Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Helyettesítő termékek a tej esetében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Helyettesítő termékek a tej esetében"— Előadás másolata:

1 Helyettesítő termékek a tej esetében
Pavelka Vivien III. évfolyam, Pénzügy számvitel szak Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar Konzulens: Dr. Borbély Csaba egyetemi docens Böröndi-Fülöp Nikoletta egyetemi tanársegéd

2 Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok A kutatás célja Dolgozatom célja, hogy általánosságban vizsgáljam a helyettesítő termékek fogalomrendszerét. Egy konkrét példán, a tejen keresztül szeretném bemutatni, hogy milyen indokok miatt fordulnak a fogyasztók egy egészségre jótékony hatású élelmiszer helyett annak a helyettesítő termékei felé.

3 Alkalmazott módszer Szekunder források Primer források
Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok Szekunder források a témához kapcsolódó szakirodalom, internetes portálok, szakmai szervezet (MÜGYÁSZ) Primer források kérdőíves megkérdezés (n=229) éves Kaposváron élő személyek (nem reprezentatív). Az adatok feldolgozása Microsoft Excel, SPSS 13.0 programokkal történt.

4 Alkoholmentes italok fogyasztása
Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok Forrás: MÜGYASZ, KSH

5 Helyettesítő termékek
Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok Helyettesítő termék: ha egy termék ugyanazt a funkciót tölti be, mint az eredeti termék. Kiegészítő termék Helyettesítő termék

6 A tej funkciói Struktúrfehérjék - növekedés, fejlődés,
Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok Struktúrfehérjék - növekedés, fejlődés, csontfejlődésre, csontanyagcserére való pozitív hatás, kalciumfelszívódás elősegítése (laktózzal együtt), csontritkulás és fogszuvasodás elleni hatás, vérnyomáscsökkentő hatás (kalciummal együttesen), daganatképződést gátló (antikarcinogén) hatás, idegrendszer fejlődése, szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázatát csökkenti, energiaszolgáltatás, immunfunkciók erősítése, szomjoltás.

7 A tej funkcióinak ismerete
Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok Forrás: saját adatgyűjtés

8 Tejfogyasztási gyakoriság
Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok Forrás: saját adatgyűjtés

9 A lehetségesnél kevesebb tej fogyasztásának okai
Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok Forrás: saját adatgyűjtés

10 Az ESL technológia ismerete különböző csoportokban
Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok Csoport Nem ismeri Nagyjából ismeri Teljesen tisztában a jelentésével Az összes megkérdezett körében 61% 26% 13% Nők 54% 32% 14% Férfiak 69% 21% 12% 8 általános 60% 20% Szakmunkás 74% 7% Érettségi 67% 11% Főiskola/egyetem 37% 45% Forrás: saját adatgyűjtés

11 Alkoholmentes italok fogyasztói megítélése az egészségesség és a kedveltség alapján
Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok Forrás: saját adatgyűjtés

12 Mi alapján választ alkoholmentes italt a fogyasztó?
Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok átlag Forrás: saját adatgyűjtés

13 Következtetések I. Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok A fogyasztók jelentős része nincs tisztában tej funkcióinak egy jelentős részével az általánosságban ismerteken túl (pl. kalcium és fehérje forrás, frissítő élelmiszer). A megkérdezett fogyasztókat nem befolyásolták azok a negatív híresztelések, amelyek a tej egészségtelen jellegéről szólnak. A tej fogyasztási gyakoriságok tekintetében elmondható, hogy nincs lényegi különbség a férfiak és a nők fogyasztási gyakoriságai között. A felmérésből az is kiderült, hogy sem az iskolázottság, sem a kor, de még a nem sem befolyásolja jelentősen a tejfogyasztást.

14 Következtetések II. Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok A válaszadók 68%-a gondolta úgy, hogy a jelenleginél fogyaszthatnának többet is, de valamilyen oknál fogva még sem élnek ezzel a lehetőséggel. A legtöbben azért fogyasztanak kevesebb tejet, mert annak természetes ízét nem tartja elég finomnak, így valószínűleg az íz világukban sokkal nagyobb változatosságot mutató helyettesítő termékek felé fordulnak (pl. szénsavas üdítőitalok, teák). Az alkoholmentes italok választásánál ugyanakkor a legmeghatározóbb választási szempont az ár után az ízletesség.

15 Javaslatok Célkitűzés Módszertan Eredmények Következtetések Javaslatok A fogyasztók jelentős része tisztában van azzal, hogy a tej általában jótékony hatással van az emberi szervezetre, ugyanakkor célszerű lenne az összes orvosilag igazolható előnyös tulajdonságát is megismertetni a fogyasztókkal. A tej egészséges voltának reklámokban történő hangsúlyozása nem ad olyan új impulzust, ami önmagában növelhetné a fogyasztást. A kutatásom szerint a folyadék tej elsősorban íz világában kevésbé versenyképes, ezért az új fogyasztók megnyerése érdekében ízesített tejet is lehetne piacra dobni.

16 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Helyettesítő termékek a tej esetében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések