Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Géczi Réka

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Géczi Réka"— Előadás másolata:

1 Készítette: Géczi Réka
A teodolit Készítette: Géczi Réka

2 A teodolit tengelyei Alhidádé libella tengelye (L) Állótengely (S) Fekvőtengely (K) Távcső irányvonala (Z)

3 A műszer tengelyeinek 3 alapszabálya
Az állótengely (S) merőleges a fekvőtengelyre (K): a távcső fekvőtengely körüli forgatásakor a távcső irányvonala (Z) egy síkot ír le. A távcső irányvonala (Z) merőleges a fekvőtengelyre (K): a sík függőleges állótengely esetén egyben függőleges sík is lesz. Az állótengely (S) merőleges az alhidádé libella tengelyével (L): az alhidádé libella mellett az állótengely függőleges lesz.

4 A pontra állás menete Felállítjuk a műszerállványt, úgy hogy a műszertalp a pont felé essen és megközelítőleg vízszintes legyen. Letapossuk a műszerállvány lábait. Felhelyezzük a műszert és rögzítjük a kötőcsavarral. Az optikai vetítőbe tekintve, a talpcsavarok segítségével fedésbe hozom az optikai vetítő jelét a pontjellel. A műszerlábak segítségével beállítom a szelencés libellát. Az állótengely függőlegesítése. Az optikai vetítőbe tekintve ellenőrizzük, hogy az optikai vetítő jele a ponton maradt-e. Ha igen: a műszer mérésre kész (az állótengely meghosszabbítása átmegy a geodéziai ponton). Ha nem: meglazítom a kötőcsavart és addig csúsztatom a műszert a talpon, amíg az optikai vetítő jele újra fedésbe nem kerül a ponttal, közben ügyelek arra, hogy ne mozdítsam el a talpcsavarokat. Ha az állótengely mégis elállítódik az 5. lépéstől addig ismétlem a folyamatot, míg mind az állótengely, mind a geodéziai pont beállításai megfelelőek nem lesznek.

5 A pont képe az optikai vetítőben, pontra állás után

6 A teodolit részei (1) műszertalp (2) alhidádé (3) geodéziai
(4) limbusz (5) vízszintes irányítócsavar (6) magassági kötőcsavar (7) alhidádé libella (8) magassági kör (9) indexlibella (10) állítócsavar (11) fénybevetítő (12) irányzóberendezés (13) parallaxis csavarral (14) okulárcsavar (15) okulár csavar (16) paránycsavar (17) csavar (18) távcső (19) műszerláb (20) leoldócsavar (21) alhidádé oszlopa

7 Műszertípusok Tájoló teodolit

8 Optikai teodolit

9 Digitális teodolit

10 Köszönöm a figyelmet! Vége


Letölteni ppt "Készítette: Géczi Réka"

Hasonló előadás


Google Hirdetések