Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:"— Előadás másolata:

1 A bizalmi vagyonkezeléshez kapcsolódó jogszabályok kritikai kommentárja
dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel: Bécsi út Fax: 1035 Budapest Hungary

2 TÚL A PTK. SZABÁLYAIN… 2014. évi XV. tv.
a bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól. 87/2014. (III. 20.) korm. rendelet a BVK vállalkozások pénzügyi biztosítékainak egyes szabályairól. 1/2024 (I.1.) MNB rendelet az igazgatási szolgáltatási díjakról 2/2024 (I.2.) MNB rendelet a BVK vállalkozások és bizalmi vagyonkezelési jogviszonyok nyilvántartásából történő adatszolgáltatás. Engedélyezési útmutató: BVK vállalkozások tevékenységének engedélyezése (felugyelet.mnb.hu)

3 2014. ÉVI XV. TV. MÓDOSÍTJA „ADÓ”
Illeték, HIPA, SZJA, TAO, ÁFA, ART, számvitel „EGYÉB” Végrehajtás, hagyatéki eljárás, pénzmosás „NYILVÁNTART.” Szabadalom, védjegy, f. árujelző, ft. minta, ingatlan, légi, vízi, közúti jármű, cég.

4 KRITIKUS SÚLYPONTOK Bejelentés / engedélyezés
Adatszolgáltatás / titoktartás Közh. nyilvántartások / diszkréció Végrehajtás / tulajdonjog

5 ENGEDÉLYEZÉS / BEJELENTÉS
Üzletszerű „Üzletszerűtlen” Szervezeti feltételek Engedély alapján Átlátható Kft., Rt., EGT fióktelep Csak főtevékenység Bejelentés alapján Bárki/mi végezheti Nem csak főtevékenység Személyi feltételek Fit & proper person 1 jogász, 1 közgazd., 1 könyvvizsgáló Összeférhetetlenség Tárgyi Saját tőke Pénzügyi biztosíték IT rendszer

6 TITOKTARTÁS Vagyonkezelőt titoktartási kötelezettség terheli.
Felmentést adhat: vagyonrendelő és jogutódja. Nincs „…ha törvény eltérően nem rendelkezik…" Vö. BVK titoktartási kötelezettsége nem áll fenn: Korlátlanul: MNB, adóhat., GVH, KEHI, AVH, TEK, FIU Szükséges mértékben: ügyészség, nyomozóh., bíróság, vh., közig., OLAF Kiterjed a kiszervezésre is. MNB-nél szerződés-nyilvántartás (nem üzletszerű BVK) Québec-i klauzula?

7 DISZKRÉCIÓ BVK alapja a diszkrét vagyonkezelés
Bizalmi jelleg: jogviszony részletei csak a felekre tartoznak. Nemzetközi kitekintés: csak a hatóságok és csak kivételes esetben és módon. Vö. ingatlannyilvántartás Kötelező a vagyonrendelő és a kedvezményezett személyének feltüntetése. BVK-ba csak a tulajdonos adhatja a vagyontárgyait. BVK a kedvezményezett hozzájárulása nélkül is elidegenítheti a vagyontárgyat. Hatóságok részére elérhető a BVK nyilvántartás. „Felfedi a lakosság előtt” a kedvezményezett személyét.

8 VÉGREHAJTÁS Adós = vagyonrendelő
Végrehajtható a vagyon(hányad), amely a vagyonrendelőt, vagy a kiadásra irányuló jog jogosultját megilleti a BVK megszűnése esetén. Végrehajtást kérő felmondási joggal rendelkezik, de csak a 2. körben. Vö. Ptk. szerinti vagyonrendelés tulajdonjogi hatásai: Vagyonrendelő elveszti a tulajdonjogát. Vagyonkezelő válik tulajdonossá. Nincs másnak felmondási joga. Vagyonrendelés még a hitelezői igény keletkezését megelőzően történt?

9 RÁADÁS ÜGYVÉDEKNEK Ügyvédi törvény vö. BVK
Ügyvéd nem láthat el BVK tevékenységeket. A bizalmi vagyonkezelés jellegénél fogva jogi szakértelmet és bizalmi viszonyt igényel: Indokolt lehetővé tenni, hogy ügyvédek is végezhessék ezt a tevékenységet.

10 ÖSSZEFOGLALÁS Milyen legyen a magyar BVK? Összhang a Ptk-val
Nem végrehajtható a vagyon. Titoktartási kötelezettség (kiv. pl.: adóhatósági és büntető ügyek) és ésszerű transzparencia Nemzetközi szinten (is) versenyképes Egyszerű eljárás Alacsony költségek Töltse be a jogalkotó szándékát Gazdasági igény a tulajdonosi és a döntési (menedzsment) pozíciók szétválasztására. Vagyon konzerválása és egyben tartása a későbbi generációk számára.

11 ZÁRÓGONDOLAT

12 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!
Society of Trust and Estate Practitioners Tel: Bécsi út Fax: 1035 Budapest Hungary


Letölteni ppt "dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések