Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Zyflamend hatása az emberi prosztatarák sejtekre

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Zyflamend hatása az emberi prosztatarák sejtekre"— Előadás másolata:

1 A Zyflamend hatása az emberi prosztatarák sejtekre
Jun Yan, Ph.D. Urológiai Intézet Irving Rákkutató Központ Columbia Egyetem

2 Prosztatarák CA Cancer J Clin 2008
Becsült új rákos megbetegedések száma férfiak nők Prosztata Tüdő- és hörgő Vastag- és végbél Húgyhólyag Non-Hodgkin limfóma Bőrmelanóma Vese- és vesemedence Szájüreg- és garat Leukémia Hasnyálmirigy Összesen Mell Tüdő- és hörgő Vastag- és végbél Méhnyak Non-Hodgkin limfóma Pajzsmirigy Bőrmelanóma Petefészek Vese- és vesemedence Leukémia Összesen Becsült halálesetek száma A prosztatarák egy jelentős egészségügyi probléma. Az Egyesült Államokban évente körülbelül férfinál diagnosztizálják ezt a rosszindulatú daganatos betegséget (ez nincs összhangban a táblázattal!!!). Noha az egyértelmű, hogy a férfiakban van egy örökletes hajlam a prosztatarák kialakulására, egyéb tényezők - mint például a rassztípus, az életkor és az étrend – befolyásolhatják a betegség kifejlődését. férfiak nők Tüdő- és hörgő Prosztata Vastag- és végbél Hasnyálmirigy Máj- és epe Leukémia Nyelőcső Húgyhólyag Non-Hodgkin limfóma Vese- és vesemedence Összesen Tüdő- és hörgő Mell Vastag- és végbél Hasnyálmirigy Petefészek Non-Hodgkin limfóma Leukémia Méhnyak Máj- és epe Agy- és egyéb idegrendszeri daganat Összesen CA Cancer J Clin 2008

3 Az életkor a prosztatarák egyik fontos kockázati tényezője
fehér színes bőrűek amerikai indián/őslakos alaszkai ázsiai vagy csendes-óceáni emberre eső előfordulási arány spanyolajkú A prosztatarák kifejlődésével kapcsolatba hozható tényezők közül az életkor messze a legfontosabb. (1.3. ábra). Ez a betegség ritka az 50 évesnél fiatalabb férfiak körében; a betegség előfordulási gyakorisága jelentősen nő a 60 év feletti férfiakban, az összes prosztatarák több mint 70 %-át a 65 évnél idősebb férfiaknál diagnosztizálják. SEER: Surveillance Epidemiology and End Results. Prosztatarák megbetegedések aránya az USA-ban Forrás: SEER Életkor a diagnóziskor (évek)

4 A prosztatarák betegek PSA szűrése
Az Amerikai Urológiai Szövetség (AUA) és az Amerikai Rákellenes Társaság a PSA teszt és a digitális végbélvizsgálat évenkénti elvégzését javasolja a normális kockázatú, 50 év feletti férfiaknál. A magasabb kockázatú férfiaknál már fiatalabb kortól is javasolják a szűrővizsgálatot. PCPT-n történő részvétel feltétele: legalább 55 éves férfi, jó egészségi állapot, a vizsgálat kezdetekor nem diagnosztizált prosztatarák Prosztata Specifikus Antigén (PSA) 3 ng/ml Beleegyezés a prosztata szövetminta-vételbe a vizsgálat végén.

5 Androgén Receptor Jel Mechanizmus
Nat Rev Cancer 2001

6 A prosztatarák kemoprevenció egy nagy klinikai vizsgálata
PCPT: The Prostate Cancer Prevention Trial A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a finasteride hatóanyag (a gyógyszer neve: Proscar) megakadályozhatja-e a prosztatarák kialakulását a legalább 55 éves férfiak körében. Eredmények: júniusában a vizsgálatot idő előtt leállították, mivel egyértelműen igazolható volt, hogy a finasteride csökkentette a prosztatarák előfordulási gyakoriságát. . SELECT: The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial A vizsgálatba legalább 55 éves férfiakat vontak be, az afro-amerikai férfiak esetében 50 év volt a minimális életkor. Eredmények: A SELECT vizsgálati adatok 2008-ban végrehajtott első független elemzése igazolta, hogy a szelén és az E-vitamin táplálék-kiegészítés 5 éven át tartó adagolása (akár együtt, akár külön-külön) nem akadályozta meg a prosztatarák kialakulását. 6

7 Mit profitálunk ezekből a vizsgálatokból?
A prosztatarák megelőzhető. A nagyszabású klinikai vizsgálat elindítása előtt több adatot kell szereznünk pre-klinikai és kisebb klinikai vizsgálatokból. 7

8 Kiegészítő és alternatív gyógyászat
CAM: A kezelések azon formái, melyeket a hagyományos kezelések mellett (kiegészítő) vagy azok helyett (alternatív) alkalmazzák. Az NCI és a CAM Országos Központ klinikai vizsgálatokat végez a CAM alkalmazási lehetőségeire a rák megelőzésében és rákterápiában. Ezek a módszerek orvosi szempontból nem tekinthetők általánosan elfogadottnak. A hagyományos kezelések hosszú és alapos kutatási fázison mennek keresztül, melynek során igazolják, hogy az alkalmazott gyógymódok biztonságosak és hatásosak, de a CAM módszerek kevéssé ismertek.

