Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„A jelen, mint a jövő szolgája”. …avagy, a különböző versenyértékelési rendszerek hatása a genetikai előrehaladás esélyének alakulására.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„A jelen, mint a jövő szolgája”. …avagy, a különböző versenyértékelési rendszerek hatása a genetikai előrehaladás esélyének alakulására."— Előadás másolata:

1 „A jelen, mint a jövő szolgája”

2 …avagy, a különböző versenyértékelési rendszerek hatása a genetikai előrehaladás esélyének alakulására

3 Versenyértékelési rendszerek genetikai előrehaladásban betöltött szerepe A versenyeken elért eredmény a tenyész anyag beszerzések egyik fő szempontja. A versenyértékelési rendszer ebben az összefüggésben alapvetőn meghatározza a genetikai előrehaladást. A galambász a bajnoktól vásárol!!!

4 Bajnoknak lenni = Adott verseny- értékelési formában a legjobb eredményt elérni

5 Alapvető követelmény, hogy az általa kialakított sorrend, a lehető legteljesebb mértékben közelítse meg elsősorban az egyedek, másodsorban az állományok genetikai- (tenyész) értékének sorrendjét. Csakis ezáltal válhat a hazai postagalamb állomány genetikai értékének növelésére alkalmas eszközzé. Milyen az ideális versenyértékelési forma?

6 Milyen a jó galamb?

7 A genetikai előrehaladás az átlagból kiemelkedő pluszvariánsokra épül

8 Utópia, vagy realitás? Becsülhetők-e ezek a tulajdonságcsoportok? Milyen tulajdonságcsoportok határozzák meg a genetikai értéket?

9 Additív öröklésmenet által meghatározott tulajdonságcsoportok jelentőssége és szerepe a genetikai előrehaladásban

10 „A jelenkor genetikusai meglehetősen egyöntetűen úgy vélik, egy-egy állat igazi tenyészértékét, örökítő értékét valójában az additív tulajdonságokban megmutatkozó szintje határozza meg.” (Anker: A repülő keresztrejtvény)

11 „Az egész tenyésztői munkát ennek szellemében írom le könyvemben, mert az a meggyőződésem, hogy ez az irány mutatja legtisztábban az előre vivő utat.” Anker Alfonz (A repülő keresztrejtvény: az additív génhatások jelentőségéről)

12 Additív és nem additív módon öröklődő tulajdonságok öröklésmenetének sajátosságai Additív (összeadódó) módon öröklődő tulajdonságok:  Számtalan génpár által meghatározott tulajdonságcsoport  Középértéktől való ugrásszerű eltérésre nem számíthatunk  Örökölhetőségi valószínűségük magasabb, tehát nagyobb bizonyossággal öröklődnek Nem additív módon öröklődő tulajdonságok  Különböző, előre nehezen kalkulálható módon öröklődő tulajdonságcsoportok  Örökölhetőségi valószínűségük alacsonyabb

13 Mely tulajdonságcsoportok öröklődnek additív és nem additív módon?

14 Additív és nem additív módon öröklődő tulajdonságok Anker Alfonz szerint Additív módon öröklődő tulajdonságok  Viszonylag kismértékben öröklődők  Máj glykogéntároló kapacitása  Izomszövetek glykogén felhalmozó-képessége stb.  Fokozott mértékben öröklődők  Pupillanagyság  Vérmérséklet  Gyorsaság, vagy lassúság stb.  Legkifejezettebben öröklődők  Intelligencia  Küzdeni tudás  Energikus „wringerség”  Fészekszeretet  Koraérés, vagy lassú érés  Különböző távokra való alkalmasság  Izomszövetek típusa  Hormonális tevékenység minősége  Vér hemoglobin tartalma stb. Nem additív módon öröklődő tulajdonságok  Vitalitás  Ellenálló erő  Fizikum  Szem és a szervezet vérellátása  Kondíciót tartó képesség  Kondíciót regenerálni tudó képesség  Formába jövés  Formát tartani tudás  Nevelésnél való leromlás, vagy le nem romlás stb. Forrás: A repülő keresztrejtvény (Kiadta: Postagalambsport Szövetség Délkerülete, 1972)

15 Sampion és élgalambokkal szembeni legfontosabb követelmények Sampion és csapatgalambbal szemben támasztott legfontosabb követelmények: Nagy vitalitás Kifejezett formába jövő és formatartó képesség Ellenálló erő Élgalambbal szemben támasztott legfontosabb követelmények: Kifejezett intelligencia Küzdeni tudás Fészekszeretet Temperamentum Különböző távokra való alkalmasság

16 Sampion típusú és élgalambot leginkább jellemző tulajdonságcsoportok és ezek öröklésmenete

17 A paradoxon Sampion és csapatgalambok: Megnövekedett nem additív módon öröklődő tulajdonságokkal szembeni igény Előre nehezen, vagy egyáltalán nem kalkulálható módon öröklődő tulajdonságcsoportok előtérbe helyezése Élgalambok: Elsődlegesen additív módon öröklődő tulajdonságokkal szembeni igény Örökölhetőségi valószínűségük magasabb, tehát nagyobb bizonyossággal öröklődő tulajdonságcsoportok előtérbe helyezése

18 Jelenlegi csapatbajnoksági formánk és sampion galamb centrikusságunk a genetikai érték jellemzésére kevésbé alkalmas. Ezért a hazai postagalamb állomány genetikai előrehaladásának elősegítésére nem tekinthető alkalmasnak.

19 Mi lehet a megoldás?

20 Alapvetően additív módon öröklődő tulajdonságcsoportok tekintetében kimagasló egyedek előtérbe helyezése. ▼ Gyors galambok preferálása!

21 Alapvető feltételei Reális alapokon nyugvó versenyzési egységekben történő megmérettetés.  Ezt támogathatja az 50 tenyésztő 750 galambos küszöb bevezetése.  A gyenge galambászsűrűségű területeken utópisztikus a reális nagy létszámú verseny. Reálisan teljesíthető program. Specializáció. Galamb-centrikusabb szállítás és eresztéstechnológia.

22 A kvantitatív genetika lóvá tétele

23 Az ugróképesség öröklődéséről Ezt a jellegzetesen kvantitatív genetika szabályai szerint additív módon öröklődő, és ma oly lényeges képességet tehát tudatos tenyésztői munkával oly módon lehet nagyobb állomány sajátjává tenni, ha a nemzedékről nemzedékre a populáció szintjét meghaladó ugróképességű méneket alkalmazunk ott, ahol ez a fő célkitűzés. Egy kiváló ugrólovakat produkáló ménes kialakítására ilyen körülmények között akkor van a legtöbb esélyünk, ha a kancák szelekciója is ebben az irányban történik, és a fedező méneknél is évtizedeken keresztül konzekvensen csak a kancaállománynál ugróképességben jobbakat engedtünk fedeztetni. Phd. Bokor Árpád

24 „Ismeretes több ilyen kezdeményezés kudarca, amely nem hozta meg a várt eredményt, de ennek oka alapvetően az volt, hogy csupán kezdeményezések maradtak és nem hajtották végre következetesen 3-4 nemzedéken keresztül.” (Anker Alfonz, 1975)

25 Köszönöm figyelmüket! 2011’ Vétek János


Letölteni ppt "„A jelen, mint a jövő szolgája”. …avagy, a különböző versenyértékelési rendszerek hatása a genetikai előrehaladás esélyének alakulására."

Hasonló előadás


Google Hirdetések