Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magasságmérés és Műszeri

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magasságmérés és Műszeri"— Előadás másolata:

1 Magasságmérés és Műszeri
Készítette: Tikász Péter AKOFEI

2 Szintezés A szintezés lényege az, hogy a szomszédos pontok magasság különbségét függőlegesen álló deciméter beosztású lécekre menő, vízszintes irányvonalak segítségével határozzuk meg.

3 Szintezés szabályai Szintezés előtt be kell állítani a szelencés libellát. Középről való szintezés elve. Oda-vissza szintezés elve. Saruhasználat. Félméteres szabály. Megfelelő időjárás körülmények. Hátra-előre irányzások.

4 Vonalszintezés (alappontszintezés)
Kijelöljük a kötőpontok és a műszerállás helyét. A műszerrel felállunk a kijelölt helyre, majd az állótengelyt függőlegessé tesszük. Megirányozzuk a kezdőponton felállított szintezőlécet. Középre állítjuk a szintezőlibella buborékját és lécleolvasást végzünk. A leolvasott értéket a szintezési jegyzőkönyv „hátra” oszlopába írjuk.

5 Vonalszintezés (alappontszintezés)
Leolvassuk a kötőponton levő szintezőlécet, ez az érték az „előre” oszlopba kerül. Leolvasás után a szintezőléc az egyes kötőponton marad, a szintezőműszert pedig előrevisszük a következő műszerállásra. „Hátra”, majd „előre” leolvasás, a szakasz végpontjáig.

6 Szintező műszerek Hagyományos szintező műszerek: Fő részei: távcső vele közös foglalatban lévő libella, szintező csavar, műszertalp. Ennél a műszer típusnál 3 tengely van: V= állótengely, J= távcső irányvonala, L= szintező libella tengelye. Automatikus szintező műszerek: Fő részei: távcső, kompenzátor, műszertalp. Ennél a műszer típusnál 2 tengely található: V és J tengely. Kényszerközpontosításra itt nincs szükség, mint az előző típusnál.

7 Szintező műszerek csoportosítása rendeltetés szerint

8 Építészeti szintező műszerek
Építkezéseknél, terület szintezéseknél, alsó rendű szintezési vonalak mérésére szolgál. Kilométeres középhibája < 10 mm.

9 Mérnöki szintező műszerek
Olyan munkálatoknál használatos a hol a kilométeres középhiba nem lehet nagyobb, mint 2~3 mm. Leggyakoribb és legelterjedtebb műszertípus.

10 Precíziós szintező műszerek
Nagy szabatosságot igénylő műszaki munkálatok és magassági alappont hálózatok mérésénél használatos. Kilométeres középhibája < 1 mm.

11 Szintező léc Impregnált puhafából készült 2-4 m hosszú
Két részből áll, a két rész csuklósan kapcsolódik. cm-es vagy fél cm-es sávos beosztás a léc egyik oldalán Hátlapján fogantyú, és szelencés libella

12 Közönséges szintezőléc:
Anyaaga száraz fenyő, 3-5 méter hosszú, 8cm-er széles. + méternél hosszabb lécek összecsukhatók. Egyik oldaluk fehér alapon centiméter beosztású deciméterenkénti számozással.

13 Reverziós lécek: Mind két lapján egy-egy egymáshoz képest eltolt skálamező található. Ezek a lécek kettős leolvasásra alkalmasak, így a durva leolvasási hibák azonnal felismerhetők.

14 Ivarbetétes szintező léc:
Rajta két egyenletes skálabeosztás található, melyet a leolvasás ellenőrzés céljából egymásoz képest eltoltak. Névlegesen deciméteres ténylegesen fél deciméteres beosztású.

15 Vége Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Magasságmérés és Műszeri"

Hasonló előadás


Google Hirdetések