Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

18. tétel Vállalatához több tucat egyforma hardverkiépítésű munkaállomás érkezett. Feladata az, hogy ajánljon egy olyan képfájl-kezelő programot, mellyel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "18. tétel Vállalatához több tucat egyforma hardverkiépítésű munkaállomás érkezett. Feladata az, hogy ajánljon egy olyan képfájl-kezelő programot, mellyel."— Előadás másolata:

1 18. tétel Vállalatához több tucat egyforma hardverkiépítésű munkaállomás érkezett. Feladata az, hogy ajánljon egy olyan képfájl-kezelő programot, mellyel automatizálható az új számítógépek telepítése, ismertesse ennek menetét is vázlatosan! Mutassa be az Ön által ajánlott program támogatói weboldalát!

2 Rendszer telepítés Rendszertelepítésre akkor van szükség, ha pl. új merevlemez kerül a PC-be, vagy a meglévő rendszer már gyakorlatilag használhatatlan. A rendszer telepítése mindkét esetben azonos, sőt attól sem függ igaz ából az op. rendszer telepítése, hogy milyen is az adott PC. A rendszer telepítése előtt, ha nem új merevlemezről van szó, akkor érdemes elmenteni minden olyan adatot, ami a későbbiekben fontos lehet. Az esetek szinte 100 százalékában a rendszer a C meghajtóra kerül. A rendszer telepítésekor csak a C meghajtón lévő adatok vesznek el, tehát ha több részre van osztva a merevlemez (több partíció van), akkor a C-n levő fontos adatokat nyugodtan menthetjük pl. a D-re. Másik nagyon fontos dolog, hogy a telepítés előtt ellenőrizzük le, hogy megvan-e minden illesztőprogram (driver) a géphez. Ilyen pl. az alaplap CD/DVD lemeze, a grafikus kártyáé és más hardver elemeké. Ha ezek nincsenek meg, akkor feltétlenül szerezzük be a megfelelő programokat. Az op. rendszerek nagy százalékban ugyan alapból flismerik az alkatrészeket a gépben a rendszer telepítését követően, de vannak kivételek. Amennyiben tudjuk a hardver elemek gyártóját és típusát, akkor a netről is ingyen beszerezhetjük ezeket, és kezdődhet a telepítés.

3 Először is kapcsoljuk be a gépet, vagy indítsuk újra, ha már be van kapcsolva. Amint a gép újraindul (vagy beindul) a “DEL” billentyű lenyomásával lépjünk be a BIOS-ba. Itt keressük meg a “BOOT” (betöltés) menüpontot, és állítsuk a CD/DVD meghajtót elsődleges (primary) helyzetre. Ezután menjünk az “EXIT” (kilépés) menüpontra, mentsük el a beállításokat, és máris újraindul a PC. Ezután megformázzuk a winchestert és telepítsük az operációs rendszerhez szükséges fájlokat. Mint tudjuk a normál használathoz rengeteg drivert kell még telepítenünk, amely nagyon időigényes. Több tucat azonos hardverű PC-re kell operációs rendszert telepítenünk, mi ilyenkor a teendő? Valamilyen képfájl-kezelő program segítségével megoldhatjuk a már feltelepített oprendszer és a használatra kész programok sokszorosítását, amellyel rengeteg időt spórolhatunk meg.

4 Norton Ghost Sokan ismerik a Norton Ghost alkalmazást mint a teljes rendszermeghajtó mentésére kiválóan használható eszközt. A régi jó rendszermentő alkalmazás komplett archiválórendszerré fejlődött, jó néhány hasznos és trükkös extrával. Sokan elhanyagolják mind rendszerük, mind állományaik mentését, és csak akkor döbbennek rá ennek fontosságára, amikor fontos fájlok tűntek el egy merevlemez-meghibásodás, esetleg egy vírustámadás során. Számos olyan alkalmazás létezik, amellyel elvégezhető a merevlemez teljes tartalmának mentése, az állományszintű backup alkalmazásokból pedig kifejezetten sok van. A Norton Ghost legújabb változata komplett csomagként ötvözni igyekszik a két területet, emellett pedig kiaknázza az internet kínálta lehetőségeket is.

5 Rendszermentés rendszeresen
Készíthetünk mentést a teljes rendszerpartícióról vagy akár az egész rendszerről egy külső tárolóra, hogy azt összeomlás esetén visszatölthessük a gépre, egy lépésben helyreállítva a működőképes állapotot. Ennek érdekében a helyreállító modul beépül a rendszerindító mechanizmusba, de végső esetben (például a merevlemez meghibásodása esetén) a telepítőlemez is használható rendszerindításra, menüjéből kezdeményezhetjük a visszaállítást. FTP-kiszolgálóra vagy hálózati adattárolóra (NAS) is menthetünk, ezzel párhuzamosan a helyi merevlemezre is kiíródnak adataink.

6 Távoli elérés és fenyegetés
Ha más Norton Ghost 12.0 vagy 14.0 telepítések futnak a helyi hálózat valamely számítógépén, akkor azokat távolról is kezelhetjük, ami egy kisebb irodában megkönnyíti a rendszergazda dolgát. A Norton Ghost ugyan nem vírusirtó, a ThreatCon révén mégis profitál a gyártó ez irányú tapasztalataiból és tevékenységéből. A Symantec központja folyamatosan figyeli az internetes fenyegetettség mértékét, és annak megfelelő ThreatCon-szignált ad ki. Beállíthatjuk, hogy milyen szint váltson ki eseti mentést, így ha beütne a krach egy még nem ismert károkozó tömeges akciója során, akkor is helyre fogjuk tudni állítani adatainkat. Ez a szolgáltatás csak egy éven át áll rendelkezésre, ennyit tartalmaz a termék ára. Ha nem is kritikus, de hasznos fejlesztés, hogy a program támogatja a Google Desktop és Backup Exec Retrieve keresőeszközöket, ily módon kereséseink kiterjednek a mentések tartalmára is. Ha tehát olyan állományt keresnénk, amelyet már töröltünk, de egy előző mentésben benne van, akkor meg fogjuk találni.

7 Egy gyakorlottabb felhasználó képes hatékonyan menedzselni mentéseit a Ghost segítségével, és már egy teljes visszaállításhoz sem lesz feltétlenül szüksége indítólemezre. Egyben teljes körű megoldás is, ezért azok, akik szeretnék végre biztonságban tudni rendszerüket és adataikat, értékelni fogják rugalmas szolgáltatásait. Amennyiben nem jó a dvd olvasó, floppy meghajtó nincs benn, és usb-s dvd-ről sem hajlandó bootolni, a rendszer telepítéshez maradt a "Boot from LAN" opció.Ahhoz, hogy rendszert telepítsünk hálózaton keresztül szükségünk lehet a PXE nevű bootloaderre.

8 Daemon Tools A Daemon Tools napjaink talán legismertebb úgynevezett haladó szintű alkalmazása Microsoft Windows rendszerekhez, mely a legjobb minőségű optikai emulációt képes végrehajtani. Használata Napjainkban már szinte mindenkinek szüksége van egy olyan programra ami képfájlokat kezel. Ezek kiterjesztése lehet pl: *.iso, *.cue, *.bwt, *.ccd, *.mds, *.nrg (ez a nero saját képfájlja) stb. Ezek a programok általában egy virtuális meghajtót hoznak létre, amibe aztán betöltik ezeket a fájlokat és úgy használhatjuk öket, mintha cd-röl, vagy a merevlemezre kicsomagolva futtatnánk ezeket. Ezeknek a programoknak a segítségével tudjuk a képfájlokat kicsomagolni, majd cd-re,dvd-re is kiírni.   Ebben a részben a Daemon Tools telepítését, használatát mutatom be egyszerüen, az apróbb részleteket kihagyom, mert azokra a használat során egyszerü rájönni. A telepítés során csupán a telepítésisi könyvtárat kell megadni, nem kell változtatni semmin. Telepítés után újra kell indítani a gépet.

9 Miután megvolt a restart, két változást látunk majd
Miután megvolt a restart, két változást látunk majd. Elöször is lesz egy új, virtuális meghajtó a gépen: Valamint látnunk kell egy ikont a jobb alsó sarokban, aminek a segítségével használhatjuk a programot: A program használata nagyon egyszerű: Ha ráklikkelünk az ikonra, ezt fogjuk látni:

10 Itt kattintsunk a Device részre, amire látni fogunk egy ablakot, ahol kijelölhetjük a megnyitandó képfájlt: Ha megvan, kattintsunk a Megnyitás gombra és a program automatikusan futtatni fogja a fájlt. Ezt a fájlt, ha nem vesszük ki a Daemon Tools-ból, a létrehozott virtuális meghajtó ikonjára kattintva, bármikor egyszerűen elérhetjük.  Ha kész a bemountolás, az annyit tesz, mintha a cd képet kiírtuk volna cd lemezre, és a lemezt visszaraktuk volna egy meghajtóba. A Daemon Tools ezt teszi - virtuálisan. így a cd képeket anélkül is tudjuk használni, hogy egy cd lemezt megírtunk volna :)  Ha törölni szeretnénk a fájlt, természetesen addig nem tudjuk amíg be van mountolva, mert így használatban van, tehát el kell távolítani a Daemon Tools-ból. Ezt igy tehetjük meg:


Letölteni ppt "18. tétel Vállalatához több tucat egyforma hardverkiépítésű munkaállomás érkezett. Feladata az, hogy ajánljon egy olyan képfájl-kezelő programot, mellyel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések