Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadás a biodiverzitásról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadás a biodiverzitásról"— Előadás másolata:

1 Előadás a biodiverzitásról

2 Mi is az a biodiverzitás?
Az élőlények és élőhelyek sokfélesége és a fajon belüli változatosság. Több millió éves Összetett rendszer Számunkra is alapszükséglet (oxigén, étel) Mi is az a biodiverzitás? Hallottatok róla, tudjátok? A biodiverzitás az élőlények és a különböző élőhelyek sokfélesége, és a fajon belüli változatosság. Ez a biológia sokféleség, azaz a biodiverzitás több millió éven keresztül egy összetett, élőlények által alkotott hálózatot hozott létre biztosítva ezáltal a megfelelő életkörülményeket (oxigént és ételt alkotva) az embernek is. Minél több élőlény tartja fent ezt a hálózatot, annál stabilabb lesz, mivel több élőlény láthatja el ugyanazt a szerepet. Így, ha az egyik kihal, a másik még mindig fenntarthatja a természetbeni egyensúlyt. Azonban ha már nem marad azonos szerepet betöltő élőlény, a rendszer felborulhat, ha például a méhek, vagy a madarak kihalnak, senki nem végzi el a beporzást, vagy ha a lazacok elfogynak egy sereg élőlény marad táplálék nélkül.   Többek közt ezért is rendkívül fontos fenntartanunk a biológiai sokféleséget.

3 Mi is az a biodiverzitás?
Észak-Amerikában és Európában a méhek ¼-e kipusztult főleg szennyezés és élőhely változás következtében, ez már most milliós károkat okozott. A lazacon kívül a halászati források 75%-át már kimerítettük, ezzel veszélyeztetve azokat az élőlényeket is a halakon kívül, akik ettől a tápláléktól függenek. Az édesvizi halak 50 % -a már kipisztult túlhalászat, szennyezés és élőhely változás (vizierőmű) miatt. Mondjatok ti is példát! Észak-Amerikában és Európában a méhek több, mint ¼-e kipusztult Fajok, amik a csendes-óceáni lazactól függnek

4 A biodiverzitás elvesztésének üteme
Hány faj él a Földön? Kb. 1.4 millió azonosított faj van, de ez a szám a 30 milliót is elérheti. Hány faj pusztul ki naponta? Kb. 50 faj Hány faj él a Földön szerintetek? Manapság körülbelül 1.4 millió azonosított faj van, de 30 millió faj is élhet a Földön. Mennyi pusztul ki naponta szerintetek? Mindennap legalább 50 pusztul ki. És továbbiaknál hatalmas a létszámcsökkenés (pl. a pandák már csak kb egyede él még vadon, a tigriseknek 5000). Továbbá a mangrove erdők 35 százaléka, a korallok közel 40 %, a madarak 12 %, az emlősök 23% és a kétéltűek 32 % kipusztult már, valamint a körülbelül 15 nagy élőhely 20-50%-ban át lett alakítva. A mai kihalási ráta 1000-szer nagyobb ma, mint a múlt századokban. A fajok %-a veszélyeztetett.

5 A biodiverzitás elvesztésének okai
Miért? Mitől veszítjük el a fajokat? Miért? Mitől? Elsősorban emberi tevékenységeknek köszönhetően.   Melyek ezek az emberi tevékenységek? Erdőírtás, mezőgazdaság, gyárak… Elsősorban emberi tevékenységek miatt.

6 A biodiverzitás elvesztésének okai
Élőhelyek pusztulása Szennyezés Kizsákmányolás Építkezések Agresszív, idegen fajok Klímaváltozás Foglaljuk össze: A biológiai sokféleség csökkenése az alábbi tényezőkre vezethető vissza: Élőhelyek pusztulása (a nagyobb biómokat már %-ban átalakítottuk elsősorban mezőgazdasági és lakóterületté, illetve ipari célból,a képen egy kivágott esőerdő terület. Évente Lengyelországnyi területet vágnak ki) Szennyezés (gondoljunk a tiszai ciánszennyezésre, vagy az exxon valdez olajszenyezésére, de a mezőgazdaság is nagymértékben hozzájárul a faj csökkenéshez közvetve és közvetlenül – talajjavítószerek nitrát és foszfátjai bekerülnek a talajba, a vízbe megváltoztatva az élőhelyet – eurófikáció, stb.): vegyi (mezőgazdasági/ ipari) fényszennyezés zajszennyezés Kizsákmányolás Étel (luxusételek, kaviár miatt sok tokfaj van veszélyben, Japánban a bálnavadászat) Hobbi (elefántcsont miatt az elefántok száma 10 millióról 400 ezerre csökkent, búvárkodás – korallgyűjtés fenyegeti leginkább a korallokat a szennyezésen kívül, vadászat, stb.) Útépítés, felújítások Őshonos fajokat agresszívan kiszorító fajok terjeszkedése (akác, parlagfű, libatok, stb. itthon, Új-Zélandon macskák, patkányok, stb...) Globális felmelegedés és klímaváltozás (A klímaváltozás elérheti a 4 oC-os átlag évi hőmérséklet változást, ami az éghajlati övek nagymértékű eltólódását jelentené, ami az állatok élőhelyeinek megváltoztatását is jelentené. Kérdés, mennyire bírnak a fajok lépést tartani ezzel a gyors tempóval?) Ha nem állítjuk meg romboló tevékenységünket és a fajok eltűnése tovább folytatódik, bolygónk nélkülözhetetlen értékeit veszítjük el, hiszen a természet az életünk része és alapvető szükségletekkel lát el bennünket.

7 A biodiverzitás haszna
Energia Élelem, alapanyag Vízkörforgás, oxigénkörforgás, szénkörforgás, talajfolyamatok Klímaszabályozás Szabadidő, kultúra Mit nyújt nekünk a természet sokszínűsége? Energia (a fejlődő országokban az energiát 50%-ban fából nyerik) Élelemkészletek (kb növényt és 100 állatfajt, használunk étkezési célokra), gyógyszeralapanyagok (a gyóhyszerek 50%-a növányi eredetű), genetikai forrás - biogeokémiai folyamatok: vízkörforgás, oxigénkörforgás, szénkörforgás, talajfolyamatok - Klímaszabályozás (esőerdők, vizek, növényborítottság, stb.) - kultúra és szabadidő (túrázás, szafari, parkok, sok kultúra függ a természettől elsősorban Afrikában, Latin-Amerikában) Ezen szolgáltatások elvesztése nyilvánvalóan a mi életünk megváltozásával is járna. Ezek a változások befolyásolják a gazdaságot és a társadalmat csakúgy, mint a mindennapi életet. Számos példa van arra, – mint pl. a Délkelet-Ázsiai cunami, amelynek hatásai sokkal enyhébbek lettek volna, ha az őshonos mangrove erdőket nem írtották volna ki olyan mértékben – hogy a biodiverzitás csökkenése és gondatlanságunk súlyos problémákat okozhat. És ehhez hasonló események még tovább folytatódnak, hacsak nem teszünk ellene minden szinten.

8 A biodiverzitás megmentése
Kik menthetik meg a fajokat? Nemzetközi szervezetek (ENSZ,EU) Kormányok MI!!! Az ENSZ, az EU és a kormányok mind különböző környezetvédelmi stratégiákat és jelentéseket dolgoznak ki különböző sikerrel. Mit tehet a kormány? - A fajok és élőhelyek védelmét szigorú törvényekkel és természetvédelmi őrökkel kell védeni. - A gazdaságok változtatását kell végrehajtani: gazdasági biodiverzitást kell fenntartani, kerülni kell a genetikailag manipulált növényeket és csökkenteni kell a műtrágyák és a vegyszerek használatát - A vizek védelme - Kevesebb új épület és út építése, valamint olyan infrastruktúra használata, amely már létezik - Az őshonos növenyeket kiszorító, agresszíven terjkedő állatok, növények használatának, betelepítésének csökkentése.  

9 A biodiverzitás megmentése
Mit tehetünk mi??? Próbáljuk meg összegyűjteni, hogy mit is tehetünk mi a fajok megvédéséért? Egy-két tipp: Csökkentsd az üvegházhatású gázok kibocsájtását! (Ha kevesebb energiát használunk, csökkenthetjük a CO2 kibocsájtásunkat, így a globális felmelegedést, ami nagyban hozzájárul a fajok kihalásához! Ezért Használj kevesebb energiát, vagy használj energiahatékony módszereket! Ne hagyd a számítógépet standby módon, csak akkor használd a mosó- és mosogatógépet, amikor tele van és még sok más jótanács itt: Újrahasznosíts, gyűjts szelektíven és ne használj műanyagot! (Az EU-ban évente 1.3 milliárd tonna hulladék keletkezik, aminek égetése szennyező anyagok kibocsájtásával jár és elhelyezésének következményei károsan befolyásolják az élővilágot! Észrevetted már mennyi műanyagzacskó van a lakásban? Használj helyette vászontáskát! Több ötletet itt találsz Használj tömegközlekedést, biciklit, vagy görkorit! (Használ kevesebb energiát! Fedezd fel a várost biciklivel és ne ragadj be a dugókba többet! Magyar túraútvonalak: európai túraútvonalak itt: Vegyél és egyél GMO mentes termékeket! (A GMO termékek megjósolhatatlan hatásokkal lehetnek a természetre. A természetet védeni kell az ilyen behatásoktól, hogy biztosítsuk túlélését a következő generációknak is. Több info: Változtasd meg az étkezési szokásaidat! (Drámai, de a halászterületek 75 %-a veszélyben van! Hagyjuk a halállományok regenerálódását. Nézd meg, hogy az általad fogyasztott hal a fokozottan védett fajokat tartalmazó vörös könyvben megtalálható-e: Tiszteld a természetet, ne szemetelj, ne pusztíts! (Vigyázz a viselkedésedre és ne dobj el semmit, valamint ne tépj ki növényeket. Gondolj arra, hogy a szemét veszélyeztetheti az állatokat. A Bükki Nemzeti Park szabályzata : Ültess egy őshonos növényt ! Élvezd a természetet, kirándulj mialatt támogatod a helyi turizmust, gazdaságot helyi termékek fogyasztásával! (A helyi termékek fogyasztásának rengeteg előnye van, többek közt nem kell messziről szállítani őket. Lista az idénynövényekről : Több infót a Budapest körüli helyi termékekről az alábbi címen kérhetsz : Vásárolj helyi fából készült bútorokat, vagy használt bútort ! (A trópusi esőerdők a fajok kb.-i 50 %-nak adnak otthont. Naponta mégis hektár esőerdőt írtanak ki. Egy remek ötlet : a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa (FSC : Találj ki többet róla ( és győződj meg, hogy semmiképpen sem olyan gyárakat támogatsz, amelyek az esőerdőket írtják.) Ne hozz haza növényi, vagy állati eredetű ajándékokat utazásaidról, add fel luxus igényeidet ! (Gyakran az állatoknak az életükkel kell fizetniük a szuvenírekért. Nézd meg mit tehetsz: Csatlakozz egy helyi természetvédő szervezethez ! (Ne másoktól várd a bolygó megmentését! Rengeteg különböző szervezet van, nézd meg, melyik illik hozzád a leginkább! …)


Letölteni ppt "Előadás a biodiverzitásról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések