Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A térkép. A térkép fogalma A TÉRKÉP a földfelszín, illetve annak kisebb vagy nagyobb részének egyezményes jelekkel történő, arányosan kicsinyített síkbeli.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A térkép. A térkép fogalma A TÉRKÉP a földfelszín, illetve annak kisebb vagy nagyobb részének egyezményes jelekkel történő, arányosan kicsinyített síkbeli."— Előadás másolata:

1 A térkép

2 A térkép fogalma A TÉRKÉP a földfelszín, illetve annak kisebb vagy nagyobb részének egyezményes jelekkel történő, arányosan kicsinyített síkbeli ábrázolása.

3 A méretarány A kisebbítés mértékét a méretarány mutatja meg. 1:100 Ez azt jelenti, hogy ami a térképen 1cm, az a valóságban 100 cm.

4 A térkép jelrendszere A)DOMBORZAT- ÁBRÁZOLÁS -szintvonalakkal: az azonos magasságú pontokat összekötő szabálytalan, önmagába visszatérő vonal -Színfokozatos domborzatábrázolás -Domborzatárnyé- kolás

5 A térkép jelrendszere B) SÍKRAJZ: a földfelszín természetes és mesterséges elemeit ábrázolja: -Vízrajz -Határok -Települések -Utak -Vezetékek -Növényzet C) NÉVRAJZ: a térképi neveket, számokat, valamint magyarázó írások.

6 A térkép vetülete A vetületek típusai: -Síkvetület -Hengervetület -Kúpvetület

7 A térképek fajtái 1. Méretarány szerint. -Nagy méretarányú (1:500 -1:10000) -Közepes (1:10000 – 1:200000) -Kis (1:200000 - ) 2. Tartalmuk szerint -Helyszínrajz -Földrajzi -Szaktérképek (tematikus térképek)

8 A térkép használata ABSZOLÚT MAGASSÁG A tenger szintjétől mért magasság (magassági számok jelzik a térképen) Pl: Kékes-tető: 1014m Monte Everest 8848m RELATÍV MAGASSÁG Két pont abszolút- magasságának különbsége. Pl: 8848m – 1014m =7834 m


Letölteni ppt "A térkép. A térkép fogalma A TÉRKÉP a földfelszín, illetve annak kisebb vagy nagyobb részének egyezményes jelekkel történő, arányosan kicsinyített síkbeli."

Hasonló előadás


Google Hirdetések