Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szociometria A szociometria szülőatyjának Jacob Lévy Morenót tekintik

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szociometria A szociometria szülőatyjának Jacob Lévy Morenót tekintik"— Előadás másolata:

1 Szociometria A szociometria szülőatyjának Jacob Lévy Morenót tekintik
A módszert magát a 20. század derekán kezdték alkalmazni Észak-Amerikában, később Nyugat-Európában Magyarországon: Mérei Ferenc nevét kell kiemelni

2 Szociometria A módszer alkalmazásának vázlata
1. kérdéseket szerkesztünk a csoporttagok csoportbeli választásairól és elutasításairól; 2. a megfelelő körülmények között a megfelelő instrukciók megadásával a vizsgált csoport tagjai kitöltik a kérdőívet; 3. a válaszokat táblázatba rendezzük, összesítjük; az összesítés alapján rajzot készítünk a csoport szerkezetéről; 4. a rajz és a táblázat segítségével elemezzük a helyzetet, esetenként a csoport tagjai elé tárjuk, illetve változásokat indukálunk a csoportban.

3 Szociometria A kérdezés
Szociometria készítésekor megkérdezzük a vizsgált csoport tagjait, hogy különböző helyzetekben kit választanának szívesen a csoporttagok közül, illetve kiket utasítanának el. Kérdések kritériumai: A kérdéseknek konkrét helyzetekre kell vonatkozniuk Nem szerencsés a „kit szeretsz/utálsz?” típusú kérdés Hatékony: „ki a legnépszerűbb…?” A kérdéseknek reálisaknak kell lenniük A kérdéseknek relevánsaknak kell lenniük A kérdéseket feltételes módban kell megfogalmazni

4 Szociometria Adatfelvétel és instrukciók
A szociometriai vizsgálatot lehetőleg azon a helyszínen kell elvégezni, ahol a vizsgált csoport él, dolgozik, tevékenységét végzi Az adatfelvétel nemcsak kérdőív segítségével történhet, hanem interjúkészítéssel is (hátránya, hogy sok időt vesz igénybe)

5 Szociometria A válaszok feldolgozása
A szociometriai adatlapokból (felmérőlapokból) szociogram készül A válaszok nyomán először táblázatot készítünk Finomabb hangolású vizsgálatok esetén lényegesek az egyirányú, tehát nem kölcsönös választások, továbbá az egy-egy kérdésre írt nevek sorrendje is a szociogram felrajzolása önkényes, és tükrözheti az elemző előfeltevéseit

6 Szociometria Az elemzés Jogi és etikai kérdéseket (szenzitív adatok)
Problémát vet fel az is, milyen módon tárjuk az eredményt a vizsgált csoport elé Az adatfelvételi lapokba a szociometriát készítő és elemző kutatón kívül senki nem nyerhet betekintést, továbbá a csoport tagjai elé is csak oly módon tárhatók az eredmények, hogy az egyes személyek lehetőleg ne legyenek felismerhetők (monogram, számozás használata ajánlott).

7 A szociometria alkalmazása és korlátai
a vizsgált csoport belső viszonyai percről percre változhatnak és változnak is, különösen fiatalok esetében érdemes a vizsgálatot időnként újra megismételni, ami már csak azért is hasznos, mert folyamatában kapunk képet a csoport alakulásáról papíron mindig kicsit más válaszokat adnak az emberek, mint ahogy tényleges élethelyzetekben cselekszenek. Sokszor nagyságrendekkel hosszabb ideig formálódik meg, hogy ki kivel fog pl. egy padban ülni, illetve sokszor a másodperc töredéke alatt dőlnek el ezek a kérdések

8 A szociometria alkalmazása és korlátai
A szociometria alkalmazásának legfontosabb és legalapvetőbb területe leíró jellegű: a vizsgált csoport szerkezetének feltérképezése történik általa. Segítségével megállapíthatók a csoportszerkezet torzulásai, és feltárhatók okai Az iskolai közösségek vizsgálatában a szociometria széles körben elterjedt, a pedagógusok által is jól ismert csoportpszichológiai módszer, amely hagyományosan az osztálybeli társas kapcsolatok feltárására szolgál. A tanár végzi el, melynek eredménye az „osztály-tükör”

9 A szociometria alkalmazása és korlátai
Az „osztálytükör” magában foglalja: Szociogram a közösség értékrendjét Szerephierarchiáját kapcsolati rendszerét jellemző táblázatokat minden tanuló szociometrikus profilját tartalmazó egyéni jellemzéseket.

10 A szociometria alkalmazása és korlátai
Rendkívül fontos, hogy minden diák, de elsősorban az említettek, ismerkedve a helyzetképpel, átélhessék osztályfőnökük érdeklődő, támogató együttérzését A negatív reakciók egy része sejthető, ezekre esetleg előre fel lehet készülni De a legfontosabb a spontán készenlét, az azonnali szolidaritás, a segítség az akkor és ott fellépő kellemetlen érzések megértésében. Elkerülhető, hogy akik rászorulnak, magukra maradjanak.

11 Kapcsolathálók az Interneten
Iwiw Myvip Barátikör Myspace Facebook


Letölteni ppt "Szociometria A szociometria szülőatyjának Jacob Lévy Morenót tekintik"

Hasonló előadás


Google Hirdetések