Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig."— Előadás másolata:

1 Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig

2 A lézert a szemészetben használták először a gyógyításban 1982-ben
A lézert a szemészetben használták először a gyógyításban 1982-ben. Őket tulajdonképpen a korai jediknek tekinthetjük.

3 A lézernek három hatása van:
Koaguláció Diszrupció Abbláció

4 A koaguláció hőhatáson alapul.

5 Diszrupció: szövetek folytonosságának megszakítása megnyitás nélkül, ép szemgolyóban.
(iridotómia)

6 Abbláció: szaruhártyán végzett gyógyászati beavatkozás humán szemészetben szaruhártya felszínének párologtatása (látásjavító műtétek), állatgyógyászatban érújdonképződés megakadályozása, Überreiter szindróma, fekély gyógyítás

7

8 Photocoagulatio Direkt sejtroncsolás a retinán, sugártesten
Másodlagos hatás: környezet hőmérsékletének emelkedése Következtében színelváltozás jöhet létre, a retina kifehéredhet Sertés szemeken végzett lézerezéssel igazoltuk, hogy lehet a retina rétegeinek célzott kezelése úgy, hogy a felette helyezkedő rétegek nem károsodnak, ezért van olyan eljárás amikor a műtét eredménye réslámpával, funduskamerával nem követhető

9 Rendelőnkben szemfenéken elvégzett műtétekre van lehetőség
Rendelőnkben szemfenéken elvégzett műtétekre van lehetőség. (funduskamerás abnormális ereződés Abnormális ereződés megszűntetése)

10 Retinaleválás UH képe

11 Daganatos elváltozás

12 A kezelések során leggyakrabban a photocoagulatios eljárást alkalmazzuk. A szövetek denaturálódnak és struktúrálisan megváltozik a célszövet.

13 Lézerezés utáni kép

14 A hőmérséklet 10-60 fok között emelkedik a coagulatio következtében
A hőmérséklet fok között emelkedik a coagulatio következtében. Fontos, hogy a keletkezett hőhatás diffúzió és szöveti keringés következtében a célszövet területéről elvezetődhet. Különösen jelentős ez a szaruhártya, ínhártya vonalában végzett beavatkozáskor (csarnokzug daganat, Überreiter szindróma)

15 Állatorvostudomány jelen állapota a szemészet tárgykörében
Kiséri állatorvosi rendelő

16 Rendelőnkben Supra T810-es szemészeti lézerkészüléket használjuk, amely több funkciót egyesít magában. A szaruhártyától egészen a szemfenékig lehet vele műtéteket végezni. Van retinalis photocoagulatios funkciója. Glaukóma, cukorbetegség okozta elváltozások daganatos megbetegedések, vérzések retinán történő megszűntetését végezzük el vele. Mikropulzációs módszerrel szaruhártyán , illetve elülső csarnokban végzett sebészeti beavatkozásokat végezzük (perzisztáló pupilla membrán, szaruhártya ereződése), valamint az elülső csarnokban térszűkítő folyamatok megszűntetését elsődleges zárt zugú, másodlagos glaukóma esetében. (A lézerdiagnosztikai eszköztár (OCT) a kezdeti stádiumban lévő szemészeti elváltozások észlelhetőek mikrométerben mérhető, egyéb vizsgálóeszközökkel nem vizsgálható) Következő dián OCT képek, szűk elülső csarnok, néma retina, szaruhártya fekély, szemfenéki glaukómás papilláról kép

17 Állatorvosi-szemészeti lézer műtő

18 Paraméterek beállítása

19 A csarnokzugban lézer-trabekuloplasztika – ezt a krónikus nyíltzugú glaukomában alkalmazzuk. Coagulatio hatására a trabekuláris rés megnyílik. Lézer-iridotomia: Glaukomás rohamban alkalmazzuk, az iris perifériáján kis nyílást készítünk. Cyclophotocoagulatio: A processus ciliarek elsorvadnak, csökken a csarnokvíz termelés.

20 Iridotonia

21

22 Írisz daganat kezelése

23 Szemfenéki lézeres vérzéscsillapítás retinaleválás megakadályozására

24 OCT géppel anatómiai és szövettani leképezés.

25 500 mW/0,5 sec kistestű kutyák esetében 10 ponton lőve a proc
500 mW/0,5 sec kistestű kutyák esetében 10 ponton lőve a proc. ciliarét, nagytestű betegek esetében 1 W/1 sec-ig felmehet az érték.

26 A lézer egység réslámpás irányítás nélkül tapasztalati alapon is használható. Előzetes szövettani vizsgálatok, illetve szövettani boncolások alapján Lézerfény ellenőrzése

27 Glaukóma okozta elváltozások a szemben funduskamerás, OCT vizsgálattal

28 OCT készülék

29 Glaukóma okozta elváltozások a látóidegfőben, szaruhártyában

30 Retina válasz (néma retina) glaukóma esetében

31 Iridotómia lézerrel, vérzéscsillapítás nyitott szemműtét közben lézerrel

32 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig."

Hasonló előadás


Google Hirdetések