Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szeretet tulajdonságai Páli Szent Vince életében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szeretet tulajdonságai Páli Szent Vince életében"— Előadás másolata:

1 A szeretet tulajdonságai Páli Szent Vince életében
Hogyan és mennyire valósította meg Szt. Vince, Szt. Pál apostol által az átadott szeretet példaképét

2 Szólhatok az emberek  vagy az angyalok nyelvén,  ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom. Lehet prófétáló tehetségem, ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat, hitemmel elmozdíthatom a hegyeket, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek. Szétoszthatom mindenemet a nélkülözők közt, odaadhatom testemet is égőáldozatul, ha szeretet nincs bennem,  mit sem használ nekem.

3 Tevékeny szeretet – Szt
Tevékeny szeretet – Szt. Vince nem csak beszél – hirdetni az Evangéliumot szóval és tettel Nem a forma a legfontosabb – barokk prédikációk ellen Azok, akikhez fordul – oda megy, ahova mások nem akarnak (szegényekhez) – csak szeretetből lehet ilyen döntést hozni Szt. Jusztin de Jacobis - római katolikus pap vagyok, aki szereti az etiópiai keresztényeket Nem akart híres lenni – másképpen nincs értelme a karitatív munkának – a végén szeretetszolgálatnak nevezzük

4 A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.

5 Páli Szt. Vince türelme Nem vár rögtön eredményt – egy alkalommal addig maradtak a lazaristák a népmissziók alatt egy helyen (néhány hét) , ameddig nem végezte el mindenki a gyónást (vagy életgyónást) és nem tudott áldozni Szelídség – nem lehet kényszeríteni senkit, többet tudunk elérni, ha lassan, finoman dolgozunk Jóság – gyakran Szalézi Szt. Ferencről, mint a jóság példaképéről beszél

6 A szeretet – erős ember tulajdonsága
Lelki erő – az Irgalmas nővérek akkor is türelemmel és szeretettel foglalkoztak a rabokkal, amikor kidobták a levest A szeretet – nem a kényelem – pl. missziók és állandó utazások, mindig új helyen kell lenni Az áldozat – ezért gyakran Jézus keresztjéről beszél, mint a szeretet példaképéről Igazságosságot építeni az emberek között – a társadalom szélén élő emberekkel is foglalkozik

7 A szeretet nem szűnik meg soha
A szeretet nem szűnik meg soha. A prófétálás véget ér, a nyelvek elhallgatnak, a tudomány elenyészik. Most megismerésünk csak töredékes, és töredékes a prófétálásunk is. Ha azonban elérkezik a tökéletes, ami töredékes, az véget ér.

8 A szeretet nem szűnik meg
A szeretet és a felelősség – ha elvállalunk valamilyen szolgálatot, folytatni kell A szeretet nem a hangulattól függ

9 Gyermekkoromban úgy beszéltem,  mint a gyermek,  úgy gondolkoztam, mint a gyermek, úgy ítéltem, mint a gyermek. De amikor elértem a férfikort, elhagytam a gyermek szokásait.

10 Állandóan úton a tökéletesség felé
Változások Szt. Vince gondolkozásában: Tisztul a szándéka A papság nem egy eszköz, hanem életmód Észreveszi az új kihívásokat (idők jelei) Szt. Vince nem felejtette el, hogy neki is kellett fejlődnie, hogy nem ismerte fel rögtön az útját és az Isten akaratát

11 Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre
Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre. Most még csak töredékes a tudásom, akkor majd úgy ismerek mindent, ahogy most engem ismernek.

12 Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet; ez a három
Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet; ez a három. De közülük legnagyobb a szeretet!

13 Isten a szeretet, és azt szeretné, hogy mindent tegyünk szeretetből és szeretetért (SVP I, 149)
Mindannyian azt tudják, hogy Isten és felebaráti szeretetében összefoglalást talál a Törvény és a Próféták. Figyeljük arra, hogy nem csak Isten iránt, hanem felebarát iránti szeretetről is van szó. Az az igazság annyira nagy, hogy túlhaladja emberi felfogást. Csak magasságról származó világosság segítségével tudjuk megérteni az a szeretet magasságát, mélységét, szélességét és csodálatosságát Ha olyan a szeretetünk, tegyük mindent, hogy átadjuk azt másoknak, hogy mindannyian szeressenek Istent és felebarátot (SVP XI, 552)

14 Hogyan tudnánk megerősíteni a szeretetünket?
Mely területeket kell különösen fejlesztenünk? Mi az, ami számunkra a legfontosabb és mi tetszik legjobban Páli Szt. Vince és a Vincés Család Szentjeinek és Boldogjainak életében és tanításában?


Letölteni ppt "A szeretet tulajdonságai Páli Szent Vince életében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések