Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan Készítsünk tájleírást

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan Készítsünk tájleírást"— Előadás másolata:

1 Hogyan Készítsünk tájleírást

2 Először is kell egy tájkép

3 Ezután mérjük fel a terepet
Milyen Mi(k) Mit csinál(nak) utacska fa korlát csónakok víz nap ágak lámpa híd Hogy a képet ki milyennek látja, az egyéni.

4 Nézzük az egyszerű mondatokat:
Milyen Mi(k) Mit csinál(nak) magányos utacska sütkérezik ódon fa kacsingat a folyóra kecses korlát menetel a hídig boldog csónakok vidáman csacsognak pajkos víz táncot jár a napsugarakkal szégyenlős nap leselkedik a lombkorona közül vaskos ágak utat nyitnak a hűvös szellőnek komor lámpa várja a sötétedést magas híd kesereg

5 - ne legyen bennük szóismétlés
Megvan hogy milyen, mi, mit csinál? Megvannak a mondatok? Ennél azért több kell egy jó tájleíráshoz. - a mondatok kapcsolódjanak egymáshoz, mintha csak egy nyakláncot fűznénk - ne legyen bennük szóismétlés - a tájleírásban érzékeltessük a táj elemeinek térbeli elhelyezkedését - a tájleírásból hagyjuk ki a hétköznapi, semmitmondó szavakat! Pl.: látható, található, áll, van, helyezkedik el stb. - egy jó cím se ártana a fogalmazásnak, de A nyár cím nem elég érdekes, ezért a kész tájleírásból is ragadhatunk ki egy részletet a címhez - a tájleírás mondatait költőien fogalmazzuk meg, alkalmazzuk a megismert szóképeket

6 Íme a mondatok: Egy magányos utacska sütkérezik.
Néhány ódon fa kacsingat a folyóra. A keskeny korlát menetel a hídig. A boldog csónakok vidáman csacsognak. A pajkos víz táncot jár a napsugarakkal. A szégyenlős nap leselkedik a lombkorona közül. A vaskos ágak utat nyitnak a hűvös szellőnek. Egy komor lámpa várja a sötétedést, hogy elkezdhesse munkáját. Egy magas híd kesereg, mert nem lehet közelebb ehhez a csodás társasághoz.

7 Még egy fontos szabály:
- a tájleírás mondatai úgy kövessék egymást, hogy először a táj közelben lévő alkotórészeiről írunk, s a távolban lévőkkel folytatjuk. Pl.: 1. utacska, 2. fa, 3. korlát ..... Más irányt is választhatsz.

8 Megvannak az egyszerű mondatok. De nem hagytunk ki valamit?
-a táj összetevői térbeli elhelyezkedésének érzékeltetése rendkívül fontos Nézzük a kijavított mondatokat: Jobb oldalon egy magányos utacska sütkérezik. Mellette néhány ódon fa kacsingat a folyóra. Előttük a keskeny korlát menetel a hídig.

9 Végül fűzzük fel a gyöngyöket.
Segítségül itt a kép: Nekem így sikerült: Csodás társaság A folyópartra is elérkezett a nyár. Jobb oldalon egy magányos utacska sütkérezik, mellette néhány ódon fa kacsingat a folyóra. Előttük a keskeny korlát menetel a hídig, mögötte a boldog csónakok vidáman csacsognak. A szégyenlős nap leselkedik a lombkorona közül, a pajkos víz pedig táncot jár a napsugarakkal. A vaskos ágak utat nyitnak a hűvös szellőnek. Alattuk egy komor lámpa várja a sötétedést, hogy elkezdhesse munkáját. A távolban egy magas híd kesereg, mert nem lehet közelebb ehhez a csodás társasághoz.


Letölteni ppt "Hogyan Készítsünk tájleírást"

Hasonló előadás


Google Hirdetések