Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A DISPUTA JÁTÉK ODROBINA ZOLTÁN 2010..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A DISPUTA JÁTÉK ODROBINA ZOLTÁN 2010.."— Előadás másolata:

1 A DISPUTA JÁTÉK ODROBINA ZOLTÁN 2010.

2 .: „A tehetség valami jobb helyről jön, mint a szorgalom.
És a remekműnek nem is a tökéletesség a legfőbb ismérve.” MOTTÓ „JOBB MEGVITATNI EGY KÉRDÉST MEGOLDÁS NÉLKÜL, MINT MEGOLDANI A KÉRDÉST VITA NÉLKÜL” /JOSEPH JOUBERT/ ODROBINA ZOLTÁN 2010.

3 MOTTÓ 2: .: „A tehetség valami jobb helyről jön, mint a szorgalom.
És a remekműnek nem is a tökéletesség a legfőbb ismérve.” ODROBINA ZOLTÁN 2010.

4 A DISPUTA EREDETE VITAKULTÚRÁT FEJLESZTŐ JÁTÉK
ANGOLSZÁSZ NYELVTERÜLETRŐL SZÁRMAZIK (DEBATE) A VILÁG SZÁMOS HELYÉN HASZNÁLJÁK VERSENY FORMÁJA IS LÉTEZIK ODROBINA ZOLTÁN 2010.

5 MI A DISPUTA ? A DISPUTA SZABÁLYJÁTÉK CSAPATOK MÉRIK ÖSSZE ÉRVEIKET
ELŐRE MEGHATÁROZOTT TÉMÁRÓL, TÉTELMONDATRÓL VITÁZNAK A VITÁT FÜGGETLEN BÍRÓ ÉRTÉKELI ODROBINA ZOLTÁN 2010.

6 A DISPUTA FELÉPÍTÉSE TÉTEL
BÍRÓ ÜGYÉSZ ÜGYVÉD TÉTEL ÁLLÍTÓ TAGADÓ HALLGATÓSÁG ESKÜDTEK ODROBINA ZOLTÁN 2010.

7 KARL POPPER-DISPUTA VERSENY
ODROBINA ZOLTÁN 2010.

8 HOGYAN VÁLASSZUNK JÓ VITATÉMÁT?
világosan kell megfogalmazni a tételt a tétel két oldalról megközelíthető legyen nagyjából azonos súlyú érvek szóljanak mellette és ellene a tétel megfeleljen a vitában résztvevők szellemi szintjének érdeklődésre számot tartó témaválasztás ODROBINA ZOLTÁN 2010.

9 MILYEN A JÓ TÉTEL? A jó tétel középúton van az elvek és a gyakorlatiasság tekintetében. A jó tétel megvitatásához alapos felkészültség kell, de nem szükséges speciális szaktudás. A jó tétel kerüli a személyes belső meggyőződést érintő kérdéseket. Isten létéről például nem lehet disputában vitázni. A jó tétel mellett és ellen kiegyensúlyozottan találhatók érvek. A jó tétel egyértelmű és konkrét. ODROBINA ZOLTÁN 2010.

10 TÉTELCÍMEK DISPUTÁHOZ
ENGEDÉLYEZNI KELL AZ EUTANÁZIÁT A SZEGÉNYEK TÁMOGATÁSA ÁLLANDÓSÍTJA A SZEGÉNYSÉGET ENGEDÉLYEZNI KELL A KÖNNYŰ DROGOK FOGYASZTÁSÁT A CIGÁNYKÉRDÉS HOLTPONTON VAN ODROBINA ZOLTÁN 2010.

11 A VITA Két vagy több személy közti szellemi küzdelem valamely kérdés eldöntésére, érvek és ellenérvek ütköztetésével. ODROBINA ZOLTÁN 2010.

12 A VITA ODROBINA ZOLTÁN 2010.

13 A VITA ELEMEI a tétel, amiről a vita folyik
egy vagy több alapelv (kritérium, középpontba helyezett érték, fogalom,axióma), amely köré egy-egy érvrendszer épül két vagy több szembenálló érvrendszer ODROBINA ZOLTÁN 2010.

14 A VITA ELEMEI 1. A TÉTEL ÉRTELMEZÉSE
A TÉTELBEN SZEREPLŐ KULCSFOGALMAK DEFINIÁLÁSÁVAL ÚN. GLOBÁLIS TÉTELÉRTELMEZÉSSEL ODROBINA ZOLTÁN 2010.

15 világos ésszerű stratégiai MILYEN A JÓ DEFINÍCIÓ?
ODROBINA ZOLTÁN 2010.

16 A VITA ELEMEI 2. A (SIKER)KRITÉRIUM -CÉLÉRTÉK
az a szűrő vagy legfontosabb szempont, amelyre a vita épül az, amit bizonyítani kell ahhoz, hogy nyerjünk. értékek, célok, általános jellemzők a vitában funkciója, hogy alátámassza a tételt és az érvrendszert ODROBINA ZOLTÁN 2010.

17 A KRITÉRIUM LEHET… Alkotmányos kritérium: pl. emberi szabadságjogok-kötelező katonai szolgálat Előny-hátrány összevetése Értékmaximálás: pl. béke , szabadság Jövőkép: felnövekvő generációk Szükségletek hierarchiája: pl. fizikai , önmegvalósítás stb. Maslow ODROBINA ZOLTÁN 2010.

18 MILYEN A JÓ KRITÉRIUM? Szemantikailag pozitív töltésű, magasrendű érték Elérhető ( cél ) Tárgyszerű ( egyértelmű ) Vonzó Egyszerű, jól érthető (prima facie) Egy szempont, ami alapján eldöntöm, hogy valami jó, vagy rossz ODROBINA ZOLTÁN 2010.

19 ÉRVEKKEL VITÁZZUNK! AZ ÉRV: Egy tétel bizonyítására vagy cáfolására felhozott tény, körülmény, megállapítás. ODROBINA ZOLTÁN 2010.

20 MAGYARÁZAT-ÉRVELÉS-RÁBESZÉLÉS
A magyarázat  megértésre Az érvelés  meggyőzésre A rábeszélés  cselekvésre vezet ODROBINA ZOLTÁN 2010.

21 A VITA LÉNYEGE ÉRVEK ELLENÉRVEK CÁFOLATOK CÁFOLATOK
ODROBINA ZOLTÁN 2010.

22 HOGYAN ÉPÜL FEL AZ ÉRV? 1. tétel , amit állítunk
2. egy bizonyíték, amivel a tételt indokoljuk 3. összekötő elem, amivel megmutatjuk az állítás és az indoklás közötti kapcsolatot( sokszor nincs megfogalmazva, mert evidencia ) ODROBINA ZOLTÁN 2010.

23 MAGYARÁZAT, PÉLDA, ADATSOR STB.
HOGYAN ÉPÜL FEL AZ ÉRV? ÁLLÍTÁS INDOKLÁS ÖSSZEKÖTŐ ELEM MAGYARÁZAT, PÉLDA, ADATSOR STB. ODROBINA ZOLTÁN 2010.

24 AZ ÉRVRENDSZER Egy csapat érveinek logikailag rendezett egésze, amelyet a definíció és a csapat stratégiája, taktikája határoz meg. Világos, megszerkesztett, logikus, jól áttekinthető, egyértelmű, első látásra meggyőző. ODROBINA ZOLTÁN 2010.

25 AZ ÉRVRENDSZER FELÉPÍTÉSE
TÉTEL A TÉTEL ÉRTELMEZÉSE SIKERKRITÉRIUM 1. ÉRVCSOPORT GAZDASÁGI ÉRVEK 2. ÉRVCSOPORT TÁRSADALMIÉRVEK X.ÉRVCSOPORT EGYÉB ÉRVEK ODROBINA ZOLTÁN 2010.

26 MIRE ÜGYELJÜNK? ÉRVRENDSZER
A beszédek tartalmazzák a döntő érveket Az érvek súlyosak, tárgykörhöz tartozóak legyenek A döntő érvekre koncentráljunk! ( nem minden érv egyforma , súlyozni kell! ) Az érvelés felépítése meggyőző legyen Jó időbeosztás, szerepmegfelelés ODROBINA ZOLTÁN 2010.

27 A VITA CÉLJA A vita célja nem a saját előzetes véleményünk minden áron való megvédése, és egy abszolút igazság megtalálása, hanem az adott kérdéssel kapcsolatban a mindkét oldalról legelfogadhatóbb álláspont kialakítása. ODROBINA ZOLTÁN 2010.

28 A DISPUTA FELHASZNÁLÁSA
ODROBINA ZOLTÁN 2010.

29 A DISPUTA JÁTÉK FOLYAMATA
TÉTEL ÉRTELMEZÉS SIKERKRITÉRIUM A-1 KÉRDÉSEK T-1 ELLENTÉTEL KRITÉRIUM ÉRVRENDSZER CÁFOLATOK IDŐKÉRÉS IDŐKÉRÉS A-2 ÉRVEK , PÉLDÁK ELLENÉRVEK CÁFOLATOK KÉRDÉSEK T-2 CÁFOLATOK ÉRVEK KIFEJTÉSE PÉLDÁK KÉRDÉSEK IDŐKÉRÉS IDŐKÉRÉS A-3 CÁFOLATOK KÉRDÉSEK ÖSSZEFOGLALÁS T-3 CÁFOLATOK KÉRDÉSEK A VITA LEZÁRÁSA ODROBINA ZOLTÁN 2010.

30 A DISPUTÁZÁS ÉRTÉKEI A kommunikációs készség és képesség fejlesztése
A kooperációs készség és tolerancia A kritikus és logikus gondolkodás Az ismeretszerzés és rendszerezés Az érdekérvényesítés ODROBINA ZOLTÁN 2010.

31 EGÉSZSÉGÜKRE! ODROBINA ZOLTÁN 2010.


Letölteni ppt "A DISPUTA JÁTÉK ODROBINA ZOLTÁN 2010.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések