Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető."— Előadás másolata:

1 A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető

2 ÉRDEKKÉPVISELET Jelentése: az érdekképviselt személyek, szervezetek anyagi, szellemi vagy erkölcsi érdekeinek egyszeri vagy folyamatos képviselete, más személyek, szervezetek, intézmények előtt.

3 ÉRDEKKÉPVISELET Három fő résztevékenységből áll: 1. érdekegyeztetés 2. érdekérvényesítés 3. érdekvédelem

4 ÉRDEKKÉPVISELET Érdekegyeztetés: - érdekek felismerése és rendszerbe foglalása

5 ÉRDEKKÉPVISELET Érdekérvényesítés: - érdekek elismerése, lobbizás

6 ÉRDEKKÉPVISELET Érdekvédelem: - jogi, gazdasági, technológiai védelem

7 A NŐK ÉRDEKVÉDELME - aktív női munkavállaló nők érdekvédelme, - Gyed-en, Gyes-en lévők érdekvédelme, - atipikus foglalkoztatottak képviselete, - pályakezdők segítése, - nyugdíjba vonult nők védelme, - kölcsön munkaerőként dolgozó nők érdekvédelme

8 A SZAKSZERVEZET A NŐI MUNKAVÁLLALÓKÉRT A szakszervezet a munkavállalók olyan érdekvédelmet szolgáló tartós egyesülése, amelynek célja közös követeléseinek elérése a munka világában. A szakszervezetek egyik kiemelt feladata, hogy a munkahelyeken érvényesüljön a nemek közötti egyenlőség. A munka világa minden területén képviseljük, védjük a nők érdekeit. Ha ez megvalósul, vonzóbbá tudja tenni a női munkavállalók számára a szakszervezetet. Az esélyegyenlőség sok munkahelyen még várat magára. A szakszervezeteknek lépni kell a diszkrimináció, a hátrányos megkülönböztetés ellen. Több ágazati szakszervezetben működnek Nőbizottságok a nők hatékonyabb képviseletére. Javaslatokat tesznek esélyegyenlőségi terv készítéséhez, a kollektív szerződések kötéséhez.

9 TÁRSADALMI PÁRBESZÉD Mind a hazai, mind az európai társadalmi Párbeszéd Bizottságok kiemelt figyelmet fordítanak a női munkavállalók helyzetére, érdekvédelmére. Foglalkoznak a szegregációval, a nők képzéshez való hozzáférésével, bérkülönbségekkel, az anyasággal, a munkahelyi és a családi élet összeegyeztetésével, zaklatással, szülői szabadsággal, részmunkaidőben foglalkoztatottakkal. A nemek közötti egyenlőség érvényesítése elsősorban a társadalmi megbékélés eszköze kell, hogy legyen. A hazai könnyűiparra, nincs kormányzati ágazat politika, mely elemezné, felülvizsgálná az alacsony átlagkeresetű, élőmunka igényes ágazatokban dolgozó nők helyzetét. A könnyűiparban 95%-ban nők dolgoznak akik a család motorjai, anyák, nagymamák és feleségek, akik itthon szeretnék családjukat ellátni, gyermekeiket, unokáikat nevelni. Számos kormányzati intézkedés született ugyan, de ezzel nem nőtt a nők foglalkoztatottsága, nem javult élethelyzetük sem.

10 ÉRDEKVÉDELEM A FÚZIÓ ELŐTT A munkáltatókkal való egyeztetés, a nők érdekeinek képviselete és védelme a szakszervezeti munka fontos része. MIT TETTÜNK?

11 ÉRDEKVÉDELEM A FÚZIÓ ELŐTT - folyamatos egyeztetés a munkáltatókkal, - jogi képviselet, - segítségnyújtás KSZ kötéseknél, gyárbezárásoknál, normakiigazításoknál, munkaidőkeret alkalmazásánál, - odafigyelés a Gyes-en, Gyed-en lévőkre és visszatérésükre a munkavilágába, - folyamatos kapcsolattartás, munkásgyűléseken, bizalmi, testületi üléseken való részvétel, - Ruhaipari Szakmai Kollektív Szerződés 2000-től (2005-től Több Munkáltatós KSZ), - részvétel a KÁPB munkájában, - nemzetközi munka (Európai Szakszervezeti Szövetség), - Viselkedési Kódex 1997 (Európai) Magyarországi Charta 2006, - aktív részvétel az MSZOSZ Női Választmányának munkájában.

12 ÉRDEKVÉDELEM A FÚZIÓ UTÁN MIT TESZÜNK MA?

13 ÉRDEKVÉDELEM A FÚZIÓ UTÁN - a fúzió után az egyesült szakszervezetek tagozatként működnek - BDSZ Nőbizottsága (Tagozatok delegálnak) - folyamatos egyeztetés, segítségnyújtás, érdekvédelem - szakértők állnak rendelkezésre (társadalombiztosítás, pénzügy, jog, érdekvédelem) - Több Munkáltatós KSZ kiüresedett, - helyi KSZ-ek szerepe - Könnyűipari Szakmai Nap 2011. évtől - KÁPB munkájában való részvétel - részvétel az Európai valamint a Global IndustriALL munkájában - bővült a szolgáltatások köre - Viselkedési Kódex aktualizálása 2013-2014-ben - több anyagi forrás jut az érdekvédelemre, így a nők védelmére is - részvétel az MSZOSZ Nőképviselet munkájában

14 ÉRDEKVÉDELEM A FÚZIÓ UTÁN MIT SZERETNÉNK ELÉRNI?

15 ÉRDEKVÉDELEM A FÚZIÓ UTÁN - stabil foglalkoztatást, kiszámítható, tisztességes béreket - csökkenjen a nemek közötti egyenlőtlenség - erősödjön szakszervezeten belül is a nők képviselete, aránya - segíteni a nők szakmai előmenetelét, vezető pozícióba kerülését - minél több nő részvételét a társadalmi párbeszéd minden szintjén - erősíteni a nők közösségteremtő szerepét - tisztségviselőink legyenek felkészültek a különböző esélyegyenlőségi kérdésekben - javasoljuk a munkaegészség, munkabiztonság, a szűrések fontosságát - növekedjen a nőknek nyújtott speciális juttatások köre, mértéke (gyerek vállalás)

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések