Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A dráma szó az ógörög dran (cselekedni) szóból ered. A szót a köznapi használatban mindenféle feszültséggel teli, nagy indulatokat mozgató eseményre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A dráma szó az ógörög dran (cselekedni) szóból ered. A szót a köznapi használatban mindenféle feszültséggel teli, nagy indulatokat mozgató eseményre."— Előadás másolata:

1

2  A dráma szó az ógörög dran (cselekedni) szóból ered. A szót a köznapi használatban mindenféle feszültséggel teli, nagy indulatokat mozgató eseményre is használjuk (családi dráma, drámai pillanatok stb.).

3  A drámai művek lehetnek: 1.Prózában írtak 2.Verses drámák

4  Tragédia  Komédia  Színmű  (Sajátos műfaj a verses formájú drámai költemény, amelyben a dráma és a líra műnemi sajátosságai keverednek.)drámai költemény

5  A drámai mű eseménysort ábrázol, de az eseményeket, a szereplők jellemét, gondolatait, egymáshoz való viszonyát az alakok párbeszédeiből (dialógus), magánbeszédeiből (monológ) és tetteiből ismerjük meg. A drámai cselekmény jelen időben előttünk bontakozik ki az alapszituációból, amely a szereplők egymáshoz való viszonyát, törekvéseiket, magatartásukat meghatározza. Ez a drámai szituáció a hőst vagy hősöket akcióra, drámai harcra készteti. A dráma rendszerint sorsfordulatot bemutató mű, cselekménye a terjedelem miatt sűrített, gyakran a szemben álló erők, egymástól eltérő emberi magatartások kiélezett összeütközése, konfliktusa áll a középpontjában. A drámai művek nyelve tömörebb, erőteljesebb mint a többi műnemé. A dráma színpadra szánt alkotás.

6 A dráma szerkezete kupolás! Részei:  bevezetés (expozíció),  bonyodalom,  cselekmény kibontakozása,  tetőpont,  megoldás.

7  Filozófia  Emberiség  Élet  „Történések”  Egyéb változatos témái lehetnek

8  A drámai költemény az irodalomban a romantika sajátos keverékműfaja.romantika  A drámai költemény sajátos formában írt költői mű, melyben a drámaiság a gondolati lírának van alárendelve.drámaiságlírának


Letölteni ppt " A dráma szó az ógörög dran (cselekedni) szóból ered. A szót a köznapi használatban mindenféle feszültséggel teli, nagy indulatokat mozgató eseményre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések