Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A csűr és az állattartás épületei. A csűr vagy pajta  Cséplésre és tárolásra szolgál  a telek végén áll,  a háznál szélesebb és magasabb,  nagy kapui.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A csűr és az állattartás épületei. A csűr vagy pajta  Cséplésre és tárolásra szolgál  a telek végén áll,  a háznál szélesebb és magasabb,  nagy kapui."— Előadás másolata:

1 A csűr és az állattartás épületei

2 A csűr vagy pajta  Cséplésre és tárolásra szolgál  a telek végén áll,  a háznál szélesebb és magasabb,  nagy kapui vannak

3 A csűr  Általában három helyiségből áll. –Szérű  cséplés helye,  szekér, nagyobb eszközök tárolása,  helyigényes munkák végzése –fiókok  fala sárral tapasztott,  csépeletlen gabona, széna, szalma tárolása,  műhely.

4 A szérű  cséplés –szállítás szekérrel, petrencerúddal; –cséplés cséphadaróval; –tisztítás szeleléssel, rostával;  eke, borona, henger tárolása

5 Az állatok lakhelye  Istálló –a ház folytatása, vagy különálló épület; –igás-, fejős-, hátasállatoknak  ló (munkaerő),  ökör (munkaerő),  tehén (tej)

6 Istálló  Lehetőleg külön istállók –szarvasmarháknak, –lovaknak;  Közvetlen udvari bejárat,  Jászol: etetővályú

7 Istálló  A nagycsaládban a férfiak hálóhelye –tüzelősól, –alvás dikón, –az állatok melegítenek, –a padláson takarmány (széna)

8 Szénatároló  Széna: –lekaszált, szárított fű, –táplálék, –boglya.  Szalma: –a gabona szára, –alom, –kazal.

9 Ólak Ólak  Kisebb állatok lakhelye –sertés, –birka, –baromfi  tyúk, liba, kacsa, pulyka…

10 Disznóólak  A telek végén,  deszkából – hidas,  vályogból, téglázott kifutóval.  Az éves húsellátást biztosította a sertés.

11 Baromfiólak  Vesszőből, nádból, vályogból,  néha a disznóól padlásán,  tyúkot – tojásáért,  libát, kacsát - tolláért, húsáért tartották, –a bevételt ruházkodásra fordították

12 Munkák az állatokkal  Fejés (tehén) –tej, tejtermékek  Tömés (liba, kacsa) –hízlalás

13 Méhes  Méztermelés –édesítőszer, –sokáig a cukor helyett használták –A cukor répából készül.

14 Érdekességek  Taposóbál: –az új ház padlóját a táncolók keményre taposták.  Csűrdöngölő –Mit jelent az elnevezés? –Miért volt szükség rá?  A tyúktartással kapcsolatos hiedelmek –Luca napja


Letölteni ppt "A csűr és az állattartás épületei. A csűr vagy pajta  Cséplésre és tárolásra szolgál  a telek végén áll,  a háznál szélesebb és magasabb,  nagy kapui."

Hasonló előadás


Google Hirdetések