9 Zyflamend® A Zyflamend tíz gyógynövény keveréke (rozmaring, kurkuma, gyömbér, szent bazsalikom, zöldtea, hu zhang, Chinese goldthread, barberry, oregano and Scutellaria baicalensis [skullcap]). In-vitro körülmények között mutatott gyulladás gátló hatás. Dr. Aaron Katz a CUMC klinikán jelenleg egy Fázis I klinikai vizsgálatban tanulmányozza a Zyflamend hatását prosztata intraepiteliális neoplásiával (PIN) diagnosztizált férfiakban.

10 A vizsgálat céljai Vizsgálni a Zyflamend prosztatarákra, különösen az androgén-függő prosztatarákra kifejtett hatásait. Értelmezni ennek mechanizmusát, mely magyarázatul szolgálhat a preklinikai vizsgálat eredményeire.

11 A vizsgálatainkban használt sejttípusok
Prosztatarák sejttípusok Androgén Receptor PSA Androgén- függőség LNCaP + VCaP PC3 - CASP2.1 N.A. CASP1.1

12 24 és 48 órás Zyflamend kezelés
0 óra óra óra VCaP LNCaP

13 A Zyflamend kezelés idő- és koncentráció függő növekedésgátlása (I)
1.nap: fekete 2.nap: szürke 3.nap: fehér Életképes sejtek száma (%-ban) Zyflamend koncentráció

14 A Zyflamend kezelés idő- és koncentráció függő növekedésgátlása (II)
1.nap: fekete 2.nap: szürke 3.nap: fehér 1.nap: fekete 2.nap: szürke 3.nap: fehér Életképes sejtek száma (%-ban) Életképes sejtek száma (%-ban) 1.nap: fekete 2.nap: szürke 3.nap: fehér 1.nap: fekete 2.nap: szürke 3.nap: fehér Életképes sejtek száma (%-ban) Életképes sejtek száma (%-ban) Zyflamend koncentráció Zyflamend koncentráció

15 Sejtkolónia-képződési vizsgálat (I)
μ l/ml LNCaP μ l/ml

16 Sejtkolónia-képződési vizsgálat (II)
μ l/ml PC3 μ l/ml

17 Lágyagar vizsgálat (I)
10X 20X LNCaP

18 Lágyagar vizsgálat (III)
10X 20X VCaP

19 Lágyagar vizsgálat (II)
10X 20X PC3

20 A Zyflamend a G1 gátlását és apoptózisát idézte elő (az ábrák nem erre utalnak!)
Populáció % Zyflamend koncentráció LNCaP Zyflamend koncentráció

21 Sejt apoptózis és szaporodás gátló tényezők (effektorok)
Sejtszaporodás gátlás

22 A Zyflamend Caspase-3 hasadást és p21/p27 expressziót idézett elő az LNCaP sejtekben

23 A Zyflamend daganatellenes hatásai a VCaP sejtekben

24 A Zyflamend csökkenti az AR fehérje koncentrációt
óra Rövid kölcsönhatási idő Rövid kölcsönhatási idő Hosszú kölcsönhatási idő Hosszú kölcsönhatási idő óra 24

25 Összefoglalás A Zyflamend gátolja a sejtburjánzást és az androgén-függő és független prosztatarák sejtekben egyaránt apoptózist vált ki. A Zyflamend csökkenti az androgén receptor szintet a prosztatarák sejtekben.

26 Jövőbeni célok A Zyflamend prosztatarák sejtekkel szemben mutatott kemopreventív és kemoterápiás hatásait kiváltó mechanizmusok további kutatása. i) Hogyan aktiválja a Zyflamend az AR jel mechanizmust? ii) A Zyflamend és az androgén antagonisták közötti bármilyen szinergizmus feltárása A Zyflamend hatásainak tanulmányozása in-vivo körülmények között (a szervezetben).

27 Androgén Receptor jel mechanizmus
Finasteride Casodex Zyflamend Nat Rev Cancer 2001

28 Future Directions (ugyanaz, mint a 26. dia)
To further dissect the mechanisms underlying the chemopreventive and chemotherapeutic effects of Zyflamend in prostate cancer cells. i) How does Zyflamend target AR signal pathway; ii) Any synergism between Zyflamend and androgen antagonist on prostate cancer To test the effects of Zyflamend in vivo.

29 Köszönetnyilvánítás Columbia Egyetem Aaron E. Katz, M.D.
Cory Abate-Shen, Ph.D.


Letölteni ppt "A Zyflamend hatása az emberi prosztatarák sejtekre"

Hasonló előadás


Google Hirdetések