Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata Dr. Németh-T. Anett Dr. Vincze-Tóth Judit Teschner Gergely Dr. Hegyi Judit Dr. Mezei Katalin Dr. Kalmár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata Dr. Németh-T. Anett Dr. Vincze-Tóth Judit Teschner Gergely Dr. Hegyi Judit Dr. Mezei Katalin Dr. Kalmár."— Előadás másolata:

1 A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata Dr. Németh-T. Anett Dr. Vincze-Tóth Judit Teschner Gergely Dr. Hegyi Judit Dr. Mezei Katalin Dr. Kalmár Sándor Dr. Kacz Károly Mosonmagyaróvár december 06.

2 Anyag és módszer A vizsgált témakörök: a funkcionális élelmiszerek ismertsége és megítélése, a termék választási preferenciák beazonosítása, releváns információs csatornák feltárása, funkcionalitás ár-érték arányú fogyasztói megítélése, a potenciális fogyasztók jellemzőinek feltárása, a funkcionális élelmiszerek fogyasztását gátló tényezők definiálása, és a lehetséges motivációk feltérképezése.

3 Anyag és módszer A kutatás adatbázisa: kérdőíves megkérdezésből nyert primer adatok. A kutatás 3 fázisban zajlott: 1.A projektben meghatározott földrajzi területre kiterjedő „országos” kérdőíves vizsgálat „átlagos fogyasztók” június 14-én projekt nap keretében vakteszttel kombinált kérdőív „speciális fogyasztók”. 3.Bio-bolti kérdőíves megkérdezés „speciális fogyasztók”.

4 Anyag és módszer A mintavétel metódusa: A vizsgálat előkészítése és lebonyolítása az előre meghatározott mintavételi terv alapján történt, amely minden esetben illeszkedett az adott fázis specialitásaihoz, mind a feltett kérdések, mind a megkérdezettek száma vonatkozásában.

5 A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz táblázat

6 A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A teljes sokaság 82%-a szerint viszont nincs, vagy nem lehet kedvezőtlen hatása a szervezetre a funkcionális élelmiszerek fogyasztásának. 1. táblázat

7 A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A teljes sokaság 59%-a szerint viszont a funkcionális élelmiszerek nem a hozzáadott anyagok révén fejtik ki kedvező élettani hatásukat. 1. táblázat

8 A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A teljes sokaság több mint fele egyetértését nyilvánította ki, azonban hölgyek (61%) inkább egyetértettek ezzel az állítással, mint az urak (51%). 1. táblázat

9 A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van. VálaszokNemLegmagasabb iskolai végzettségÉletkor (év) FérfiNő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma felett Igaz A teljes sokaság átlagosan 21%-a osztotta ezt a véleményt. 1. táblázat

10 A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 90,5% 1. ábra

11 A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 69,4% 1. ábra

12 A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 20,5% 1. ábra

13 A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 1. ábra

14 A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 1. ábra

15 A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 1. ábra

16 A komplex adatbázis eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan (%) 2. ábra

17 A komplex adatbázis eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan (%) 2. ábra

18 A komplex adatbázis eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan (%) 2. ábra

19 Az „országos” kérdőív eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan 3. ábra

20 A projekt nap eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan 4. ábra

21 A projekt nap eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan 4. ábra

22 A bolti kérdőív eredményeinek összesítése a funkcionális – és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan 5. ábra

23 KÖVETKEZTETÉS A bio-termékeket vásárlók bár nem ismerik olyan nagy arányban a funkcionális élelmiszereket, de nyitottak és érdeklődőek, tehát potenciális célcsoportot képezhetnek.

24 JAVASLAT A vizsgálat eredményei alapján egy olyan terméknek lenne a legkedvezőbb a megítélése és találna legkönnyebben rendszeres vásárlókra, ami bio - és funkcionális jegyeket egyaránt hordoz magában.

25 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata Dr. Németh-T. Anett Dr. Vincze-Tóth Judit Teschner Gergely Dr. Hegyi Judit Dr. Mezei Katalin Dr. Kalmár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések