Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig."— Előadás másolata:

1 Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig

2 A lézert a szemészetben használták először a gyógyításban 1982- ben. Őket tulajdonképpen a korai jediknek tekinthetjük.

3 A lézernek három hatása van: • Koaguláció • Diszrupció • Abbláció

4 A koaguláció hőhatáson alapul.

5 Diszrupció: szövetek folytonosságának megszakítása megnyitás nélkül, ép szemgolyóban. (iridotómia)

6 Abbláció: szaruhártyán végzett gyógyászati beavatkozás humán szemészetben szaruhártya felszínének párologtatása (látásjavító műtétek ), állatgyógyászatban érújdonképződés megakadályozása, Überreiter szindróma, fekély gyógyítás

7

8 Photocoagulatio  Direkt sejtroncsolás a retinán, sugártesten  Másodlagos hatás: környezet hőmérsékletének emelkedése  Következtében színelváltozás jöhet létre, a retina kifehéredhet  Sertés szemeken végzett lézerezéssel igazoltuk, hogy lehet a retina rétegeinek célzott kezelése úgy, hogy a felette helyezkedő rétegek nem károsodnak, ezért van olyan eljárás amikor a műtét eredménye réslámpával, funduskamerával nem követhető

9 Rendelőnkben szemfenéken elvégzett műtétekre van lehetőség. (funduskamerás abnormális ereződés Abnormális ereződés megszűntetése)

10 Retinaleválás UH képe

11 Daganatos elváltozás

12 A kezelések során leggyakrabban a photocoagulatios eljárást alkalmazzuk. A szövetek denaturálódnak és struktúrálisan megváltozik a célszövet.

13 Lézerezés utáni kép

14 A hőmérséklet 10-60 fok között emelkedik a coagulatio következtében. Fontos, hogy a keletkezett hőhatás diffúzió és szöveti keringés következtében a célszövet területéről elvezetődhet. Különösen jelentős ez a szaruhártya, ínhártya vonalában végzett beavatkozáskor (csarnokzug daganat, Überreiter szindróma)

15 Állatorvostudomány jelen állapota a szemészet tárgykörében Kiséri állatorvosi rendelő

16 Rendelőnkben Supra T810-es szemészeti lézerkészüléket használjuk, amely több funkciót egyesít magában. A szaruhártyától egészen a szemfenékig lehet vele műtéteket végezni. Van retinalis photocoagulatios funkciója. Glaukóma, cukorbetegség okozta elváltozások daganatos megbetegedések, vérzések retinán történő megszűntetését végezzük el vele. Mikropulzációs módszerrel szaruhártyán, illetve elülső csarnokban végzett sebészeti beavatkozásokat végezzük (perzisztáló pupilla membrán, szaruhártya ereződése), valamint az elülső csarnokban térszűkítő folyamatok megszűntetését elsődleges zárt zugú, másodlagos glaukóma esetében. (A lézerdiagnosztikai eszköztár (OCT) a kezdeti stádiumban lévő szemészeti elváltozások észlelhetőek mikrométerben mérhető, egyéb vizsgálóeszközökkel nem vizsgálható) Következő dián OCT képek, szűk elülső csarnok, néma retina, szaruhártya fekély, szemfenéki glaukómás papilláról kép

17 Állatorvosi-szemészeti lézer műtő

18 Paraméterek beállítása

19  A csarnokzugban lézer- trabekuloplasztika – ezt a krónikus nyíltzugú glaukomában alkalmazzuk. Coagulatio hatására a trabekuláris rés megnyílik.  Lézer-iridotomia: Glaukomás rohamban alkalmazzuk, az iris perifériáján kis nyílást készítünk.  Cyclophotocoagulatio: A processus ciliarek elsorvadnak, csökken a csarnokvíz termelés.

20 Iridotonia

21

22 Írisz daganat kezelése

23 Szemfenéki lézeres vérzéscsillapítás retinaleválás megakadályozására

24 OCT géppel anatómiai és szövettani leképezés.

25 500 mW/0,5 sec kistestű kutyák esetében 10 ponton lőve a proc. ciliarét, nagytestű betegek esetében 1 W/1 sec-ig felmehet az érték.

26 A lézer egység réslámpás irányítás nélkül tapasztalati alapon is használható. Előzetes szövettani vizsgálatok, illetve szövettani boncolások alapján Lézerfény ellenőrzése

27 Glaukóma okozta elváltozások a szemben funduskamerás, OCT vizsgálattal

28 OCT készülék

29 Glaukóma okozta elváltozások a látóidegfőben, szaruhártyában

30 Retina válasz (néma retina) glaukóma esetében

31 Iridotómia lézerrel, vérzéscsillapítás nyitott szemműtét közben lézerrel

32 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig."

Hasonló előadás


Google Hirdetések