Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A képkészítő nemcsak rögzíti, de mindig ábrázolja is, amit felvesz…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A képkészítő nemcsak rögzíti, de mindig ábrázolja is, amit felvesz…"— Előadás másolata:

1 A képkészítő nemcsak rögzíti, de mindig ábrázolja is, amit felvesz…
Mozgóképi közlésmód A képkészítő nemcsak rögzíti, de mindig ábrázolja is, amit felvesz…

2 I. Mi a beállítás? 1. A kamera az operatőr kezében van, és ezen veszi fel a történetet. 2. Szerkezeti egység, amelyben még folyamatos a kamera által rögzített filmcselekmény. x. Másodpercenkénti 24 fáziskép, amit a néző folyamatosnak lát.

3 II. Mi a jelenet a filmben?
1. A mozgóképi szerkezet tagolásának nagyobb egysége, mely több beállításból is állhat. 2. Amikor a szereplők cselekednek a filmben. x. A cselekmény szempontjából valami fontosat tudunk meg a szereplők sorsáról.

4 III. Mi a montázs? 1. A képek áramlása, ami a nézőben érzelmeket, gondolatokat szül. 2. A felvételeket összeillesztik, és így jön létre a film cselekménye. x. A ~ kiemeli egy-egy eseménysorból a legfontosabb részleteket, sűríti a cselekmény szempontjából a fontos eseményeket.

5 IV. Mi a plán? 1. Képkivágat 2. A filmkocka egy darabja
x. A kamera lencséje

6 V. Milyen plán mutatja meg a filmben legjobban a főhős érzelmi állapotát?
1. Amerikai (second) 2. Félközeli x. premier

7 VI. Melyik dátum a filmtörténet / mozi „születésnapja”?
január 7. december 23. x január 1.

8 VII. Melyik az első nagyközönség elé került hangosfilm?
1. A diktátor 2. A jazzénekes x. Jézus élete

9 VIII. Mit nevezünk a film cselekményének? (szüzsé)
1. Eseménysor, ami a filmben megjelenik, amiből következtethetünk a film történetére. 2. Valamilyen változás, átalakulás meséje, amelynek sémája van. x. Konfliktus, amiből megtudjuk a film történetét.

10 IX. Mit nevezünk párhuzamos montázsnak?
1. A történetmesélést a mozgóképen más ábrázolási törvények uralják, mint az írott szó közegében. 2. Két – időben egyszerre játszódó – eseménysor a filmben. x. Ha az események okszerűen következnek egymásból.

11 X. Mi a flashback? 1. A felirat, ami segíti tájékozódni a cselekmény téridő viszonylataiban a nézőt. 2. Zenei aláfestés x. Az a megoldás, amikor a cselekmény egy filmben korábbi időre vált.

12 XI. Mit nevezünk a film történetének? (fabula)
1. A film nézése során a néző a cselekmény alapján maga konstruálja meg (állítja össze). 2. A film olyan egysége, amikor a főhős bajba kerül, és kimászik a konfliktusból. x. A film főcímétől kezdődő képsor, ami a vége feliratig tart.

13 XII. Mi az alsó kamera állás?
1. A képkivágat a szereplőt alulról ábrázolja, hogy nagynak, félelmetesnek tűnjön. 2. A filmkockán csupa apró tárgyat láthatunk e megoldás kapcsán. x. A szereplőt kicsinek láttatja, hogy nevetségesnek, kicsinek látsszon.

14 XIII. Milyen látószögű optikát használnál, ha egy western filmet forgatnál, mint rendező?
1. Teleobjektívet, mert jól láthatók a részletek. 2. Alap objektívet, mert a párbajoknál tudom fokozni az izgalmat. x. Széles látószögűt, mert a táj végtelensége fontos a cselekmény ábrázolásánál.

15 XIII.+I Melyik sorozat rejt magyar filmrendezők neveit!
1 Ulmann Mónika, Geszler János, Pán Péter 2 Szabó István, Antall Nimród, Mészáros Márta X Gesztes Antal, Rétsághi Félix, Barabás Géza


Letölteni ppt "A képkészítő nemcsak rögzíti, de mindig ábrázolja is, amit felvesz…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések