Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,"— Előadás másolata:

1 A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,
latin ars szóból ered. A művészet általánosan elfogadott meghatározás szerint „a valóság visszatükrözése”, a művész látásmódján átszűrve. A művészet kortalan célja minden esetben az önkifejezés kell, hogy legyen, mely katartikus élményt nyújt.

2

3 A hagyományos művészeti formák közé tartozik:
a zeneművészet, az irodalom és a színművészet, az építőművészet, a képzőművészet, a filmművészet, digitális művészet:számítógépes zene, -grafika, - animáció...

4

5 A F I L M

6 A f i l m A film napjaink egyik legnépszerűbb
információs, ismeretterjesztő, szórakoztatási és művészeti célú technikai eszköze, információkat gyűjt, rögzít és közöl. A filmművészet a hetedik művészeti ág. Az alkotó művészetek között az első, amelyik a teret és az időt egyszerre: közvetlenül használja föl, időben és térben egyszerre működik.

7 - A mozi (filmszínház) születésének azt a pillanatot tekintjük, amikor a kinematográf feltalálói először tartottak vetítést fizető közönségnek. -Lumière-fivérek 1895 februárjában Párizsban szabadalmaztatták el vette kezdetét a hangosfilm korszaka től kisérleteztek, a színes film valódi premierjére 1937-ben került sor Disney Hófehérke és a hét törpe című klasszikusának bemutatójával.

8 A P L Á N A plán a filmkészítésben alkalmazott képkivágás. A játékfilmekben általában különböző képkivágások váltogatják egymást, mivel a változatlan képkivágás hamar unalmassá válhat.

9 A P L Á N Szuper plán: bemutathatja egy szereplő arcának, fejének részletét vagy valamilyen egyéb dolog részletét. Ritkábban alkalmazott eljárás. Premier plán: egy egész fejet, testrészt vagy valamilyen kisebb méretű dolgot jelenít meg. Szekond plán: egy vagy több szereplő fejét és testének egy részét, illetve valamilyen közepes méretű dolgot mutat meg. A valóságban is hasonló szögben és méretarányban látunk. A szekond plánban érzékeltethető leginkább az emberek egymáshoz való viszonya. Ezt használják legtöbbet a filmforgatás során.

10

11 A P L Á N Totál plán: a környezet, a háttér is fontos alkotórésze
a képnek vagy csak a környezet. Nagytotál : a szereplők vagy nagyobb dolog 30 méternél távolabbról látszanak. Hiper plán: főként a táj látható, a szereplők kevéssé vagy egyáltalán nem.

12 Készítette: Arnold Ildikó

13


Letölteni ppt "A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések