Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A barokk A XVII. század korstílusa. A barokk eredete A barokk legkorább Portugáliában és Spanyolországban jelentkezett a XVI. század folyamán, egészében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A barokk A XVII. század korstílusa. A barokk eredete A barokk legkorább Portugáliában és Spanyolországban jelentkezett a XVI. század folyamán, egészében."— Előadás másolata:

1 A barokk A XVII. század korstílusa

2 A barokk eredete A barokk legkorább Portugáliában és Spanyolországban jelentkezett a XVI. század folyamán, egészében véve azonban a XVII. századi Európa korstílusa. A barokk legkorább Portugáliában és Spanyolországban jelentkezett a XVI. század folyamán, egészében véve azonban a XVII. századi Európa korstílusa.

3 Az elnevezés eredete Az elnevezés eredete máig vitatott: BAROCCO BAROCCO - olasz szó, jelentése: nyakatekert okoskodás BARRUCCA BARRUCCA - portugál szó, jelentése: pompás szabálytalan gyöngy BAROS BAROS - görög szó, jelentése: súlyosság VERRUCA VERRUCA - latin szó, jelentése: szemölcs

4 A barokk mint propaganda Az újraszerveződő, megerősödő katolikus egyház művészeti törekvései és propagandája testesülnek meg a barokkban az ellenreformáció idején. Az újraszerveződő, megerősödő katolikus egyház művészeti törekvései és propagandája testesülnek meg a barokkban az ellenreformáció idején. Céljuk: az egyszerű emberek elkápráztatása, az "eltévelyedett báránykák" visszaterelése az anyaegyház karjaiba. Céljuk: az egyszerű emberek elkápráztatása, az "eltévelyedett báránykák" visszaterelése az anyaegyház karjaiba.

5 Stílusjegyei Erő, lendület, dinamizmus ábrázolása Erő, lendület, dinamizmus ábrázolása Monumentalitás Monumentalitás Nyugtalan vonalak, formák Nyugtalan vonalak, formák Bonyolult, nehezen áttekinthető szerkezet Bonyolult, nehezen áttekinthető szerkezet Realista, esetenként naturalizmusba átcsapó ábrázolásmód Realista, esetenként naturalizmusba átcsapó ábrázolásmód Túldíszítettség Túldíszítettség Teatralitás (= színháziasság) Teatralitás (= színháziasság) Pátosz, ünnepélyesség Pátosz, ünnepélyesség Szenvedélyesség Szenvedélyesség Hősiesség-kultusz Hősiesség-kultusz Barokk körmondat Barokk körmondat Kedvelt műfaja: az eposz Kedvelt műfaja: az eposz

6 Erő, lendület, dinamizmus ábrázolása Rubens

7 Monumentalitás

8

9 Nyugtalan vonalak, formák Rembrandt

10

11 Rubens

12 Bonyolult, nehezen áttekinthető szerkezet Rubens

13 Realista, esetenként naturalizmusba átcsapó ábrázolásmód Caravaggio

14 Túldíszítettség

15

16

17

18

19

20 Teatralitás (= színháziasság) Rembrandt

21 Pátosz, ünnepélyesség Van Dyck

22 Szenvedélyesség El Greco

23 Bernini

24 Hősiesség- kultusz Velazquez

25 Bizarr témák kedvelése Velazquez

26 Rembrandt

27 Barokk körmondat „Második dolog, mely nyilván következik, ha az pápista vallás bálványozás, emez: tudniillik, hogy az Istennek amaz igen szép fogadási meghamisíttatnak, melyekben azt fogadá, hogy az Krisztustúl fondáltatott anyaszentegyház ellen az pokol ereje diadalmat soha nem vehet, hanem mint az igazságnak er ő s k ő oszlopa, gy ő zhetetlen megmarad, és mint egy nagy hegyen építtetett város, el nem rejtezik, hanem amint Izsaiás mondja, ő benne szüntelen megmarad az igazságnak prédikálása, mivelhogy amint Szent Pál írja, mind világ végezetig doktorok és pásztorok lésznek az Krisztus jegyesében, az anyaszentegyházban, kik tanítsák az juhokat, legeltessék az nyájat, melyet Isten ő reájok bízott.” (Pázmány Péter: Öt szép levél) (Pázmány Péter: Öt szép levél)

28 Kedvelt műfaja: az eposz

29 Irodalmi képviselői Spanyolországban virágzik a barokk irodalom, legnagyobb írói Spanyolországban virágzik a barokk irodalom, legnagyobb írói Cervantes, Lope de Vega, Calderón és Góngora.

30 A barokk eposz képviseletében az olaszoknál Tasso és Marino, az angoloknál Milton áll. A barokk eposz képviseletében az olaszoknál Tasso és Marino, az angoloknál Milton áll.

31 Irodalmi képviselői A magyarok irodalomban a barokk legnevesebb képviselője Zrínyi Miklós volt. A magyarok irodalomban a barokk legnevesebb képviselője Zrínyi Miklós volt.

32 Másik jelentős barokk szerzőnk a nagyszombati egyetem alapítója (ez utóbbinak az ELTE a jogutódja), a Zrínyi-árvák nevelője, a jezsuita bíboros, Pázmány Péter volt. Másik jelentős barokk szerzőnk a nagyszombati egyetem alapítója (ez utóbbinak az ELTE a jogutódja), a Zrínyi-árvák nevelője, a jezsuita bíboros, Pázmány Péter volt.

33 Vége


Letölteni ppt "A barokk A XVII. század korstílusa. A barokk eredete A barokk legkorább Portugáliában és Spanyolországban jelentkezett a XVI. század folyamán, egészében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések