Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet."— Előadás másolata:

1 A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

2 Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége Az egészséges táplálkozási szokások – megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcsfogyasztás – kialakításával a betegségek megelőzése. Kiemelt jelentőségű a gyermekkori elhízás megelőzésében o már minden éves korú gyermek túlsúlyos/elhízott az EU- ban o arányuk nő, 2008-ban minden 4. gyermek volt túlsúlyos/elhízott A kövér gyermekek jelentős része kövér felnőtt lesz, így fokozott a későbbi cukorbetegség, egyes daganatok, szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi és mentális betegségek kockázata A gyerekkori szokások fennmaradnak felnőtt korban

3 Zöldség-gyümölcs fogyasztás hatásai 1. Mennyiség Kockázat- csökkenés mértéke Betegség 2-4 adag - >8 adag3% -14%Hipertónia kockázat 3-5 adag - >5 adag7% - 17% CHD kockázat + 1 extra adag7% 3-5 adag - >5 adag11% - 26% Agyvérzés kockázat + 1 extra adag11% Nagy zöldség-gyümölcs fogyasztók24%Elhízás Nagy zöldleveles zöldség fogyasztók14%Cukorbetegség Forrás: Non-communicable Diseases Watch, January 2013

4 Zöldség-gyümölcs fogyasztás hatásai 2. Mennyiség Kockázat- csökkenés mértéke Betegség + 1 extra adag50%Szájüregi daganatok g gyümölcs 27% 28% Gégerák Nyelőcsőrák g zöldség11%Nyelőcsőrák + hagymafélék46%Gyomorrák + 80 g gyümölcs6%Tüdőrák + likopin-tartalmú zöldség, gyümölcs11% - 19%Prosztatarák + keresztesvirágúak 20% 15% Hólyagrák Mellrák g gyümölcs6%Mellrák Forrás: Non-communicable Diseases Watch, January 2013

5 Izoflavonok, lignán A zöldségek és gyümölcsök protektív komponensei Fenolok Limonén Allium vegyületek Szaponinok Növényi szterolok Szelén Folsav E-vitaminProteáz inhibítorok Indol Flavonoidok Izotiocianát Rost Inozitol-hexafoszfát Kumarin C-vitamin Glükozinolát Karotin

6 klorofill, folsav, kálium pl. zöldszőlő, kivi likopin, antociánok, polifenolok pl. vörös ribizli, paradicsom Β-karotin, lutein, zeaxantin pl. sárgarépa, narancs antociánok, polifenolok pl. áfonya, kékszőlő Fogyasszunk minél többféle színű zöldséget, gyümölcsöt!

7 TOP20 kockázati tényező 15/20 táplálkozási kockázati tényező Forrás:Global burden of disease attributable to mental and substance use disorders: findings from the Global Burden of Disease Study pii: S (13) Lancet, 2013 Cardiovascular and circulatory disorders Cancer Diabetes, urogenital, blood and endocrine

8 A napi 400 grammnál kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztók aránya, OTÁP2009 Forrás: Sarkadi Nagy Eszter dr., Bakacs Márta, Illés Éva, Zentai Andrea, Lugasi Andrea dr., Martos Éva dr. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2009

9 A magyar felnőtt lakosság közel 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott!

10 WHO/COSI A magyar 7 éves gyerekek tápláltsági állapota, 2010 Minden 5. fiú és minden 4. lány túlsúlyos vagy elhízott! Fiúk Lányok Sovány Normál Túlsúlyos Kövér

11 OTEF 2013 Iskolai MENZA Körkép 2013 OÉTI, OTH, NSZSZ Kérdőív – Óvodavezető, iskolavezető – élelmezésvezető – szülő Ételfotók Étlap, nyersanyagkiszabat Labor – 4500 vizsgálat; fehérje, zsír, szénhidrát, TFA, só, vas, kalcium

12 A napi friss zöldség- és gyümölcsellátást a közétkeztetés keretében, illetve szülői hozzájárulással biztosító óvodák aránya, 2013

13 Az Iskolagyümölcs (IGYP) és Iskolatej programban (ITP) résztvevő iskolák aránya, 2013

14 A napi friss zöldség- és gyümölcsellátást a közétkeztetés keretében, biztosító iskolák aránya, 2013

15 Komplex értékelés az érintett szereplők bevonásával: VM MVH AKI Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége pedagógusok, szülők, gyerekek beszállítók OÉTI saját felmérései (OTÁP2009, COSI, iskolabüfé, OTEF2009)

16 A Z IGYP EREDMÉNYEI AZ ISKOLÁK VÉLEMÉNYE ALAPJÁN Az iskolagyümölcs-program eredménye Az iskolák által adott pontok átlaga* A gyerekek rendszeresebben fogyasztanak gyümölcsöt6,4 Minden iskolának részt kellene vennie az iskolagyümölcs- programban 6,3 Egészségesebb táplálkozási szokásokat alakított ki5,7 A hátrányos helyzetű gyerekek táplálkozása javult5,2 Segítséget jelent a családoknak4,7 Hozzájárult a túlsúlyosság, elhízás elleni küzdelemhez4,1 A kísérő programok (pl. plakátverseny, termelők meglátogatása) bővítették a gyerekek érdeklődési körét 3,5 Az iskolában lévő étel és ital automatákat, büféket kevesebbet látogatják a gyerekek 3,4 Javult az iskola és a szülők kapcsolata2,9 Maximális pontszám 7. (1-es ha kevésbé, 7-es ha teljes mértékben egyetért az állítással.)

17 JAVASLATOK AZ IGYP EREDMÉNYESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE Országos és helyi média lehetőségek kihasználása Különböző szintű konferenciák szervezése az érintettek bevonásával IGYP márka/arculat felépítése, kialakítása A program célcsoportjának kiterjesztését a felső tagozatos tanulókra, pedagógusokra A programban nem részt vevő iskolák, fenntartóik személyes megszólítása A szülők és gyermekek bevonásának erősítése Az oktatás (egészséggel összefüggő ismeretek és gyakorlat) kötelező kísérő intézkedés legyen az iskola felelősségével ….

18 Kiterjesztése az óvodás korosztálya Szülők az eddigieknél erőteljesebb bevonása a programokba (pl. havonta egy iskolai rendezvény, ahol a gyerekek z/gy-öt faragnak, vagy egészséges ételeket készítenek Itt alkalom nyílhat megismerkedni a termelővel is. Az iskola és vagy étterem dekorálása z/gy képekkel (bizonyított, hogy segíti a z/gy fogyasztás növelését Mobiltelefon alkalmazás-sms havonta, hetente stb.: hányszor ettél ma z/gy-öt? z/gy fogyasztás napló vezetése- ebből verseny is lehet iskolák között …. További lehetőségek

19 EU Action Plan on Childhood Obesity odobesity_actionplan_2014_2020_en.pdf

20


Letölteni ppt "A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések