Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogy a képet ki milyennek látja, az egyéni. MilyenMi(k)Mit csinál(nak) utacska fa korlát csónakok víz nap ágak lámpa híd.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogy a képet ki milyennek látja, az egyéni. MilyenMi(k)Mit csinál(nak) utacska fa korlát csónakok víz nap ágak lámpa híd."— Előadás másolata:

1

2

3 Hogy a képet ki milyennek látja, az egyéni. MilyenMi(k)Mit csinál(nak) utacska fa korlát csónakok víz nap ágak lámpa híd

4 MilyenMi(k)Mit csinál(nak) magányosutacskasütkérezik ódonfakacsingat a folyóra kecseskorlátmenetel a hídig boldogcsónakokvidáman csacsognak pajkosvíztáncot jár a napsugarakkal szégyenlősnapleselkedik a lombkorona közül vaskoságakutat nyitnak a hűvös szellőnek komorlámpavárja a sötétedést magashídkesereg

5  - a mondatok kapcsolódjanak egymáshoz, mintha csak egy nyakláncot fűznénk  - ne legyen bennük szóismétlés  - a tájleírásban érzékeltessük a táj elemeinek térbeli elhelyezkedését  - a tájleírásból hagyjuk ki a hétköznapi, semmitmondó szavakat! Pl.: látható, található, áll, van, helyezkedik el stb.  - egy jó cím se ártana a fogalmazásnak, de A nyár cím nem elég érdekes, ezért a kész tájleírásból is ragadhatunk ki egy részletet a címhez  - a tájleírás mondatait költőien fogalmazzuk meg, alkalmazzuk a megismert szóképeket

6 Néhány ódon fa kacsingat a folyóra. Egy magányos utacska sütkérezik. A pajkos víz táncot jár a napsugarakkal. A keskeny korlát menetel a hídig. A szégyenlős nap leselkedik a lombkorona közül. A boldog csónakok vidáman csacsognak. Egy komor lámpa várja a sötétedést, hogy elkezdhesse munkáját. A vaskos ágak utat nyitnak a hűvös szellőnek. Egy magas híd kesereg, mert nem lehet közelebb ehhez a csodás társasághoz.

7  - a tájleírás mondatai úgy kövessék egymást, hogy először a táj közelben lévő alkotórészeiről írunk, s a távolban lévőkkel folytatjuk.  Pl.: 1. utacska, 2. fa, 3. korlát..... Más irányt is választhatsz.

8  -a táj összetevői térbeli elhelyezkedésének érzékeltetése rendkívül fontos Nézzük a kijavított mondatokat: Jobb oldalon egy magányos utacska sütkérezik. Mellette néhány ódon fa kacsingat a folyóra. Előttük a keskeny korlát menetel a hídig.

9  Segítségül itt a kép: Nekem így sikerült: Csodás társaság A folyópartra is elérkezett a nyár. Jobb oldalon egy magányos utacska sütkérezik, mellette néhány ódon fa kacsingat a folyóra. Előttük a keskeny korlát menetel a hídig, mögötte a boldog csónakok vidáman csacsognak. A szégyenlős nap leselkedik a lombkorona közül, a pajkos víz pedig táncot jár a napsugarakkal. A vaskos ágak utat nyitnak a hűvös szellőnek. Alattuk egy komor lámpa várja a sötétedést, hogy elkezdhesse munkáját. A távolban egy magas híd kesereg, mert nem lehet közelebb ehhez a csodás társasághoz.


Letölteni ppt "Hogy a képet ki milyennek látja, az egyéni. MilyenMi(k)Mit csinál(nak) utacska fa korlát csónakok víz nap ágak lámpa híd."

Hasonló előadás


Google Hirdetések