Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Parakletos Könyvesház

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Parakletos Könyvesház"— Előadás másolata:

1 Parakletos Könyvesház
Húsz év története

2 Parakletos: görög eredetű szó, ejtsd: paraklétosz
Jelentése: pártfogó, tanácsadó, olyan személy, aki közbenjár, szót emel mások érdekében. A Bibliában János irataiban szerepel, minden esetben a Szentlelket jelöli vele. A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek Jn 14,26

3 1990 1990 decemberében alapította Damásdi Dénes református lelkész a Parakletos Alapítványt. Az alapítvány célja konferenciák szervezése és könyvkiadás volt. Elsőként a Vigasztaló testvéri körlevél jelent meg.

4 Egyre nagyobb igény mutatkozott más jellegű kiadványokra is.
Majd sorra jelentek meg hitben előttünk járó személyek életrajzai. A kiadás mellett beindult egy könyvterjesztői szolgálat is. A bővülő tevékenységek már túlnőttek az alapítvány keretén, ezért 1994-től a Kiskunfélegyházi Egyesült Protestáns Egyház folytatta a könyvkiadói és terjesztői munkát. Egyre nagyobb igény mutatkozott más jellegű kiadványokra is.

5 1994 Damásdi Dénes lelkész, miután új parókiát épített, egyre nagyobb lendülettel vetette bele magát a könyvterjesztési munkába. A bővülő szolgálathoz több helyre volt szükség, ezért a gyülekezet megvásárolta a parókia melletti épületet. Ezt az egyszerű parasztházat alakítottuk át könyvraktárrá, s ebben működött tíz éven át a könyvterjesztés.

6 A rendszerváltás után több keresztyén kiadó is alakult, de kiadványaik nehezen jutottak el az érdeklődőkhöz. Látva a szükséget, mind több kiadó kiadványát kezdtük forgalmazni, így gyorsan megteltek a polcok. 1994-ben már főállású munkatárs csomagolta, postázta a könyveket. Ekkor került bevezetésre a könyvek nyilvántartását, számlázását segítő számítógépes rendszer is. Megjelentek az első gyermekkönyvek, hitoktatási segédanyagok.

7 1996 A kiadványok elsősorban postai csomagküldéssel jutottak el a megrendelőkhöz. Évente több alkalommal küldtünk katalógust a megrendelhető termékekről. Személyes vásárlásra a könyvvásárokon volt lehetőség: gyülekezetekben, iskolákban, egyházi alkalmakon állítottunk könyvasztalt. 1996-tól már részt vettünk a Szent István könyvhéten és a protestáns kiadók által szervezett Karácsonyi Keresztyén Könyvvásáron is.

8 1997-ben több új tevékenységbe kezdtünk bele.
A gyülekezeti könyvmisszió támogatására indítottuk be a – mai napig is működő – Csomagtól-Csomagig Könyvasztal Missziót, melynek keretében közel száz gyülekezetbe küldtünk évente több alkalommal egységcsomagokat. Így sok olyan kis gyülekezetbe is eljutottak a könyvek, ahol addig nem volt lehetőség könyvvásárlásra.

9 Könyvek Asztala címmel könyvismertető újságot alapítottunk
Könyvek Asztala címmel könyvismertető újságot alapítottunk. A tematikus számokban könyvismertetések, interjúk, kritikák jelentek meg. Sajnos, anyagi okok miatt pár év után a kiadását befejeztük.

10 A hollandiai HOE alapítvány támogatásával egy hitoktatói feladattár fordítását, magyar hitoktatáshoz való átdolgozását kezdtük meg. A 365 Bibliai történet a teljes Bibliát feldolgozó hitoktatási segédanyag, mely hasznos információkat nyújt a hitoktatóknak. A történetekhez három korosztály részére tartalmaz feladatlapokat és gyakorlati ötleteket.

11 Damásdi Dénes 1997-ben történt halála után egy munkatársi csapat folytatta a munkát. A könyvesház vezetője Damásdiné Judit lett, a szerkesztői feladatokat Miklya Zsolt látja el. Az évek során folyamatosan kialakult a kiadó profilja: elsősorban gyermek, ifjúsági, szépirodalmi könyveket, hitoktatási segédanyagokat, bibliai társasjátékokat adunk ki. Fontosnak tartjuk, hogy magyar szerzők, grafikusok, alkotók műveit jelentessük meg, igényes tartalommal és kivitelben.

12 Hitmélyítő irodalom Áhítatoskönyvek, igehirdetések, tanítások, életrajzok segítenek megélni hitünket.

13 Gyermekkönyvek Mesék, versek, történetek, bibliai tanítások, találós kérdések, példázatok viszik közelebb a gyerekekhez a bibliai üzeneteket.

14 Ifjúsági és felnőtt szépirodalom
Keresztyén értékeket közvetítő versek, regények, novellák. …mert olvasni jó!

15 Munkáltató anyagok Kifestők, színezők, makettek, satírozós füzetek, barkácskönyvek, kreatív játékok.

16 Hitoktatói segédanyagok
Kidolgozott tábori és ünnepi programok, játékgyűjtemények, feladattárak, gyakorlati kézikönyvek.

17 Társasjátékok Bibliai témájú memória oktató művészeti activity családi
stratégiai játékok.

18 2004 2004-re egyértelművé vált, hogy a kiterjedt szolgálathoz már nem megfelelő az addigi épület. Mivel tovább bővült a könyvterjesztés, a több mint 100 kiadó közel 3500 kiadványának már nem volt elég hely, ezért külső raktárakat kellett bérelnünk a városban. A régi vályogépület állaga fokozatosan romlott, a falak nedvessége egyre több gondot okozott.

19 Már nemcsak kívül, hanem belül is omlott a vakolat
Már nemcsak kívül, hanem belül is omlott a vakolat. A könyveket dróthálóval védtük, hogy ne érhessenek hozzá a nedves falhoz. Végül sok-sok gondolkozás, imádkozás és számolgatás után úgy döntöttünk, hogy eladjuk a régi épületet és újat vásárolunk.

20 Kiskunfélegyháza kertvárosi részében, a Bankfaluban vásároltunk egy nagy alapterületű, tetőtér beépítésű családi házat.

21 Az épületet teljesen felújítottuk ás átalakítottuk.

22 A teljes elektromos, fűtés és víz hálózatot kicseréltük, kívülről szigeteltük az épületet, a belső tereket átalakítottuk. A földszinten kapott helyet a könyvraktár és a könyvterjesztés. Az emeleten több kisebb irodát hoztunk létre a kiadói és adminisztratív munkának.

23 A melléképületekből kialakított külső raktárakban már az összes könyv tárolását meg tudtuk oldani.

24 A könyvek végre száraz, rendezett helyre kerültek, jól átlátható polcrendszerben.

25 2004 Parakletos Könyvesház
2004 augusztusában vettük birtokba az új épületet. A költözéssel együtt egy jogi rendezés is történt: Parakletos Könyvesház néven hivatalosan is a Kiskunfélegyházi Egyesült Protestáns Egyház önállóan gazdálkodó szervezeti egységeként működünk.

26 2004-ben indítottuk be web-boltunkat, ahol a könyvterjesztésünkben található több, mint 3000 terméket lehet on-line módon megrendelni. Tematikus csoportosítás és kereső segítenek a tájékozódásban.

27 Kiadványaink, programjaink megismertetésére később kialakítottuk saját honlapunkat.

28 Továbbra is gyakran rendezünk könyvvásárokat.

29 2009. Karácsonyi Keresztyén Könyvvásár a Lónyai utcában.

30 2008 Bibliai Játéktúra néven indított programunk keretében szerzőink előadásokat, gyakorlati felkészítő alkalmakat, bemutatókat tartottak hitoktatóknak, lelkészeknek, a játék és hitoktatás témakörében. A program azóta kibővült: drámapedagógiai, hitoktatási, művészeti, irodalmi, zenei témában is szervezünk szakmai programokat illetve gyermekfoglalkozásokat.

31 2009 Több, mint egy évtizedes munka után befejeztük a 365 Bibliai történet kiadását. Ezzel elkészült a Bibliát teljes egészében feldolgozó, nagyon gazdag bibliai feladattár. A feladattár teljes anyaga CD-n is megjelent.

32 2009 októberében hitoktatói konferenciát rendeztünk Debrecenben, a Református Kollégiumban. Ezen az alkalmon került sor a 365 Bibliai történet CD bemutatójára is.

33 A konferencián több mint százan vettek részt, Magyarországról és határon túlról egyaránt.
Előadások, műhelyfoglalkozások, koncert, beszámolók, vetítés, könyvvásárlás, közös játék… mindenki jól érezte magát a kétnapos alkalmon.

34 Több külföldi támogatás célhoz juttatásában segédkeztünk az elmúlt években.
Gyermekkönyvtár Pályázat keretében a HOE támogatásával 54 határon túli gyülekezetbe juttatunk el ajándék könyvcsomagokat, gyülekezeti gyermekkönyvtár alapításához.

35 Az OM támogatásával pályázati rendszerben gyerekbibliát osztottunk szét Magyarországon és határon túl.

36 A hollandiai KOEN alapítvány által szervezett nyári vakációs bibliahetekbe is bekapcsolódtunk.
ben a bibliahét programjához kapcsolódva adtuk ki a Cerka füzeteket, melyet minden gyermek ajándékba megkapott (és bőszen satírozott).

37 2010 A 2009 év minket is nagyon negatívan érintett. A könyvforgalom olyan mértékben visszaesett, hogy csak létszámcsökkentéssel tudtuk a válságot kezelni ben kisebb munkatársi csapattal, de annál nagyobb lelkesedéssel vágtunk bele újabb nagyszabású munkákba. A MRE támogatásával jelent meg eddigi legnagyobb társasjátékunk, a Magvető gyülekezetépítő stratégiai játék. A támogatás jóvoltából több száz református gyülekezet kap egy ajándék példányt a játékból.

38 2011 Az előkészítő munkálatai már folynak annak a Hitoktatói TudásTárnak, mely terveink szerint 2011 februárjában nyitja meg virtuális kapuit a felhasználók előtt. A honlap a hitoktatásban használható anyagok „tárháza” lesz, ahová bárki feltöltheti saját kipróbált anyagait, és természetesen le is tölthet onnan bármit.

39 Visszatekintve erre a 20 évre, Dáviddal együtt hálaadással borulunk le Isten előtt:
Ki vagyok én, Uram, Istenem, és mi az én házam népe, hogy eljuttattál engem idáig? 1Krón 17,16

40 Parakletos Könyvesház
6100 Kiskunfélegyháza Pacsirta u. 10. Tel: 76/


Letölteni ppt "Parakletos Könyvesház"

Hasonló előadás


Google Hirdetések