Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyetemek és vágánsok 14/A. 1. Egyetemek Universitas –a tanárok és a hallgatók együttese, egyetemessége Más néven: studium generale (egyetemes tudományok)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyetemek és vágánsok 14/A. 1. Egyetemek Universitas –a tanárok és a hallgatók együttese, egyetemessége Más néven: studium generale (egyetemes tudományok)"— Előadás másolata:

1 Egyetemek és vágánsok 14/A

2 1. Egyetemek Universitas –a tanárok és a hallgatók együttese, egyetemessége Más néven: studium generale (egyetemes tudományok) Függetlenné váltak az egyházi és világi hatalomtól (önrendelkezés – egyetemi bíróság). Első 1088 – Bologna, majd Párizs – Sorbonne (egyetem-prototípus, névadója Robert de Sorbon, francia teológus)BolognaSorbonne Négy kar: filozófiai (előkészítő, a különböző előképzettségek miatt vált szükségessé), teológiai, jogi, orvosi A karok élén dékán, az egész egyetem vezet ő je a rektordékán

3 2. Tantárgyak A hét szabad művészet (septem artes libelares) volt az oktatás tárgya.hét szabad művészet Jelentése: csak szabad emberhez méltóak az ismeretek, amiket tanít. Két rész: Trivium és Quadrivium Trivium: retorika, dialektika, logika Quadrivium: számtan, geometria, zene, csillagászat A dialektikába beletartozott a filozófia is, a retorikával pedig az etikát tanították együtt. Külön tanították a teológiát, de később a bölcselet is önállósult.

4 3. Vágánsok Vagans,‘vándorló’ latin szóból ered Egyházi iskolákhoz, egyetemekhez tartozó, de vándorló értelmiségiek, diákok Latin nyelvű, gunyoros, szatirikus, panaszos vagy lázadó hangú, profán stílus. Énekversek (zenei kísérettel adták elő, gyakran meglévő dallamra írták) Témák: pénz hatalma, erkölcsök romlottsága, világ rendezetlensége, tavasz, fiatalság, szerelem, testiség, mámor, a kocsmázás örömei Témák

5 4. Carmina Burana A vágánsdalok legnagyobb gyűjteménye A XII - XIII. századból származik Gyakori témája a forgandó szerencse ‘beureni énekek’, 1803-ban Benediktbeuren bencés kolostorában találtak rá a kódexre Kétszáznál több latin nyelvű diákének gyűjteménye, de megjelennek benne nemzeti nyelvű versek is: német és francia változatok. XX. század, Carl Orf oratorikus műve (a tavasz, a bor és a szerelem himnusza)

6 14. századi francia ábrázolás Honnét ered az egyetem elnevezés?

7 14. századi német ábrázolás Melyek voltak az első egyetemek?

8 Bologna, anatómiai előadó Ki áll az egyetem és az egyes karok élén?

9 Honnét kapta a nevét a párizsi Sorbonne?

10 Astronomia Geometria Aritmetika Retorika Dialektika Musica Logika 12. századi német ábrázolás Mire utal a hét tantárgy gyűjtőneve?

11 Melyik kolostorról kapta nevét a Carmina Burana?

12 Mit jelképez a kerék?

13 Krakkói szobor: középkori diák Milyen nyelven íródtak a vágánsversek?

14 Ki zenésítette meg a XX. Században a Carmina Buranát?


Letölteni ppt "Egyetemek és vágánsok 14/A. 1. Egyetemek Universitas –a tanárok és a hallgatók együttese, egyetemessége Más néven: studium generale (egyetemes tudományok)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések