Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szeretet himnusz értelmezése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szeretet himnusz értelmezése"— Előadás másolata:

1 A szeretet himnusz értelmezése
Milyen szeretetről beszél Szt. Pál? A szeretethimnusz ( 1 Kor 13, 1-13) Megosztás

2 Szólhatok az emberek  vagy az angyalok nyelvén,  ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom. Lehet prófétáló tehetségem, ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat, hitemmel elmozdíthatom a hegyeket, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek. Szétoszthatom mindenemet a nélkülözők közt, odaadhatom testemet is égőáldozatul, ha szeretet nincs bennem,  mit sem használ nekem.

3 Különös karizmák és szeretet
A karizmák nagyon jók, de veszélyesek: Nyelvek adománya (glosolalia) = angyalok imádják az Istent Prófétálás és ismeret – az ember taníthat, tanácsokat adhat Hit = csodákat tevő erő – hegyeket képes elmozdítani– valami, ami lehetetlen (Mt 17,20; 21,21) Adományok (pl. alamizsna) – csak Isten által,az Istennel való kapcsolatban tudunk igazán szeretni Külsőségek létezhetnek, de üresek lehetnek Cimbalom = hangszer, pletykás ember Egoizmus jelei lehetnek – saját magát imádja az ember

4 A szeretetben nincs félelem
A szeretetben nincs félelem. A tökéletes szeretet kizárja a félelmet, mert a félelemnek köze van a büntetéshez. Aki tehát fél, abban nem tökéletes a szeretet (1Jn 4,18) A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. Törekedjék mindegyikünk embertársa javára és épülésére. Hiszen Krisztus sem a maga javát kereste, hanem ahogy írva van róla: "Gyalázóid szidalmai rám hullottak.” (Róm 15, 2-3)

5 A szeretet és az erények
Ahol nincs erény, nincs szeretet sem Nagyon konkrét dolgok Szeretet = Jézus – irodalmi módszer: perszonifikáció – már az első keresztények is „szeretet” helyett olvastak: „Isten”, vagy „Jézus” Szerető ember nem csak elismeri és becsüli felebarátjának jogait, hanem saját jogairól is képes lemondani Nem az absztrakciós dolgokkal foglalkozik

6  örök szeretettel szerettelek, azért megőriztem irántad irgalmasságomat (Jer 31,3)
A szeretet nem szűnik meg soha. A prófétálás véget ér, a nyelvek elhallgatnak, a tudomány elenyészik. Most megismerésünk csak töredékes, és töredékes a prófétálásunk is. Ha azonban elérkezik a tökéletes, ami töredékes, az véget ér.

7 Karizmák és a szeretet Karizmák – adományok a közösség javára
Karizmák feladata – építeni az Egyház közösségét Minden elmúlik – egyszer már emberek sem lesznek, akiket szolgálni lehetne karizmákkal Az igazi szeretet, nem olyan, mint a szerelem, hanem tartós – örök (olyan, mint Isten)

8 Gyermekkoromban úgy beszéltem,  mint a gyermek,  úgy gondolkoztam, mint a gyermek, úgy ítéltem, mint a gyermek. De amikor elértem a férfikort, elhagytam a gyermek szokásait.

9 Szeretet és az érettség
A valóságnak csak egy részét ismerjük

10 Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre
Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre. Most még csak töredékes a tudásom, akkor majd úgy ismerek mindent, ahogy most engem ismernek.

11 A szeretet – ismereteink teljesége
A tükörben soha nem látjuk a teljes igazságot Tükör – akár egy fémdarab – ha rozsdás, a kép torzulhat

12 Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet; ez a három
Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet; ez a három. De közülük legnagyobb a szeretet!

13 A szeretet nagysága Csak a hit és a remény után jöhet a szeretet – csak azt szerethetjük, amit megismertünk, de nem az alap a legfontosabb – hanem a szeretet A hit addig szükséges, ameddig nem látjuk az Istent A remény addig, ameddig várakozunk A szeretet lehetséges akkor is, amikor Isten országában leszünk

14 Mi az, ami megdöbbentő a szeretet himnuszban?
Mi az, ami legnehezebbnek tűnik? Szeretet tulajdonságai közül, melyik a legszükségesebb nekünk? Hogyan tudnánk gyakorolni azt, amiről Szt. Pál ír, hogy szeretetünk teljesebb legyen?


Letölteni ppt "A szeretet himnusz értelmezése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések