Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ikonográfia Lakatos Tibor. ikonográfia Lakatos Tibor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ikonográfia Lakatos Tibor. ikonográfia Lakatos Tibor."— Előadás másolata:

1

2 ikonográfia Lakatos Tibor

3 1. Ami megelőzi a gyógyítást (megnézzük)
2. szeretnénk belelátni... (rtg) 3. szeretnénk felszeletelni... (CT) 4. csak ránézünk, és belelátunk (termográfia) 5. A visszhangra figyelni kell (ultrahang) 6. Az atommag is ... a. szcitigráfia b. NMR, MRI c. PET - PET/CT d. SPECT - SPECT/CT

4 1. Ami megelőzi a gyógyítást
(megnézzük)

5 2. szeretnénk belelátni... (rtg)
Diagnosztika Az első diagnosztikus lépés az anamnézis felvétele és a beteg megtekintése után a fizikális vizsgálat. MEGTEKINTETTÜK…. De mi van belül? 2. szeretnénk belelátni... (rtg)

6

7 Wilhelm Konrad Röntgen Felfedezi az X – sugarakat
1895

8 A bárium-platincianid fluoreszkál
1895 november 8 A bárium-platincianid fluoreszkál Fekete papírburkolat + _ Felfedezés: 1895 November 8, - közlés: December. 1896 Január 20 : első orvosi alkalmazás (Anglia).

9 A röntgensugárzás elnyelődése arányos a rtg-sugárzás hullámhosszának (l) köbével és az elnyelő anyag rendszámának (Z) köbével 1H1 6C12 8O16 15P30 19K39 20Ca40 A Ca rendszáma 3,3-szor nagyobb, mint a C rendszáma, ezért 36-szor jobban nyeli el a rtg-sugarakat.

10 Thomas A. Edison: fluoroscopia (1896)

11

12

13

14 What this last figure says about exposure time would horrify any hospital radiologist today.

15 Rtg a cipőkereskedésben…
Többszázszor akkora dózist kapott egy vevő, mint ma egy dolgozó az atomerőműben.

16 Sugárvédelmi plakát Los Alamosban a negyvenes évekelején

17 1896 januárjában a Természettudományi Közlöny közölte a
1896 januárjában a Természettudományi Közlöny közölte a felvételt Eötvös Loránd kezéről Klupathy Jenő január 16.-án a Fizikai Intézet nagyelőadójában is beszámolt a Röntgen - kísérletekről. Honor István a szegedi főreál fizika szertárában január 18.-án készít először felvételt. Gothard Jenő a Szombathely melletti Herényben magáncsillagdát is fönntartó tudományoknak élő földbirtokos, a csillagászati vizsgálathoz rendelt spektralfotógráfiai csöveit alkalmazta a sugarak előállítására. A hazai kezdeményezések gyorsaságát jelzi az is, hogy például a párizsi akadémikusok csak január 20.-án ismerkednek meg az új sugárfajtával Poincaré jóvoltából. Még maga Röntgen is csak január 23.-án tart először nyilvános előadást. A hazai tudósok sorából külön ki kell emelni Károly József Iréneuszt, a nagyváradi fizikatanárt, aki 1896 végére iskolájában, a premontrei gimnáziumban az ország első röntgen-laboratóriumát állította fel, majd hamarosan a gyógyászati alkalmazásait is bevezette.

18                                                                                                                                                                                                                                            No. : 2. Megnevezés: Fémtárgyak Dátum : Műszer : Mint No. 1-nél Emulsiv : Schleussner Exponálás : 1 h L : Megjegyzés: Jó.

19

20

21

22 Humerus rtg-képe

23 Műtét után gipsz sínben, velőűr-sínnel
Alkartörés felvétele Műtét után gipsz sínben, velőűr-sínnel

24 scaphoideum törés, csavarozás Ugyanaz: repozíció, gipsz sín
radius törés radius törés Ugyanaz: repozíció, gipsz sín

25 D-V kéz felvétel: polyostotikus fibrosus dysplasia

26 Csavarral rögzített combnyak-törés

27 Patellatörés műtéti repositioja

28 Arckoponya axiális felvétel: homloküreg impressziós törése

29 KONTRASZTANYAGOK Negativ k.anyagok: levegő széndioxid oxigén
nemes gázok Pozitiv k.anyagok: bariumszulfát tartalmu jódtartalmu

30 gyomorvizsgálat képe

31 polypus duplex descendentis

32 pyelogrammok

33 Tumor vesicae urinariae hydronephrosis ureter occlusio

34 Kontrasztanyagos bél-vizsgálat végbélrák és polip

35 Carotis angiogram

36 Carotis angiogram arteriás fázis: érdaganat

37 carotis angiogram: aneurysma

38 A nyaki gerinccsatorna

39 3. szeretnénk felszeletelni... (CT)

40 Tomográfia: szeletelő rajzolás

41 CT 1979-ben Allan M. Cormack és Godfrey N. Hounsfield orvosi Nobel díjat kaptak a komputertomográfia kifejlesztésért.

42 m I0 I x I0 I I(x) x

43 I0, I1 (I2,I3 …) mérhető, x a „voxel” mérete, A mj,k értékek kiszámíthatók a sokismeretlenes elsőfukú egyenletrendszerből

44

45

46

47 A CT alkalmazása Az ábrán emberi koponyáról készült szeletsorozat egy eleme látható. A teljes sorozatból kiemelhetőek az azonos áteresztőképességgel rendelkező alakzatok. Az arckoponya térbeli rekonstrukciója látható. Kontrasztanyag befecskendezésével elérhető, hogy a vérrel teli erek csontszerű képet mutassanak. Erek Csont CT szelet A komputertomográfia nem csak a humán diagnosztika eszköze. Az állattenyésztében például a tenyészállat leölése nélkül is kimérhetőek a tenyésztő számára fontos adatok tomográfiás eljárásokkal. A komputer tomográfiát a geológia is használja kőzetminták roncsolásmentes vizsgálatára.

48 Oldalirányú rétegfelvétel (tomogram) a koponyáról: A homlokcsont külső és belső felszínén teljesen egynemű, éles kontúrú növedék látható (nyilak).

49 4. csak ránézünk, és belelátunk (termográfia)
Termográfia. Infravörös leképezés. Pseudo-színek. 4. csak ránézünk, és belelátunk (termográfia) Épületek hőszigetelésének vizsgálata A felvételek infravörös kamerával készülnek

50 Elektromos berendezések vizsgálata

51 ORVOSI TERMOGRÁFIA A gyulladásos szövetek, az aktív növekedési fázisban lévő daganatos sejtek legtöbbjének hőkibocsátása fokozott, míg a sorvadt, heges, alulműködő sejtek hőtermelése csökkent. Thermography can also be used for full body scans. This is especially useful for unexplained pain. X-rays and MRI’s cannot visualize pain. Thermography can help locate the origin of the pain, and therefore improve the implementation and monitoring of treatment. Inflammation, which is the cause of many diseases, can be recorded.

52 A VIZSGÁLAT NEM TERHELI A SZERVEZETET KORLÁTLANUL ISMÉTELHETŐ
pajzsmirigydaganat Daganatok felderítése nyirokmirigy Daganat a háton A VIZSGÁLAT NEM TERHELI A SZERVEZETET KORLÁTLANUL ISMÉTELHETŐ

53 Vénák vizsgálata

54

55 Végtagok vizsgálata

56 Kontakt vizsgálat, LCD termográfia

57 Hősugárzó nyomjelző molekulák (chlorotoxin)

58 Tumorfestés A Seattle Gyermekkórház és Kutatóintézet munkatársai egy olyan új eljárást hoztak létre,- Dr. James M. Olson vezetésével- mely a daganatot az MRI-nél 500-szor hatékonyabban mutatja meg a sebész számára. A chlorotoxin (Cy5.5) olyan fluoreszkáló molekula, mely infravörös tartományhoz közeli energiájú fotonokat bocsát ki. Az anyagot a tumorba adva a sebész a műtét közben gyakorlatilag látja, hogy hol húzódik a határ a daganat és az ép szövet között. A kutatók egereken végzett kísérletek során sikeresen el tudtak különíteni egy alig 1 mm átmérőjű daganatot a körülötte levő ép szövettől. A Cy5.5 beadás után pár órával aktiválódik, és perceken belül elkezd kapcsolódni a daganatsejtekhez. A jelenleg használatos kontrasztanyagokkal szemben, melyek csak néhány percig használhatóak, a Cy5.5 két hétig illuminálja a daganatsejteket. Ez a módszer különösen jól alkalmazható a rosszindulatú agydaganatok esetében, mivel az ilyen műtétek 80 százaléka esetében a sebészi reszekciós szél mentén a daganat kiújulása tapasztalható. Az MRI a daganatot akkor tudja megjeleníteni kép formájában, ha legalább egymillió sejt van együtt. Az új módszer számára már alig 2000 sejt is elég a megjelenítéshez, azaz gyakorlatilag 500-szor hatékonyabb az MRI-nél. Bár a módszer több daganat esetében is használható, a leginkább mégis az agydaganatok esetében használják. Az eddig elvégzett vizsgálatok egerek esetében igazolták a módszer hatékonyságát, így a közeljövőben klinikai vizsgálatok segítségével próbálják a kutatók meghatározni, mennyire használható az eljárás emberek esetében is. Emellett a kutatók úgy vélik, hogy a módszert fel lehet használni a bőr, a nyelőcső, a vastagbél, és a tüdő daganatos elváltozásainak minél korábbi felismeréséhez, valamint a daganatok körüli nyirokcsomók áttét-tartalmának igazolásához.


Letölteni ppt "Ikonográfia Lakatos Tibor. ikonográfia Lakatos Tibor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések