Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kiselőadás. A kiselőadás lehetséges helyzetei ELŐADÓ előadás BEFOGADÓ 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kiselőadás. A kiselőadás lehetséges helyzetei ELŐADÓ előadás BEFOGADÓ 1."— Előadás másolata:

1 Kiselőadás

2 A kiselőadás lehetséges helyzetei ELŐADÓ előadás BEFOGADÓ 1.

3 A kiselőadás lehetséges helyzetei 2. BEFOGADÓ felszólalás ELŐADÓ érvelés BEFOGADÓ

4 A kiselőadás lehetséges helyzetei 3. ELŐADÓ/BEFOGADÓ vita/ párbeszéd ELŐADÓ/BEFOGADÓ

5 A végső cél a: MEGEGYEZÉS

6 I. A BEFOGADÓ – HALLGATÓI SZEMPONT A befogadó hozzászólhat a kiselőadáshoz. Felszólalás: Vélemény – átgondolása és megfogalmazása. Indoklás – ok-okozati felépítése a felszólalásnak. Érvelés – alátámasztani a véleményünket. Ellenvetés – az előadóval ellentétes vélemény kifejtése. Vita – két szembenálló vélemény ütköztetése. Meggyőzés – a vita célja mindkét félnél a saját szempontját előtérbe helyezve. Megegyezés – a vita lehetséges lezárása, a párbeszéd esetében azonban ez a CÉL.

7 A felszólalás visszajelzés a hallottakra. Gyakran alkalmazott módszere az ISMÉTLÉS, melynek során egyben megalapozza a felszólaló a saját véleményét, s ezt tovább fogalmazza a saját álláspontja szerint.

8 II. ELŐADÓ – Beszédművek alkotása és előadása Bármely beszédmű megalkotása, átgondolása közben tanácsos ügyelni a következő szempontokra: 1. Kikből áll a hallgatóság? Mik az elvárásaik, milyen a tudásuk, az érdeklődésük, vannak-e előítéleteik? 2. Milyen képet szeretnénk a beszédmű tárgyáról és magunkról kialakítani? Milyen célt kívánunk elérni? 3. A témával kapcsolatos ötletek begyűjtése (ötletroham), majd szelektálása 4. Vázlat készítése 5. Az egyes pontok kidolgozása, begyakorlása

9 Az előadás szerkezeti egységei BEVEZETÉS (15%) Szükség szerint üdvözlés, Figyelemfelkeltés, Átvezetés, A téma megnevezése, fontosságának indoklása, előrevetítés. FŐ RÉSZ, KIFEJTÉS (65%) Tézisek és alátámasztásuk megfelelő érvelési technikával. (Pl. egyoldalú érvelés: csak saját vélemény; kétoldalú érvelés: érvek és ellenérvek számbavétele; deduktív, induktív, okozati, analógiás stb. érvelési módok.) Konklúzió BEFEJEZÉS (20%) Összefoglalás, hatásos megerősítés (esetleg szlogenek bevetése is), lezárás.

10 Mondandónk előadása közben ügyeljünk az érdeklődés és a figyelem fenntartására, a hallgatókkal való kapcsolattartásra (szemkontaktus, közbevetett kérdések, szemléltető eszközök stb.).

11


Letölteni ppt "Kiselőadás. A kiselőadás lehetséges helyzetei ELŐADÓ előadás BEFOGADÓ 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések