Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Izomrost típusok 11. Harántcsíkolt izom (vázizom) 22.Simaizom (bélfal, erek) 33.Szívizom 2.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Izomrost típusok 11. Harántcsíkolt izom (vázizom) 22.Simaizom (bélfal, erek) 33.Szívizom 2."— Előadás másolata:

1

2 1

3 Izomrost típusok 11. Harántcsíkolt izom (vázizom) 22.Simaizom (bélfal, erek) 33.Szívizom 2

4 Mi is a vázizom…

5 A vázizomzat működési egysége az izomrost.  Az izomrost= izomsejt ( soksejtmagvú, megnyúlt sejt)  Sejthártyáját: szarkoplazma-nak hívjuk  ER-ét: szarkoplazmatikus retikulumnak hívjuk ( SR)  Két kontraktilis fehérje alkotja: aktin ( vékony szál, miozin ( vastag szál)  Egyéb fehérje alkotói: troponin, tropomiozin  Működési feltétele: Ca-ion, Mg, ATP-ADP

6

7 Miozin szerkezete  1 miozint köralakban 6 aktin veszi körül.  A miozin a vastagabb fehérjeszál, rajta ún. miozinfejek találhatóak. A fejnek két vége van:  -aktin-megkötőhely,  ATP-megkötőhely  Aktinnal kötődve a miozinfejek csuklószerűen megbicsaklanak, addig egyenesen álltak, után ferdén húzódnak.  A kereszthidak spirálisan futnak, nem csak a miozin oldalán.  A miozint Mg-ion blokkolja, hatására az ATP-t nem tudja megkötni, s átalakítani ADP-vé.  Az ATP blokkolja a az aktin és miozin összakpcsolódását.

8 7 Szemléletesebben:

9 Aktin szerkezete  Az aktin a vékonyabb fehérjeszál.  Felépítésében két másik fehérje is részt vesz.  A tropomiozin a tengelyébe illeszkedik, a troponin beékelődve bizonyos távolságokra.  Az aktinnak miozin aktiváló hatása van ( felszabadítja róla az Mg-iont, ami addig blokkolta.

10 9 Szemléletesebben:

11 Szarkomer szerkezete  A harántcsíkolt izomszövet a csíkozottságáról kapta nevét.  A csík – duplán fénytörő  I csík – egyszerű fénytörő  H csík – A csík közepén húzódik  Z-csík- I csík közepén húzódik  A szarkomer két Z-csíknyi területet foglal magába, ami áll:  Z csík, fél I csík, fél A csík, H csík, fél A csík, fél I csík és a Z-csík

12 A vázizom szerkezete 11

13 Az A-csíknál csak miozin, az I-csíknál csak aktinszálak találhatóak. Összehúzódott izomnál az aktin beljebb húzódik, így a H-csík eltűnik.

14 Mechanizmusa A troponin+tropomiozin egységet alkot, s gátolja az aktint, ami így nem tudja aktiválni a miozint.= nincs aktin-miozin komplex ( nincs izomműködés) Idegi ingerület hatására, a SR-beindítja Ca-pumpáját, megnő a sejt Ca-ion tartalma. Ca-ion hatására az aktint nem gátolja tovább a troponin- tropomiozin együttes. Az aktin kapcsolódik a miozinhoz, hatására az Mg-ion nem blokkolja már a miozint, ezért az ATP-t bontja ADP-re. Leáll az ATP blokkoló hatása a miozinre. Kialakulhat az aktin-miozin komplex. Az energia segítségével a miozinfejek elcsuklanak, az aktinnal összecsúsznak, létrejön az összehúzódás.

15 14

16 15

17 16

18 Izomösszehúzódás feltétel- rendszere  Mozgatóneuron csatlakozása izomrost szarkoplazmájához  Elektromos ingerület aktiváló hatása a Ca- pumpára  Sr ( szarkoplazmatikus retikulum) Ca-pumpája  Ca-koncentráció növekedése  Ca aktiváló hatása az aktinra, az aktin aktiváló hatása a miozin Mg-ionjára  ATP-ADP átalakulás  Miozin aktiválódásával kötődése az aktinnal

19 Az izomrost típusok osztályozása  I. típus-lassú rost: alacsony feszülés, fáradásnak ellenáll.  II.a típus-gyors rost: közepes erőkifejtés, fáradásnak ellenáll.  II.b típus-gyors rost: nagy erőkifejtés, nagy fáradékonyság. 18

20 Az egyes izomrost típusok szerepe a terhelés intenzitásától függően 19

21 Hogy kiben milyen típusú izomrostok vannak dominálóan, az genetikailag determinált. Ezt megváltoztatni nem lehet, csak az izomrost típusok arányán lehet változtatni… Digitalbrain: harántcsíkolt izom működési mechanizmusa)


Letölteni ppt "1 Izomrost típusok 11. Harántcsíkolt izom (vázizom) 22.Simaizom (bélfal, erek) 33.Szívizom 2."

Hasonló előadás


Google Hirdetések