Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszerbiztonság a fókuszban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszerbiztonság a fókuszban"— Előadás másolata:

1 Élelmiszerbiztonság a fókuszban
1 Élelmiszerbiztonság a fókuszban (mi lehet a tejben, tojásban és egyéb különleges mátrixokban) Dr. Szőke Zsuzsanna, Kőszegi Balázs

2 A Soft Flow Kft. fő tevékenységi körei
Áramlási citometria (assay és szoftver fejlesztés) Mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági kitek fejlesztése Picture: Szerződéses kutatási tevékenység Picture: ; ;

3 Mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági kitek mikotoxinok mérésére
ELISA kitek (Toxi-Watch) Multiplex mikrogyöngy alapú kit (Fungi-Plex) ; ;

4 Mikotoxinok Penészgombák másodlagos anyagcseretermékei Aspergillus sp. – Aflatoxinok, Ochratoxinok Fusarium sp. – Trichotecének, Fumonizinek Penicillium sp. – Ochratoxinok, Citrinin Kis méretű molekulák Kémiai szerkezetük, bioszintézisük változatos Toxikusak lehetnek Megjelenésük több tényezőtől függ (gabona típusa, időjárás, tárolás…) Multimikotoxin szennyezettség - szinergikus/additív hatás ; ;

5 Mikotoxinok - hatás Akut/krónikus Direkt/indirekt
Megjelenésük a tápláléklácban/állati termékekben Máj – Ochratoxin A, Fumonizinek Vese – Ochratoxin A, Fumonizinek Tej – Aflatoxin M1, Ochratoxin A Tojás – Ochratoxin A, Fumonizin B1, T-2 ; ;

6 Tejtermékek - Aflatoxin M1
Aflatoxin B1-ből - Bevitt AB1 mennyiség 1-2% jelenik meg a tejben AM1 formájában (Van Egmond 1989) Hatásai - AB1-hez hasonló karcinogén immunszuppresszáns hepatotoxikus Picture: Dutton MF 2011 6

7 Aflatoxin M1 +2°C +5°C Aflatoxinok előfordulása növekszik
Globális felmelegedés Főleg Dél-Európa Modelling, predicting and mapping the emergence of aflatoxins in cereals in the EU due to climate change. Scientific report submitted to EFSA, 2012. +2°C +5°C 7 Hőmérséklet növekedése

8 Aflatoxin M1 tejben ELISA fejlesztése Aflatoxin M1 mérésére tejből és tejtermékekből EU limit 50 ppt Mérési tartomány 12.5ppt – 400ppt ELISA kit tesztje - Minta1 51ppt - Minta2 24ppt -Referencia tejpor Picture:

9 Aflatoxin M1 sajtban EU limit 250ppt
Vizsgált sajtok - Trappista, edami, lágy sajt, feta - Magyarországról, EU-n kívülről ELISA mérés Sajtextraháló puffer Többnyire kazeinhez kötődve (Brackett & Marth, 1982) Aflatoxin M1 20 %-a a zsírban

10 Aflatoxin M1 sajtban Eredmények: Magyarországról származó:
Trappista, edami : ppt Lágy sajt: ppt Feta: ~160 ppt EU-n kívülről származó: Trappista, edami : ppt Feta: ppt EU limit 250ppt

11 Tojás – Fumonizin B1 Fusarium fajok - főként F. moniliforme
Hatásai - hepatotoxicitás - nyelőcső tumor - pulmonáris ödéma (sertés) - leukoencephalomalacia (ló) - embrionális rendellenességek, -elhalások (baromfifajokban) Picture:

12 Fumonizin B1 etetési kísérlet
Cél: ismert mennyiségű toxin etetése után a toxin kimutathatóságának vizsgálata tojásból Tojók etetése FB1 oldattal (2x400 μg/tyúk , két egymást követő napon) /KÁTKI/ Tojásminta vétele 9 napon át ELISA mérés Sajtextraháló puffer, ACN, Metanol

13 Fumonizin B1 etetési kísérlet - eredmények
Fehérjében magasabb toxin koncentráció Fumonizin B1 hidrofil

14 Fumonizin B1 etetési kísérlet - eredmények
Az inkubáció 20. napján elhalt embriók Fej és nyaki ödéma Kizáródott fehérje Nem megfelelően záródott hasfal

15 Összefoglalás Mikotoxinok jelenléte az állati eredetű élelmiszerekben - kockázati tényező - csökkentése/kizárása szükséges - mikotoxin-mentes /illetve alacsony koncentrációjú takarmány - folyamatos ellenőrzés

16 További célok Tejtermékek további vizsgálata Aflatoxin M1-re - nem tehéntejből készült termékek - joghurt, kefír, tejszín Fumonizin B1 hatásainak további vizsgálata - felhalmozódás szervekben - krónikus hatások

17 1717 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Élelmiszerbiztonság a fókuszban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések