Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A filmek világa.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A filmek világa."— Előadás másolata:

1 A filmek világa

2 A filmek kezdete A mozi (filmszínház) születésének azt a pillanatot tekintjük, amikor a kinematográf feltalálói először tartottak vetítést fizető közönségnek.

3 A filmek fejlodése 1889-ben Ottomár Anschütz „Tachyskop" néven megszerkesztett egy nézőkészüléket. Ebben egy nagy kerék forgott, amelynek kerületére részfényképeket helyezett el egymás mellé. Ezek azáltal lettek egymás után láthatóvá, hogy az éppen a néző előtt megállított, átlátszó diapozitív mögött egy Geissler-cső kisülése következett be. A készüléket az évi Chicagó-i kiállításon is bemutatták ben vetítőgépet is szerkesztett Anschütz

4

5 Filmek napjainkban Napjainkban a film teren nagyon sokat fejlodtek
Tobb kategoria jelent meg: háborus Kaland Vigjátek Dráma Romantikus Sci fi Mese filmek

6

7 A vigjáték A komédia vagy vígjáték olyan drámai műfaj, amelyben a világot komikusan ábrázolják, ezzel a nézőt nevetésre ösztönözve. Ellentétekre épül: valóság-látszat, értékes-értéktelen. Az ilyen művekben gyakori egy-egy élethelyzet humoros ábrázolása, emellett a félreértések is fontos szerepet kapnak

8 Dráma A dráma szó az ógörög dran (cselekedni) szóból ered. A szót a köznapi használatban mindenféle feszültséggel teli, nagy indulatokat mozgató eseményre is használjuk (családi dráma, drámai pillanatok stb.)

9 kaland A kalandfilm a mozgókép történetének egyik népszerű műfaja.
Noha a műfaj nem definiálható egyértelműen, a kalandfilm általában a múltban játszódik, vagy néha fantáziavilágban. Jellemző rá a kardvívás és — a modern akciófilmekkel ellentétben, melyek városokban játszódnak drogbárókkal és terroristákkal küzdő főhőssel — gyakran romantika is átszövi. Népszerű alapanyagok a kalandfilmhez: Robin Hood, Zorro, kalózok vagy Alexandre Dumas regényei.

10 Sci fi A tudományos-fantasztikus mű olyan művészeti (irodalmi, film stb.) alkotás, mely legtöbbször valódi vagy képzeletbeli tudomány(ok)nak a társadalomra, vagy egyes egyénekre gyakorolt hatását mutatja be. Ezeknek a műveknek a közös jellemzői, hogy zömében egy lehetséges jövőben játszódó képzeletbeli történetek. Megnyilvánulási formájuk lehet könyv, képregény, festmény, televíziós sorozat, film, rajzfilm, játék, színdarab és egyéb média.

11 Mese film mese egy epikai műfaj, melynek eredete a mítoszok, mondák és legendákon keresztül az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza. Fenomenológiai szempontból a mitológia és az elbeszélő irodalom között középen helyezkedik el.

12 Oscar dias filmek A legjobb filmnek járó Oscar-díjat az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia ítéli oda 1928 óta minden évben a díjátadás évét megelőző év legjobb filmjének. A díj odaítéléséről a szakma tagjai szavazással döntenek

13 A legtobb oscar dijas filmek
1 Oscar-díj [szerkesztés] Ben-Hur (1959) – 12 jelölésből Titanic (1997) – 14 jelölésből A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003) – 11 jelölésből

14

15 A legdrágább filmek . Avatar (2009) 237 millió dollár
Hatalmas felvezetéssel, hasonlóan óriási marketinggel karöltve jött és támadott az Avatar. A modern Pocahontas történet színtiszta CGI-ből állt, de nem mellesleg a 3D-s vetítésnek köszönhetően közel 2.8 milliárdos bevételt termelt. Harry Potter és a félvér herceg (2009) 250 millió dollár Nem volt meglepő, hogy a Harry Potter franchise üdvöskéje 934 milliós bevételt szállított a Warnernek, ami valljuk be remek eredménynek számít. Bár a kritikusok szerint messze nem ez a legerősebb része a szériának, de nem is a leggyengébb, mindesetre sok pénzbe került.

16

17 Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011)
250 millió dollár Bár a Karib-tenger kalózai filmek már kezdenek kifogyni az eredeti ötletekből, a készítők igyekeznek még néhány bőrt lehúzni a sztoriról. Ez a rajongókat nem zavarja, hiszen ez volt az egyik legsikeresebb része a sorozatnak, közel egymilliárd dolláros bevétellel.

18 John Carter (2012) 300 millió dollár Ha drága film, akkor sanszos, hogy Disney produkcióról van szó. A rajzfilmekről elhíresült stúdió nagy fejbe vágta a fejszéjét, amikor valós emberekkel forgatott filmbe kezdett. A közelmúltban megjelent mozi 133 millió dollárt kasszírozott, ami nem sokkal rosszabb, mint amire a stúdió maga számított. Hogy a legdrágább film a legjobb-e? Ezt nektek kell eldönteni, de a választ szerkesztőségünk már sejti...

19 A sötét lovag: Felemelkedés (2012)
250 millió dollár A sötét lovag legújabb epizódja bizonyára hatalmasat fog ütni megjelenésekor, bár nem a legdrágább film a történelemben, az biztos, hogy ekkora őrület és várakozás régen övezet mozit. Nolan rendező bizonyára minden centnek megtalálta a helyét, így már mindenki alig várja, hogy láthassa a fantasztikus végeredményt.

20 grafikon

21 Leggnézetebb filmek és sorozatok

22 Keszitete:Pap Istvan


Letölteni ppt "A filmek világa."

Hasonló előadás


Google Hirdetések