Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, 2014. augusztus 27.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, 2014. augusztus 27."— Előadás másolata:

1 NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, 2014. augusztus 27.

2 Bevezető Demográfiai folyamatok: csökkenő gyermekvállalási kedv, elöregedő népesség, csökkenő népességszám Munkaerő-piaci folyamatok: foglalkoztatottság növelése Vállalati szféra: erőforrásokkal való hatékonyabb gazdálkodás Egyéni szint: magán és munkahelyi szféra kötöttségeinek harmonikusabb összehangolása Társadalmi szint: nagyobb kohézió, életminőség javulása -A HR-nek új dimenzióval kell „gazdagodnia” – különféle módszerek keresése és bevezetése szükséges a munka- család egyensúly megteremtésére -A nők másként tudnak eredményesek lenni mint a férfiak -Nehéz összehangolni a munka – család - karrier elemeket

3 Beavatkozási pontok (Ternovszky Ferenc 2013) Segíteni a nőket: - a karrierjük megalapozásában, kiteljesedésében, - a vezetői beosztás elérésében, - a munka – magánélet egyensúlyának megtalálásában, - a sikeresség elérésében. Segíteni a vállalatokat: - a képzett, tehetséges nők fontosságának felismerésében, - a vegyes (női-férfi) összetételű vezetés eredményességének felismerésében, - a női munkavállalók motiválásában, - a munka-család egyensúlyát elősegítő, támogató módszerek kifejlesztésében és alkalmazásában.

4

5

6 A kisgyermekes nők foglalkoztatottságának esetleges korlátai A munkahelyek korlátázott hozzáférése Megfelelő szakképzettség hiánya, illetve a kiesés miatt az ismeretek elavulása A gyermek-elhelyezési lehetőségek hiánya A rugalmas foglalkoztatási formák korlátozott elérhetősége Mobilitási nehézségek A gyermekgondozási feladatok egyenlőtlen elosztása a szülők között A gyermekintézményekben a nyári szünidő hossza A munkaidőhöz nem igazodó gyermekintézményi nyitva tartás

7 A magyar családtámogatási rendszer A GYES-GYED az EU viszonylatban a leghosszabb, de a legköltségesebb is. Csapdahelyzetet jelent a nők számára: biztonság, de egyben azt a veszélyt is hordozza magában, hogy tartósan távol marad az anya a munkaerő-piactól. Csapdahelyzet a kormányzatnak: a családtámogatási rendszer reformját csak fokozatosan, a nők foglalkoztatását hátráltató tényezők orvoslásával lehet bevezetni. Ebben az irányba jelentős lépések történtek az elmúlt években.

8 A nők karrierlehetőségét befolyásoló tényezők Személyes képességek, családi erőforrások ( személyes adottságok, megszerzett tudás, gyakorlat, készségek, képességek, a család anyagi lehetőségei, kapcsolatrendszere) Környezeti lehetőségek Szándékok, törekvések ( egyén vágyai, elképzelései, elérni kívánt cél) Munkatartalom ( a szívesen vállalt feladatok, felelősségek az általa vonzónak tartott szakterületen ) Munkafeltételek ( munkakörülmények, a szervezet jellege, mérete, munkarend, időbeosztás, munkatársak, öltözködési és magatartási szabályok, vállalati kultúra) Munkabér, javadalmazás ( keresetek, juttatások rendszere)

9

10

11 Problémák, nehézségek Nő – családanya – feleség - munkavállaló szerep egyszerre Állásinterjúknál gyakori megkülönböztetés a kisgyermek miatt Azonos munkakörben alacsonyabb bérezés Gyermekvállalást követően a képzettség alatti munkakörök elvállalási kényszere A nők munkaerő-piaci helyzetét nem reprezentálja a munkanélküliség állapota, mivel idősebb korban gyakori az inaktivitás választása (gyerek, unoka, család összetartása) Több gyermek, tartós munkaerő-piaci távollét, nehéz visszatérés a munka világába. 2013-ig a kisgyermekes nők munkaerő-piaci helyzetén nem sikerült jelentősen változtatni.

12 A teljes munkaidőben foglalkoztatott nők bruttó átlagkeresete gazdasági áganként, 2012.

13 Megállapítások A nők iskolázottsága nem alacsonyabb a férfiak iskolázottságánál 2013-ig kevés volt a megfizethető, jó minőségű bölcsődei, óvodai, napközis hely Az idősgondozás főként a nőkre hárul, hiányoznak a tartós ápolást biztosító intézmények Szülést követően nehéz a visszatérés, mert kevés a rugalmas munkalehetőség Munkajogi szabályokkal fokozott segítségnyújtás szükséges, mivel a két dolgozó szülőre épülő családmodell új szabályokat kíván.

14 Munkajogi szabályozás Az egyensúly megteremtésének lehetőségei a különböző élethelyzetekben mások. A gyermeket vállaló munkavállalókat védő szabályokat a különböző élethelyzetek alapján célszerű megközelíteni. Várandós nők védelme (csak egészségi állapotának megfelelő munkakörben, az Mt. több jogcímen biztosít munkavégzés alóli mentesülést, felmondási tilalom) 0-3 éves kor (részmunkaidős foglalkoztatás biztosítása, gyermek pótszabadság) 3 év felett (megszűnnek az alanyi jogon távollétet biztosító szabályok) Atipikus foglalkoztatási formák igénybevétele (részmunkaidő, távmunka) Időskorúak ápolása (fizetés nélküli szabadság, ápolási díj)

15 Intézkedések 2013 november-2014. április: „Nők 40 munkaerő-piaci program” a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó szolgálati idő megszerzésének az elősegítésére irányul. (25 fő támogatása a megyében) Családi adókedvezmény bevezetése következtében több forrás marad a gyermekes családoknál. GYED maximum összege az utolsó 4 évben emelkedett (102900 Ft-ról 142200 Ft-ra) GYED extra bevezetése: a munka világába való visszatérés ösztönzését szolgálja. Bölcsődei férőhelyek számának növelése.

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, 2014. augusztus 27."

Hasonló előadás


Google Hirdetések