Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Analitika gyakorlat 12. évfolyam

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Analitika gyakorlat 12. évfolyam"— Előadás másolata:

1 Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Vegyipari termékek hatóanyag-tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009 TÁMOP /1-2F

2 Aszpirin tabletta hatóanyag- tartalmának meghatározása

3 Az aszpirinről Az aszpirin hatóanyaga az acetil-szalicilsav, ami a szalicilsav acetilezésvel állítható elő: Neve a fűzfa latin nevéből ered (salix). Gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és fájdalomcsillapító hatású szer. A név az acetil és a spireasav szavakból származik.

4 Az acetil-szalicilsav meghatározásának reakciója
A reakció lényegét tekintve hidrolízis. Ehhez fölös mennyiségű lúg kell, és nem játszódik le pillanatszerűen. A fölöslegben alkalmazott lúg megmarad, amit a hidrolízis után ismert koncentrációjú sósavval tudunk meghatározni.

5 A hidrolízis kivitelezése
A kimért mintát egy gömblombikba engedjük és lúgot mérünk hozzá. Hűtővíz Visszafolyós hűtőt szerelünk fölé. Néhány percig forraljuk a mintát, ezalatt lejátszódik a hidrolízis. Hűtővíz Hagyjuk lehűlni, majd kevés vízzel átmossuk a hűtőt. A gömblombik tartalmát egy mérőlombikba átmossuk és jelig töltjük. Ez lesz a törzsoldat.

6 Az aszpirin kifejlesztésében fontos szerepet játszó tudósok
Felix Hoffmann ( ) Johann Buchner ( ) Adolph Kolbe ( )


Letölteni ppt "Analitika gyakorlat 12. évfolyam"

Hasonló előadás


Google Hirdetések