Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Román Sofia “Cserey-Goga“iskolacsoport. Kraszna Haraklányi Erzsébet Kocsis Anna-Mária Csak csajok csoportja.Pap Edina Erzsébet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Román Sofia “Cserey-Goga“iskolacsoport. Kraszna Haraklányi Erzsébet Kocsis Anna-Mária Csak csajok csoportja.Pap Edina Erzsébet."— Előadás másolata:

1 Román Sofia “Cserey-Goga“iskolacsoport. Kraszna Haraklányi Erzsébet Kocsis Anna-Mária Csak csajok csoportja.Pap Edina Erzsébet

2 Mi a szerepe a matematikának a mindennapi életben? “ Napjainkban egyre követel ő bben jelentkezik az az igény, hogy az ember látni tudjon a világban, elgondolkozzék a körülötte megnyilvánuló jelenségeken, számoljon a lehet ő ségekkel, fedezze fel a dolgokban rejl ő sokféleséget:egyszóval gondolkozzék logikusan. Az ifjakat a tanulás, az id ő sebbeket hivatásuk kötelezi erre; munka árán jutunk a tudás birtokába.”

3 Egyenes egyenlete a sikban. 1)Egyenes iránytényezője. Értelmezés : Egy egyenes iránytényezőjén az egyenesnek az Ox tengelyel bezárt szögének tangensét értjük. Jelölés : m d =tg L, L = m>0m<0 =m=0=tg - nem létezik

4 Alkalmazás: Határozd meg annak az egyenesnek az iránytényez ő jét, amely az Ox tengellyel : a) -os szöget zár be b) -os szöget zár be c) -os szöget zár be a) m=tg =tg nem létezik,mert nem metszi az Ox tengelyt. b)m=tg=tg = c)m=tg=tg =1 2) Két pont által meghatározott egyenes iránytényezője: Értelmezés:k ét pont által meghatározott egyenes iránytényezője koordináták különbségének és az abszcisszák különbségének az aránya. Jelölés: m AB = Alkalmazás: A(1,4), B(2,6) mAB= = 6-4 2-1 =2

5 3) Két egyenes szöge a sikban. Értelmezés : A (d2) és (d1) egyenesek metszik egymást egy M pontban szöget alkotva. d2 és d1 egyenesek értékeket vesznek fel. d1  m1 d2  m2. Jelölés :tg = E tg>0 Alkalmazás: =1=1 =-3 =?=? tg ====2=2= Megjegyzés: 1) ha m 1 *m 2 =-1 d1 _|_ d2 2) m 1 =m 2 d1||d2 Alkalmazás: 1) d1 || d2 2)

6 4.Egy pont es egy iranytenyezo altal meghatarozott egyenes egyenlete: Ertelmezes : az A(x1,y1)ponton athalado es m iranytenyezoju egyenes egyenlete; Jele : y-y1=m(x-x1); 5.Ket ponton athalado egyenes egyenlete: Jele : y-y 1 =x-x 1 y 2 -y 1 x 2 -x 1 Alkalmazás :

7 6).Egyenes egyenletenek tengelymetszetes alakja : Jele : x+y-1=0 a b 7).Egyenes egyenletenek altalanos alakja: Jele :m d 1 =-a b Alkalmazás:

8 1.Adottak a következő pontok A(5;-4),b(-1;3),C(-3,2) Határozd meg az AB, BC, CA egyenes iranytényezőjét. -AB= - ; BC= ; CA= - 2.Két ponton áthaladó egyenes AB, ahol A(-,2),B(,4).Határozd meg az AB egyenes egyenletét. 5x-3y+10=0 3.Ha az iránytényezők m1=-2;m2=3, határozd meg tgL! tg = 4.Bizonyitsd be,hogy d1:-x+3y+2=0;d2:x+y-6=0. Határozd meg az egyenesek metszéspontját d1 d2=. M(5,1). Kitűzött feladatok:

9 Van a szomszédban egy félig elkészűlt tető.Az ácsok neki fogtak a munkálatoknak de el akadtak.De te most segithetsz nekik.Tudjuk,hogy a tető egyik oldalának koordinátái(2,4) a másik oldalának pedig (5,1), e két oldal között egy egyenes halad át. Számold ki ennek az egyenesnek az egyenletét.

10 Konyveszet : Matematika tankönyvek a X. osztaly számára. Matematika a mindennapi életben.

11 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Román Sofia “Cserey-Goga“iskolacsoport. Kraszna Haraklányi Erzsébet Kocsis Anna-Mária Csak csajok csoportja.Pap Edina Erzsébet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések