Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biodiverzitás megőrzése a Délép Ipari Park Kft.-nél

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biodiverzitás megőrzése a Délép Ipari Park Kft.-nél"— Előadás másolata:

1 Biodiverzitás megőrzése a Délép Ipari Park Kft.-nél
Előadás

2 Mi a biodiverzitás? - Biodiverzitás - az élővilág sokfélesége.
- A fogalom több szinten értelmezhető, egyaránt jelenti a Földön előforduló élőhelyek sokféleségét, a fajok összességét, a fajon belüli genetikai változatosságot (nézzük csak meg hányféle alma van), de egy kisebb területen belül is értelmezhető, pl. a Kárpát-medence biológiai sokfélesége, vagy akár egy kerti tó biodiverzitását is vizsgálhatjuk.

3 Mi a biodiverzitás? - A biodiverzitás, magyarul biológiai sokféleség az élőlények minden öröklött változatosságát jelenti, az ökoszisztémák közti különbségektől az őket alkotó ffajokon át az egyes fajokon belüli genetikai variációkészletig (genetikai sokféleség). - Nemcsak a Föld fajainak sokféleségét, hanem a fajon belüli variabilitást és az élőlényegyüttesek változatosságát is értjük alatta. Az ökológia tudománya foglalkozik a biodiverzitással. - A Biológiai Sokféleség Egyezményt június 13-án írták alá Rio de Janeiróban az ENSZ Környezet és Fejlődés Konferenciáján. Magyarországon május 22-én került először megrendezésre a biodiverzitás napja. - Ezt az időpontot azENSZ közgyűlése december 20-án publikálta.

4 Mit tehetünk a biodiverzitás megőrzése érdekében?
- A Délép Ipari Parkon belül ún. „zöld foltokat” kell létrehozni, amely búvóhelyet és életteret biztosít az előforduló élőlények számára. - Lehetőség szerint ökológiai folyosókat kell kialakítani, amely az élőlények közlekedését és vándorlását teszi lehetővé. - Az ökológiai folyosók megoldást jelenthetnek azokra az ipartelepi környezetben felmerülő problémákra (nagy kiterjedésű szilárd burkolattal ellátott felületek, kevés, vagy hiányzó zöld felületek, szennyezések – zaj, levegő, talaj, víz, fény-, ) - Ökológiai folyosónak tekinthető például egy erdősáv, vagy összefüggő bozótos.

5 Mit tehetünk a biodiverzitás megőrzése érdekében?
- Az ipartelepi környezetben előforduló szennyező-források is negatívan hatnak az élővilágra. - Utat kell nyitni az ipari park szomszédságában előforduló természetes környezethez, amely kapcsolat lehetőséget biztosít a genetikai sokféleség fenntartásához. - A genetikai sokféleség akkor tartható fenn, ha egy területen belül előforduló fajok nem kizárólag csak egymás között képesek szaporodni, hanem már területek azonos fajba tartozó egyedeivel is kapcsolatba kerülnek.

6 A diverzitás összetevői
1. fajszám 2. egyenletesség 3. féleségek különbözősége 4. térbeli mintázat 5. időbeli mintázat

7 A diverzitás szintjei 1. genetikai diverzitás: a fajon vagy populáción belüli genetikai változatosság csökken az emberi tevékenység hatására populáció kihalása, populáció létszámának lecsökkenése  génforma elvszik genetikai diverzitás csökken  nő a beltenyésztettség  káros mutációk

8 A diverzitás szintjei 2. organizmus diverzitás: klasszikus fajdiverzitás helyett, mivel gyakran érdemes faj feletti taxonómiai egységet vizsgálni (nemzetségek, családok) 3. ökológiai diverzitás: a populációk tér- és időbeli mintázataiban, kölcsönhatásaiban, az általuk létrehozott struktúrákban megjelenő sokféleség. b) 1. genetikai diverzitás – populációk szintjén értelmezett diverzitás 2. faji diverzitás 3. funkcionális vagy életforma diverzitás – társulások szintjén értelmezett diverzitás

9 Miért szorul védelemre a biodiverzitás?
1. Csökken a fajdiverzitás – hogyan és miért? A földtörténet során eddig 5 tömeges fajkihalási esemény történt. A legutóbbi nagyjából 65 millió évvel ezelőtt, ekkor pusztultak ki a dinoszauruszok is. Sok kutató úgy véli, hogy ma a hatodiknak lehetünk szemtanúi, amelynek okozói egyértelműen mi vagyunk. Legalább százszor, de lehet, hogy ezerszer olyan gyors a fajok kihalásának üteme, mint az nélkülünk lenne.

10 Miért szorul védelemre a biodiverzitás?
5 módon pusztítjuk a fajokat: 1. legfontosabb élőhelyeik tönkretétele – pl. a trópusi esőerdők irtásának rengeteg faj esik áldozatul 2. túlvadászat, túlhalászat – pl. Új-Zéland: moa; Mauritius-szigeti dodo 3. idegen élőlények behurcolása  a társulást alkotó populációk korábban més sohasem tapasztalták az idegen faj jelenlétét, így nem voltak elég hatékony védekezési stratégiáik vele szemben; különösen a szigetek élővilága sérülékeny az inváziókkal szemben 4. elemek körforgalmának megváltoztatása, és a részben ebből fakadó éghajlatváltozás  a gyors éghajlatváltozáshoz sok faj képtelen alkalmazkodni 5. másodlagos kihalások: egy-egy faj kipusztításával további kihalások lavináját indíthatjuk el az adott társulásban

11 Miért probléma a fajok kihalása?
A fajok kipusztításával saját magunk alatt vágjuk a fát. A fajok kihalása visszafordíthatatlan. Fajok kipusztítása óriási hiba: etikai szempontok: azért kellene oltalmaznunk más élőlényeket, mert erre egyedül a mi fajunk képes – ez a leggyengébb érv gazdasági okok: olyan fajok kipusztulását idézzük elő, amelyek közvetlenül gazdasági hasznot jelenthetnének (pl. élelmiszerforrás, ipari vagy gyógyászati alapanyag) - paradox módon számos faj éppen azért pusztult (vagy került a kipusztulás szélére), mert az ember számára valamilyen módon hasznosnak bizonyult esztétika és emberi mivoltunk: a természet lenyűgöző alkotásainak kipusztításával egyúttal önmagunkat és kevesebbé tesszük, emberi mivoltunk szenved csorbát; a fajok kiirtásával az élet megértésétől is egyre távolobb kerülünk bioszféra „működése”: ha „elromlik”, saját létünk is veszélybe kerül

12 Miért probléma a genetikai diverzitás csökkenése?
Az egyes fajok illetve populációk genetikai diverzitása, rendszerint csökken az emberi tevékenységek hatására. - Számos olyan génforma veszik el, amelyek a populáció (faj) alkalmazkodását és fennmaradását biztosító tulajdonságok megjelenését segíthették volna elő egy megváltozott környezetben. - Genetikai diverzitás csökkenésével növekszik a populációk beltenyésztettsége is, miáltal nagyobb eséllyel bukkanhatnak fel káros mutációktól szenvedő egyedek.  A genetikai sokféleség csökkenése hozzájárulhat egy faj, illetve egy populáció kihalásához.

13 Miért kell fenntartani a biodiverzitást?
- Az élő természet szolgáltatja azokat a megújuló energiaforrásokat, amelyeket nap mint nap használunk (pl. talajképződés, gyógyszeralapanyagok). - A biológiai sokféleség teszi lehetővé a természetes kiválogatódás útján a megváltozott környezethez való alkalmazkodást, az evolúciót, ami egyben az élő rendszerek viszonylagos stabilitását is eredményezi. - Élővilág hatással van a klímára, globális jelenségekre, ami alapvetően meghatározza az ember életminőségét is. - A többi faj nélkül mi sem maradhatunk életben!!


Letölteni ppt "Biodiverzitás megőrzése a Délép Ipari Park Kft.-nél"

Hasonló előadás


Google Hirdetések