Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ecloga Készítették: Balázs, Misu, Zita, Zsuzsi. Líra alapjai  A lírai művekben egy ember (legtöbbször az alkotó) szólal meg közvetlen formában, általában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ecloga Készítették: Balázs, Misu, Zita, Zsuzsi. Líra alapjai  A lírai művekben egy ember (legtöbbször az alkotó) szólal meg közvetlen formában, általában."— Előadás másolata:

1 Ecloga Készítették: Balázs, Misu, Zita, Zsuzsi

2 Líra alapjai  A lírai művekben egy ember (legtöbbször az alkotó) szólal meg közvetlen formában, általában egyes szám első személyben  Tárgya saját belső világa, azaz érzelmeit, hangulatait, élményeit, gondolatait, tapasztalatait tárja fel.  Az ábrázolás középpontjában tehát a lírikus énje, önmaga, személyisége áll (a „költői én”).  A lírai művek (alapvetően, de nem kizárólagosan) verses formában íródnak.  A líra egyik alfaj az Ecloga

3 Ecloga  Jelentése: szemelvény  Görög eredetű lírai műfaj  Hexameteres verselés – gondolatokat értékeket fejez ki  Idill bukolikus azaz pásztori világot mutatja témája: szerelem, erotika

4

5 Antik eclogák  Vergilius:  A római költő i. u. 50-ben írta a világ egyik leghíresebb eclogáját

6 Magyar vonatkozások  20. sz. Radnóti Miklós - Ecloga  - Első Ecloga - költő és a pásztor párbeszéde

7    VÉGE


Letölteni ppt "Ecloga Készítették: Balázs, Misu, Zita, Zsuzsi. Líra alapjai  A lírai művekben egy ember (legtöbbször az alkotó) szólal meg közvetlen formában, általában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések