Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika"— Előadás másolata:

1 ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika
2003. Semmelweis Egyetem I. Belklinika

2 Semmelweis Egyetem ÁOK, I.sz. Belklinika
A KALCITONIN Szűcs János Dr Semmelweis Egyetem ÁOK, I.sz. Belklinika

3 1961: Copp kimutatja egy másik kalcium-reguláló hormon jelenlétét és azt mellékpajzsmirigy eredetűnek gondolja és kalcitoninnak nevezi el. 1964: Hirsch kimutatja, hogy a hormon pajzsmirigy eredetű. (Thyreocalcitonin) 1964: MacIntyre és Foster megállapítja kecske, vagy kutya pajzsmirigyének hiperkalcémiás oldattal való átáramoltatása csökkenti a szérum kalcium tartalmát. Megállapítják, hogy a kalcitonin és a thyreocalcitonin azonos.

4 1966: Pearse megállapítja, hogy a kalcitonint a pajzsmirigy parafollikuláris C sejtjei termelik. Azt is megállapítja, hogy a nem emlős gerincesekben ezek a sejtek egy külön szervben, az ultimobranchiális testben foglalnak helyet. 1967: Copp lazac ultimobranchiális testéből előállítja a kalcitonint és ő, valamint Potts megállapítja aminosav összetételét, valamint szerkezetét. Néhány hónap múlva Gutmann szintetizálja a lazac hormont, MacIntyre pedig emberi parafolliculáris karcinomás szövetéből izolálja a humán kalcitonint.

5 A kalcitonin olyan peptid hormon, melynek molekulatömege 3500, 32 aminósavból áll, az 1. és a 7. pozícióban levő ciszteinek diszulfid hidat alkotnak és így gyűrűt képeznek, a C terminálison pedig prolinamid áll. A 29 aminósavban a humánnal megegyező lazac (és angolna) kalcitonin hatékonyabb és emberben a hatás is sokkal tovább tart.

6 A kalcitonin élettani hatásai
gátolja az osteoclastok csonthatását növeli a vizelettel ürülő kalcium mennyiségét csökkenti a szérum kalcium tartalmát a központi idegrendszerben fájdalomcsillapító (csontfájdalom) és étvágycsökkentő

7 Minthogy a kalcitonin a csontreszorpció élettani, endogén inhibítora, kézenfekvőnek látszott kipróbálni olyan csontbetegségekben, melyekben a csontreszorpció fokozott, a csonttömeg kisebb, vagyis például oszteoporozisban.

8 Peptid hormon lévén eleinte csak injekció formájában adagolhatták
Peptid hormon lévén eleinte csak injekció formájában adagolhatták. A SANDOZ gyógyszergyár kutatói a 80-as években Azria vezetésével megoldották az orrpermet formájú adagolást: ilyenkor a biológiai hasznosulás kb. 50 %.

9 Számos közlemény állította, hogy a kalcitonion injekció, vagy orrpermet formájában állandósítja, sőt növeli a csontszövet ásványi anyagtartalmát. A csontszövet többlet szövettani és mechanikai vizsgálatok alapján is normálisnak látszott, a kisszámú betegen végzett vizsgálatok nem tudták bizonyítani a törésék számára gyakorolt kedvező, csökkentő hatását.

10 A PROOF study Chesnut és munkatársai randomizált, multicentrikus, placebo kontrollos, kettős vak módszerrel 3500 nőbetegből válogatott 1255 nőbetegen vizsgálták 100, 200, és 400 egység kalcitonin orrpermet, valamint placebo - kezelt nőbetegekre való hatását. Valamennyi beteg 1000 mg kalciumot és 400 E D-vitamint is kapott. A betegeket tehát négy csoportba osztották, és a tervek szerint öt évig szándékoztak kezelni őket. (PROOF study = Prevent Recurrence Of Osteoporotic Fractures).

11 Olyan betegeket válogattak be, akik
már legalább 1 éve nem menstruáltak akiken már legalább 1, de legfeljebb 5 osteoporosisos eredetű kompressziós csigolyatörés már a vizsgálat kezdetekor kialakult akiken a gerinc BMD kisebb volt –2 SD-nél

12 Beválasztáskor kétirányú gerinc Rtg, ODM vizsgálat, a csontanyagcsere paramétereire jellemző oszteokalcin, csont eredetű alkalikus foszfatáze és C telopeptid vizsgálat történt a rutin vizsgálatokon kívül. A betegek korábban legalább fél évig nem kaptak más antiporotikus kezelést. A kezelés során ezeket gyakran ellenőrizték, és vizsgálták a kalcitonin ellenes antitestek megjelenését és titerét. Minden csoportba beteg került.

13 A betegek 59 %-a nem fejezte be a vizsgálatot különböző okokból.
Placebo 100 E 200 E 400 E Összes beteg 311 316 312 3 évet befejezettek 190 189 204 200 5 évet befejezték 128 124 132 127

14 Azon betegek, akiken évente legalább 1 új törés kialakult, és kontroll Rtg is történt. (placebo: 270, 100 E: 273, 200 E: 287, 400 E: 278) Kumulatív szám.

15 A 200 E-t kapó betegeken az új csigolyatörések száma a placebot kapókhoz képest 33%-kal csökkent (1 új törés: 40 %, több új törés: 35 %). Ha a három évet is befejezett betegeket számolták, az eredmény nem változott: csak a 200 E-t kapó betegeken volt statisztikailag is szignifikáns a csökkenés. A statisztika szerint 11 beteget kell 3 évig kezelni, hogy egy új törés kialakulását megelőzzék. A kalcitonin ellenes antitestek megjelenése nem befolyásolta a gyógyszer hatását.

16 A gerinc BMD változása a 4 csoportban.

17 A biokémiai markerek a kalcitonint kapó csoportokban szignifikánsan, évről évre egyre nagyobb mértékben (10-30%) csökkentek, szépséghiba, hogy a csökkenés a placebo csoportban is megfigyelhető volt. A csigolyatöréseket nem számítva a perifériás törések száma olyan kicsi volt, hogy abból statisztikát nem lehetett számolni.

18 ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika
2003. Semmelweis Egyetem I. Belklinika


Letölteni ppt "ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések