Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II."— Előadás másolata:

1 Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről NÖVÉNYVÉDŐ SZERMARADÉK VIZSGÁLATI ERED- MÉNYEK NÖVÉNYI TERMÉNYEKBEN, FELDOL- GOZOTT NÖVÉNYI ALAPÚ ÉLELMISZEREKBEN ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI MINTÁKBANN 2006-2012

2 Ökológiai lábnyom „Foot print” (ökológiai lábnyom): azaz az egy főre eső terület, amely az élelmiszertermelés mellett és túl azon a civilizációnk működtetéséhez szükséges. Ha a „Dél” „északi módra” akar(na) élni, akkor legalább még egy földgolyóra volna szükség! Ha észak-amerikai módra, akkor még háromra. Megállíthatatlannak látszik az erdők irtása és növekszik a föld lakóságának létszáma → csökken az ún. helyi és a globális „foot print” (ökológiai lábnyom).

3 Növenyvedő szermaradék ellenőrzés területen a Miskolci Növenyvédőszer maradék- analitikai és a Velencei Növényvédőszer analitikai Laboratóriumok tartoznak a nemzeti referencia laboratóriumok közé.

4 A Velencei-tó vízgyűjtő területéről, talajvíz-észlelő kutakból vett vízminták növényvédő szer maradék vizsgálatának eredményei /1995-2003/ Forrás: Fejér Megyei NTSZ Analitikai labor

5 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet * EU határérték, Magyarországon az adott kultúra vonatkozásában a hatóanyag nem engedélyezett. ** Magyarországon korábban engedélyezett, de visszavont növényvédő szer eredeti határértéke. *** Magyarországon engedélyezett, közösségi határértékkel nem rendelkező, határértékek. KH Az analitikai meghatározás alsó határát jelöli., + Tárolt terményre vonatkozó határérték.

6 Termények és részeik, amelyekre a határértékek vonatkoznak Az egyes növényekre eltér az alkalmazható szerek köre és a szerek határértéke, várakozási ideje is.

7 Nemzeti élelmiszerlánc biztosítási Hivatal (NEBIH) Feladat meghatározás: - Hatósági hazai eredetű növényi termények vizsgálata. - Hatósági import eredetű növényi termények vizsgálata. - Hatósági növényi alapú feldolgozott élelmiszerek vizsgálata. - Hatósági növényi alapú bébiétel-, ital vizsgálata. - Környezetvédelmi víz monitoring vizsgálatok végzése. - GC-MS és LC-MS-MS konfirm vizsgálatok végzése. - Országos standard bázis működtetése. - Vizsgálati módszerek kidolgozása új hatóanyagokra. - Szerkísérletek végzése.

8 NEBIH felépítése 6 regionális laboratórium változó felszereltséggel. Normál screent mindegyik el tudja végezni, de egyes speciális feladatokat csak néhány. Megyénként 3-6 ellenőr gyűjti a mintákat Megközelítőleg 5-6000 minta/év, amiből 3600 hatósági vizsgálat. Egy mintából akár 100 komponenst is vizsgálnak. Nem minden növény kerül minden évben vizsgálatra, csak a fontosak (nagy mennyiség, gyakori és veszélyes szennyezettség)

9 Az évi vizsgálati tervek alapja Az előző évi vizsgálatok eredménye A statisztikai hivatal adatai Két legfontosabb gyümölcs alma, szőlő Legfontosabb zöldségek:csemegekukorica, paradicsom, görögdinnye, fejeskáposzta, vöröshagyma, uborka, sárgarépa, paprika, zöldborsó, petrezselyem Magyar fogyasztási szokások figyelembevétele Ünnepek előtt fokozott ellenőrzés

10 Háztartásokban fogyasztott (vásárolt és saját termelésű) mennyiségek

11 Vizsgálati eredmények R { "@context": "http://schema.org", "@type": "ImageObject", "contentUrl": "http://images.slideplayer.hu/9/2224093/slides/slide_11.jpg", "name": "Vizsgálati eredmények R

12 Vizsgált minták megoszlása (2006)

13 Vizsgálat minták száma 2012-ben

14

15 Szermaradékok a hazai mintákban 2012-ben

16 Hazai zöldségfélék vizsgálata 2012-ben 30 fajtát vizsgáltak. Fejes saláta kulturában a legmagasabb minták 53%-ában találtak növény védőszer maradékot.

17 Szermaradék szempontjából kiugró fajták

18

19 Termékek 2006 Ditiokarbamát mérése LC-MS-MS mérést kíván az új szabvány szerint,a régi CS 2 helyett.

20 Hazai mintákban talált szermaradékok száma 2012-ben

21 Számos mintában találtak több mint egy hatóanyagot

22 2006

23

24 Magyarországon nem engedélyezett hatóanyagot tartalmazó hazai minták (2006) Probléma, az adott kultúrára nem engedélyezett szerek használata.

25 Magyarországi szermaradék adatok

26 Hazai kifogásolt minták 2012-ben 11 db minta a vizsgált hazai mintak 0,9%- a minősult kifogasoltnak

27 A legtöbb szermaradékot a szőlő minták tartalmazták

28

29 2012-es eredmények

30

31 Import minták eredménye Magyarországon nem engedélyezett szerekre (2006)

32 Termékek statisztikája 2007-ben 171 db bébiételt vizsgáltak (10505 mérés), amiből csak 62 nem tartalmazott szermaradékot.

33 Bébiételek vizsgálata 2012-ben 66 db – 44 db hazai, 22 db nem hazai (import) – bébietel-, ital, illetve tejalapú gyermektápszer és tejpép vizsgálatara került sor.

34 Körvizsgálat eredménye

35 EU koordinálta vizsgálatok 2012-ben

36 2008-as mintázási terv

37 2008. évi nitrit nitrát vizsgálatok Fentiek mellett válogatott növénytípusokban nehézfémtartalmat is vizsgálnak.

38 Szermaradék vizsgálatok az EU-ban

39

40 A NEBIH szerepe a riasztásokban A korábbi években az Unió által létrehozott RASFF, Gyors vészjelzési rendszer, garantálja, hogy probléma esetén az élelmiszer láncban az információt gyorsan továbbítva, a legkisebb mértékre csökkenti a fogyasztót fenyeget veszélyt. 2006


Letölteni ppt "Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések