Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az anyag néhány tulajdonsága, kölcsönhatások Összefoglalás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az anyag néhány tulajdonsága, kölcsönhatások Összefoglalás."— Előadás másolata:

1 Az anyag néhány tulajdonsága, kölcsönhatások Összefoglalás

2 Az anyag fajtái RészecskeszerkezetűFizikai szerkezetű

3 Az anyag belső szerkezete Az anyagok részecskeszerkezetűek! – Részecskékből állnak Az anyagok halmazállapotai: – Szilárd – Cseppfolyós – Légnemű

4 Szilárd halmazállapot A részecskék milyen mozgást végeznek? – A részecskék helyhez kötve rezegnek.

5 Szilárd halmazállapot A részecskék között milyen a vonzóerő? – A részecskék között erős vonzás van. Milyen alakja van a szilárd anyagoknak? – A test alakja és térfogata állandó.

6 Cseppfolyós halmazállapot A részecskék milyen mozgást végeznek? – A részecskék egymáson elgördülve mozognak.

7 Cseppfolyós halmazállapot A részecskék között milyen a vonzóerő? – A részecskék között vonzás van. Milyen alakja van a cseppfolyós anyagoknak? – Az anyag a tartóedény alakját veszi fel, térfogata állandó.

8 Légnemű halmazállapot A részecskék milyen mozgást végeznek? – A részecskék mozgásuk közben ütköznek.

9 Légnemű halmazállapot A részecskék között milyen a vonzóerő? – A részecskék között nincs vonzás. Milyen alakja van a légnemű anyagoknak? – Sem önálló alakja, sem állandó térfogata nincs. A rendelkezésre álló teret kitölti.

10 Fizikai mező Milyen mezőkről tanultunk? – Mágneses – Elektromos – Gravitációs Miből következtethetünk arra, hogy léteznek a fizikai mezők? – A mezők létezésére hatásaikból következtethetünk.

11 Mágneses mező A mágneses mező milyen anyaggal lép kölcsönhatásba? – A mágneses mező és a benne lévő vasdarab között kölcsönhatás van.

12 Mágneses mező Hogyan mutattuk ki a mágneses mezőt? – A mágnesre üveglapot tettünk és vasreszeléket szórtunk rá.

13 Mágneses mező Miben nyilvánul meg a mágneses kölcsönhatás? – A mágneses kölcsönhatás vagy vonzásban, vagy taszításban nyilvánul meg. Mikor nyilvánul meg a mágneses kölcsönhatás vonzásban, és mikor taszításban? – Az azonos pólusok taszítják egymást, az ellentétes pólusok vonzzák egymást.

14 Elektromos mező Hogyan hozható egy test elektromos állapotban? – Két különböző anyagot dörzsölünk össze. Hányféle elektromos állapot van? Nevezd meg ezeket! – Pozitív és negatív elektromos állapot.

15 Elektromos mező Miben nyilvánul meg az elektromos kölcsönhatás? – Az elektromos kölcsönhatás vagy vonzásban, vagy taszításban nyilvánul meg.

16 Elektromos mező Az elektromos mező milyen anyaggal lép kölcsönhatásba? – Bármilyen anyagú test és az elektromos mező között kölcsönhatás lehet.

17 Elektromos mező Hogyan mutatható ki az elektromos mezőt? – Két fémlap között elektromos mezőt hozunk létre, közé olajra búzadarát szórunk. A búzadara az elektromos mező hatására rendeződik vonalakba.

18 Gravitációs mező A gravitációs mező milyen anyaggal lép kölcsönhatásba? – A gravitációs mező minden benne levő testel kölcsönhatásban van. Miben nyilvánul meg a gravitációs kölcsönhatás? – A gravitációs kölcsönhatás vonzásban nyilvánul meg.

19 Anyagok tulajdonságai Az anyagok tulajdonságait mennyiségekkel jellemezhetjük. A mennyiség a mérőszám és mértékegység szorzatával adható meg.

20 Mennyire meleg a test? Mennyiség neve: – Hőmérséklet Mennyiség jele: –T–T Mennyiség mértékegysége: – 0 C, K

21 Meddig tart az esemény? Mennyiség neve: – idő Mennyiség jele: –t–t Mennyiség mértékegysége: – s, min, h, nap, év

22 Mennyire van egymástól két test? Mennyiség neve: – hosszúság Mennyiség jele: –l–l Mennyiség mértékegysége: – cm, dm, m, km

23 Mekkora a síkidom kiterjedése? Mennyiség neve: – terület Mennyiség jele: –A–A Mennyiség mértékegysége: – cm 2, dm 2, m 2, km 2

24 Mekkora a test térbeli kiterjedése? Mennyiség neve: – térfogat Mennyiség jele: –V–V Mennyiség mértékegysége: – cm 3, dm 3, m 3, km 3

25 Kölcsönhatás Az anyag egyik legfontosabb tulajdonsága a kölcsönható-képesség. Milyen kölcsönhatásokat ismersz? – Mechanikus – Termikus – Mágneses – Elektromos – Gravitációs

26 Kölcsönhatás

27 Változás csak kölcsönhatás közben jöhet létre!

28 Jó tanulást kívánok! Olvasd el az első fejezetet! Válaszold meg a kérdéseket! Gondolkozz! Kérdezz!


Letölteni ppt "Az anyag néhány tulajdonsága, kölcsönhatások Összefoglalás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések