Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek."— Előadás másolata:

1 Az operációs rendszer feladata

2 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek adják meg. Ezt viszont jelentősen befolyásolja a gép teljesítménye, a rendelkezésre álló részegységek. Ezeket a gép működése szempontjából meghatározó fontosságú részegységeket erőforrásoknak nevezzük. A gép működése során ügyelni kell az erőforrások megfelelő kihasználására. Az viszont nem elvárható, hogy a felhasználó munkája során ezekkel a problémákkal is foglalkozzon, ugyanis elvárás az, hogy a gép könnyen, minimális ismeretekkel használható legyen. Ezeknek a problémáknak a megoldására született a szoftverek egy speciális fajtája, az operációs rendszer. Az operációs rendszer olyan a gép működését alapvetően befolyásoló programrendszer, amelynek feladata a gép erőforrásaival való gazdálkodás és a felhasználóval való magas szintű kapcsolattartás.

3 2. Feladatai: a perifériák tesztelése, a gépi erőforrások kezelése programok indítása, működtetése a feldolgozás ütemezése, vagyis a gépi erőforrás-megosztás a futó programok között adatok kezelése programok és adatok biztonságos megőrzése a működési zavarok jelzése párbeszédes kapcsolattartás a gép kezelőjével

4 3. Csoportosításuk(1/2): a. Kezelői felület szerint: szöveges (MS DOS, UNIX, LINUX) grafikus (Windows XP OS/2, LINUX) b. A felhasználók száma szerint: egyfelhasználós (MS DOS) többfelhasználós (NOVELL, Windows 2003 Server, UNIX, LINUX)

5 3. Csoportosításuk(2/2): c. Az egyidőben futtatható programok száma szerint: monoprogramozott (MS DOS) multiprogramozott (Windows, UNIX, LINUX)

6 A számítógép indítása A számítógép bekapcsolásakor elindul a BIOS (Basic Input Output System), ami a ROM-ban van. Először végrehajt egy öntesztet, vagyis leellenőrzi az összes perifériát és egyéb alkatrészeket (alaplap + integrált eszközök, stb.). Majd ezek után megpróbálja elindítja a BIOS-ban beállított boot eszközt (általában HDD, floppy, CD, DVD, ZIP-DRIVE, USB-DRIVE). Ezt követően betölti az operációs rendszert, (floppy-n történő boot-olás esetén komplett operációs rendszer betöltése a kapacitásai miatt nem lehetséges); az IO.SYS-t, MSDOS.SYS-t, COMMAND.COM-ot, végrehajtja a CONFIG.SYS-t és futtatja az AUTOEXEC.BAT-ot.

7 I: Windows operációs rendszer esetén(1/3): Windows operációs rendszerek indítása figyelemmel kísérhető, mert a képernyőre kiírásra kerül a: A Windows indítása (felirat) Egy Windows-os feliratú kép jelenik amely, tájékoztat a Windows típusáról (Windows ’95, ’98, stb.), valamint egy betöltést jelző sávból. Ha még ezek előtt megnyomjuk az F8-at, vagy lenyomva tartjuk a SHIFT billentyűt, akkor elérhető a Windows indítási menüje. Ami hasznos lehet a számunkra, ha Windows-unk nem indul a „megszokott” módon.

8 I: Windows operációs rendszer esetén(2/3): Ennél az operációs rendszernél is szükség van a DOS- nál már említett fájlokra, de ezek tartalma eltérő, sőt, ha valaki megnézi az AUTOEXEC.BAT-ot, akkor meglepődhet, hogy Windows’98-tól a fájl teljesen üres. Ezt illetve ezeket a fájlokat más fájlok helyettesítik. Ilyenek a: SYSTEM.INI, WIN.INI, BOOT.INI. Ezek a fájlok megérthetők, de bonyolultabbak, mint a DOS-os fájlok, de a másik oldala a dolgoknak, hogy több és sokkal részletesebb beállítások érhetők el használatukkal (Ezek tartalma könnyen megtekinthető, ha valaki a START- Menü  Futtatás–ra kattint és beírja az MSCONFIG nevű szót. Ha valaki egy programot minden indításkor futtatni akar, akkor itt ezt könnyedén megteheti, természetesen ennek több módja is van)!

9 I: Windows operációs rendszer esetén(3/3): A Windows már sokkal több eszközt kezel, emiatt is használja ezeket az indítófájlokat, hiszen minden egyes periféria működéséhez külön-külön illesztőprogram van. Ha ezeket a Windows automatikusan nem telepíti, akkor nekünk kell. Természetes ezt nem kell minden indításnál megtennünk (erre vannak az indítófájlok).

10 A számítógép leállítása(1/2) A kikapcsolás előtt minden esetben érdemes menteni a futó alkalmazások adatait, majd ezeket az alkalmazásokat lezárni. A kilépéshez a Start menü A számítógép kikapcsolása parancsát kell használni. Az ezután megjelenő ablakból választhatjuk ki a kívánt kilépési módot. Kikapcsolás - Amennyiben munkánk befejeztével szeretnénk a számítógépet kikapcsolni, a Kikapcsolás parancs használata után kattintsunk a "Leállítás" feliratra. Ekkor a Windows rendszer leáll, majd egy üzenettel tudtunkra adja, hogy a számítógép kikapcsolható. Fejlett energiagazdálkodású alaplappal (ACPI) rendelkező számítógépek a leállítás paranccsal a teljes kikapcsolást is végrehajtják, ez esetben külön üzenetet nem kapunk.

11 A számítógép leállítása(2/2) Újraindítás - Bizonyos esetekben szükség lehet a számítógép újraindítására. (pl. valamilyen alapbeállítás megváltoztatása után a rendszer igényelheti az újraindítást, hogy az új beállítás érvényt kapjon.) Ebben az esetben a Leállítás parancs használata után válasszuk az "Újraindítás" parancsot. Ennek hatására a Windows rendszer végrehajtja a teljes leállási, majd a teljes indulási folyamatot. Ezután újra be kell jelentkeznünk, ha szeretnénk tovább dolgozni. Készenlét - Készenléti állapotban a számítógép egésze alacsony fogyasztású állapotra vált, amelyben a géphez csatlakoztatott eszközök (például a képernyő és a merevlemezek) kikapcsolnak, így a számítógép kevesebb áramot fogyaszt. Amikor újra használni szeretnénk a számítógépet, az gyorsan visszaáll készenléti állapotról normál üzemmódra, és az asztal pontosan úgy jelenik meg, mint akkor, amikor otthagytuk a gépet. A készenléti állapot különösen hasznos a hordozható számítógépek esetében, ahol a telep energiájának megtakarítása lényeges szempont.

12 Leállítás hiba esetén Előfordulhat, hogy egy program lefagy. Ilyenkor is ki kell tudnunk lépni belőle. A CTRL+ALT+DEL billentyűk együttes lenyomásával a Windows feladatkezelőjéhez jutunk. A Feladatkezelő a számítógépen futó programokra és folyamatokra vonatkozó információkat jelenít meg. Ezenkívül megjeleníti a folyamatok leggyakrabban használt teljesítményjellemzőit is. Ha egy program lefagyott, akkor a feladatkezelőben az alkalmazás nem válaszol felirat látható. Az alkalmazást kiválasztva, a Feladat befejezése nyomógombra kattintva érhetjük el a futó alkalmazás bezárását. Időnként az is előfordulhat, hogy a számítógép semmire sem reagál. Ebben az esetben a bekapcsoló gomb folyamatos nyomva tartásával kikapcsolható a számítógép. by: Három Nevű


Letölteni ppt "Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések