Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Vitatípus A helyzetet meghat. konfliktus CélEszközKövetkezmény Veszekedés Érzelmi, morális, anyagi konfliktus A másik legyőzése, feszültség levezetése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Vitatípus A helyzetet meghat. konfliktus CélEszközKövetkezmény Veszekedés Érzelmi, morális, anyagi konfliktus A másik legyőzése, feszültség levezetése."— Előadás másolata:

1 1 Vitatípus A helyzetet meghat. konfliktus CélEszközKövetkezmény Veszekedés Érzelmi, morális, anyagi konfliktus A másik legyőzése, feszültség levezetése Személy támadása, megfélemlítés. Rövid távú, ismétlődő konfliktus, nem optimális döntéshozatal. Üzleti tárgyalás, üzleti megbeszélés Érdekütközés, anyagi konfliktus Az érdekkülönbség feloldása, mindenki számára elfogadható kompromisszummal. Veszteség minimalizálása, nyereség maximalizálása. Alkudozás. A másik érdekeit szem előtt tartó kooperatív egyezkedés. A veszekedésnél hosszabb távú meggyőzés. Addig áll fenn, amíg a kompromisszum. Törvényszéki tárgyalás Rivalizálás, érzelmi, morális, anyagi konfliktus 3. fél jóindulatának elnyerése, 3. személy meggyőzése másokra vonatkozó döntéssel, ítélettel. Aktuális dramaturgia szabályozza. Lehet kötöttebb (TV vita, bíróság), kötetlenebb (3. személy előtt spontán) Addig terjed, amíg a döntéshozó rendelkezik a büntetéshez vagy jutalmazáshoz szüks. hatalommal Tényfeltáró/ racionális vita Vélemény- különbség, ismerethiány Az igazság kiderítése, a véleménykülönbség feloldása, optimális, a valóságot célzó döntés. Bizonyítás és kritika, jó minőségű, helytálló vagy plauzibilis érvekkel. Internalizált vélekedés. Esély az adekvát döntés meghozására

2 2 Eszközök Rendelj a vitához egy olyan, akár elképzelt szituációt, amely esetén a vitának, az általad képviselt álláspont győzelmének komoly tétje lehetne. Helyezd/képzeld ebbe a szituációba a lefolytatandó vitát. Fókuszáló kérdés: „Meddig lennék hajlandó elmenni egy ilyen szituációban? Mit szeretnék elérni egy ilyen szituációban? Példa A kereskedelmi tévék hasznosságát tagadó álláspont esetén: „Elfogadnám-e, hogy álláspontunk győzelme esetén úgy módosítják a Médiatörvényt, hogy megszüntetik az összes kereskedelmi tévét, és visszatérünk a közszolgálati tévécsatornák monopóliumához? A problémáink a kereskedelmi tévékkel ilyen fajsúlyúak, „nem hasznosságukat” ilyen mértékűnek látom? Ha nem, akkor miért képviselnénk, és miért hagynánk, hogy ezt tulajdonítsák nekünk? A vita maximális elképzelhető tétjének tisztázása, rögzítése Az álláspont finomítása 2. a vita előre adott tárgyának/témá- jának fényében Az álláspont finomítása 1. a vita maximális tétjének függvényében Az álláspont világos, pontos megfogalmazása 1. A RACIONÁLIS/TÉNYFELTÁRÓ VITÁHOZ VEZETŐ FELKÉSZÜLÉSI FOLYAMAT SZERKEZETE 1.

3 3 Az álláspont finomítása 2. a vita előre adott tárgyának/témá- jának fényében Az álláspont finomítása 1. a vita maximális tétjének függvényében Az álláspont világos, pontos megfogalmazása 1. 2. A vita előre adott tárgyának és az általunk előzetesen megjelölt álláspontnak a fényében milyen további specifikus álláspon- tok képzelhetők el? Eszközök Fókuszáló kérdések: 1. A vita maximális elképzelhető tétjének figyelembe vételével milyen további specifikus álláspontok képzelhetők el? Példa 1.: Ha a képviselői mentelmi jog fenntartásának szükségességét tagadó álláspontot jelöltük meg/vállaltuk előzetesen, még tovább specifikálható, hogy a mentelmi jog teljes megszüntetése vagy a részleges korlátozás mellett kívánunk érvelni. Példa 2.: Ha a kereskedelmi tévék hasznosságát tagadó álláspontot jelöltük meg/ vállaltuk előzetesen, még tovább specifikálható, hogy a kereskedelmi tévék nem hasznossága vagy károssága mellett kívánunk érvelni. A RACIONÁLIS/TÉNYFELTÁRÓ VITÁHOZ VEZETŐ FELKÉSZÜLÉSI FOLYAMAT SZERKEZETE 2.

4 4 Az álláspont világos, pontos megfogalmazása 1. A vitában követendő érvelési stratégia előzetes vázolása és a szerepek tisztázása A vitában követendő érvelési stratégia előzetes tisztázása Várható nehézségek és a helyzet kényessége A vitahelyzet sajátosságainak tisztázása: a helyzetdefiníció Elhatárolódások/ tulajdonítás- elutasítások Helyzetdefiníció- fókusz A RACIONÁLIS/TÉNYFELTÁRÓ VITÁHOZ VEZETŐ FELKÉSZÜLÉSI FOLYAMAT SZERKEZETE 3.

5 5 Az álláspont világos, pontos megfogalmazása 1. A vitában követendő érvelési stratégia előzetes vázolása és a szerepek tisztázása A vitában követendő érvelési stratégia előzetes tisztázása Teendő: A vita előzetesen adott vagy várható forgatókönyvi sajátosságainak ismeretében a követendő érvelési stratégia előzetes vázolása. Pld.: lineárisan előrehaladó: aduász típusú (gyengébb de erőstől még erősebb felé, utolsó benyomásra építő érv.str.),  erős felütés típ. (legerősebbekkel kezdeni és végig figyelem fókuszában tartani, irreleváns érvelések és kérdések elhárítása, stb.), független szálon haladó érvelés és további, a helyzet jellege által biztosított kreatív, meglepő stratégiák. A RACIONÁLIS/TÉNYFELTÁRÓ VITÁHOZ VEZETŐ FELKÉSZÜLÉSI FOLYAMAT SZERKEZETE 4.


Letölteni ppt "1 Vitatípus A helyzetet meghat. konfliktus CélEszközKövetkezmény Veszekedés Érzelmi, morális, anyagi konfliktus A másik legyőzése, feszültség levezetése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések