Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Geodézia tantárgy Készítette: Bodnár Attila. Mivel is foglalkozik ez a tudományág:  A Föld fizikai felszín, a földfelszín alatt lévő természetes és mesterséges.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Geodézia tantárgy Készítette: Bodnár Attila. Mivel is foglalkozik ez a tudományág:  A Föld fizikai felszín, a földfelszín alatt lévő természetes és mesterséges."— Előadás másolata:

1 Geodézia tantárgy Készítette: Bodnár Attila

2 Mivel is foglalkozik ez a tudományág:  A Föld fizikai felszín, a földfelszín alatt lévő természetes és mesterséges tereptárgyak helyének, és méreteinek meghatározásával és ábrázolásával foglalkozik, illetve tervezett létesítmények helyének megjelölésével.

3 Magasságmérés:  Egy térbeli pontnak a magasságát az alapfelülettől mért függőleges távolságot értjük. Magyarországon a Balti tengerhez viszonyítva határozzuk meg.

4 Magasságmérés módszerei:  Szintezés: alapelve- A és B pont felett előállítunk egy szintfelületet és megmérjük a pontoknak a szintfelület való pontok távolságát.

5 Szintezőműszerek:  Libellás szintező műszer állvánnyal és a szintezéshez szükséges dolgokkal pl.: szintezőléc

6 Szintezés szabálya:…. A két léc távolsága nem haladhatja meg 40métert, maximum az 50 méter távolságot, és a műszernek mindig a két léctávolság felénél kell állni.

7 Térképezés Térkép:  A Földfelszínének arányosan kisebbített alaprajz szerű felülnézeti rajza. Méretarányok szerint: 1. nagy v részletes 2. Közepes 3. Kis v áttekintő

8 Térkép fajtái Analóg térkép  Nyomtatott forma. Digitális  Számítógép segítségével tárolt olyan számítógépes adatállomány, melyet megfelelő eszközökkel analóg térkép állítható elő.

9 Tartalom szerint A. Topográfiai térkép B. Földrajzi térkép C. Tematikus térkép D. Égitestek térképei

10 “ ” Köszönöm a figyelmet!! Geodézia tantárgy mutatása (részlet)


Letölteni ppt "Geodézia tantárgy Készítette: Bodnár Attila. Mivel is foglalkozik ez a tudományág:  A Föld fizikai felszín, a földfelszín alatt lévő természetes és mesterséges."

Hasonló előadás


Google Hirdetések