetegedések kivizsgálása Elsősegély-nyújtók képzése

5 A kereskedelem (élelmiszer) vendéglátás speciális a többi szakmától eltérő volta, hogy az élelmiszerek védelmére (HACCP) különös figyelmet kell fordítani, ennek keretében az egyik jelentős különbség a személyi higiénés alkalmasság vizsgálata. A vegyi anyagok és keverékek kereskedelme speciális szabályokat követel meg, melyet a kémiai biztonsági törvény a REACH és a CLP szabályoz.

6 ORVOSI ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATOK A kereskedelem és vendéglátás területén, ahol élelmiszerek előállításával és értékesítésével foglalkoznak a szokásos orvosi alkalmassági vizsgálatokat (előzetes, időszakos, soron kívüli, záró), kiegészíti az egészségügyi könyv (személyi higiénés alkalmasság), mely az élelmiszerek védelmét szolgálja, azaz élelmiszerek útján terjedő fertőző megbetegedések járványos kialakulását hivatott megakadályozni. A személyi higiénés alkalmassági vizsgálatot szervezett és nem szervezett munkavégzés keretében is el kell végezni: szervezett munkavégzés esetén a foglalkozás-egészségügyi szakorvos, nem szervezett munkavégzés esetén a háziorvos jogosult a feladat ellátására.

7  A járványügyi érdekből kiemelt munkakörök és személyi higiénés alkalmassági vizsgálatok:

8

9 Élelmiszer-higiéniai munkavégzési feltételek: - Infrastruktúra és berendezések - Az alapanyagokkal szemben támasztott követelmények - A hulladékok kezelése - Kártevők elleni védekezés - Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés - Vízminőség - A személyzet egészségi állapota (e.ü. könyv) - Személyi higiéne - Oktatás, képzés - Adott feltételek mellett szükséges lehet és célravezető a HACCP rendszer bevezetése (amely egy hatékony ÉLELMISZERBIZTONSÁGI rendszer).

10 Az elmúlt időszakok nyári ellenőrzéseinek tapasztalatai: - Az elmúlt időszakban jó pár vendéglátó egység felfüggesztését kezdeményezték az ÁNTSZ munkatársai súlyos takarítatlanság, rossz általános higiénés helyzet, ivó-, ill. kézmosáshoz szükséges meleg víz hiánya miatt. - Egy esetben az építési munkálatok közepette végezték az árufeltöltést, az üzletteret hevenyészetten felhelyezett piszkos, szakadozott fólia választotta el az építkezési területtől.

11  Fizikai és vegyi tulajdonságok szerinti veszélymentes tárolás  Polcok, állványok előírásai  Veszélyes anyagok tárolásának tilalmai (élelmiszeres göngyöleg)  Tárolási módozatok biztonságai (rakatképzés, eldőlés, elgurulás)  Anyagmozagatás (kézi, gépi)  Munkaterületen történő tárolási mennyiségek  Kártevők elleni védelem  Illetéktelenektől való elzárás

12 Egyéni védőeszköz minden olyan eszköz, amelyet a munkavállaló azért visel vagy tart magánál, hogy az a munkavégzésből, a munkafolyamatból, illetve a technológiából eredő kockázatokat az egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentse, Továbbá az eszköz bármely kiegészítése vagy egyéb segédeszköz, amelynek a feladata fenti cél elérése - együtt: védőeszköz; Munkaruházat

13 Egyéni védőeszköz Pl.: védőszemüveg, légzésvédők, védőruhák, védőkesztyűk, védőlábbelik, ún. vattakabát Munkaruházat Pl.: munkanadrág, póló, pamutkesztyű, munkacipő, hajháló, sapka

14  Munkavédelmi hatóság - NMH  – HUF –ig  (KET alapján, telephelyenként és munkavállalói létszám alapján)  ÁNTSZ  – HUF  Kémiai terhelési bírság  Egészségvédelmi bírság: – HUF


Letölteni ppt "Tóth Attila 20/945-4349 Safe to Save Kft. www.stos.hu."

Hasonló előadás


Google Hirdetések