Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009."— Előadás másolata:

1 TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009

2 Aszpirin tabletta hatóanyag- tartalmának meghatározása

3 Az aszpirinről Az aszpirin hatóanyaga az acetil-szalicilsav, ami a szalicilsav acetilezésvel állítható elő: Neve a fűzfa latin nevéből ered (salix). Gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és fájdalomcsillapító hatású szer. A név az acetil és a spireasav szavakból származik.

4 Az acetil-szalicilsav meghatározásának reakciója A reakció lényegét tekintve hidrolízis. Ehhez fölös mennyiségű lúg kell, és nem játszódik le pillanatszerűen. A fölöslegben alkalmazott lúg megmarad, amit a hidrolízis után ismert koncentrációjú sósavval tudunk meghatározni.

5 A hidrolízis kivitelezése A kimért mintát egy gömblombikba engedjük és lúgot mérünk hozzá. Hűtővíz Visszafolyós hűtőt szerelünk fölé. Néhány percig forraljuk a mintát, ezalatt lejátszódik a hidrolízis. Hagyjuk lehűlni, majd kevés vízzel átmossuk a hűtőt. A gömblombik tartalmát egy mérőlombikba átmossuk és jelig töltjük. Ez lesz a törzsoldat.

6 Az aszpirin kifejlesztésében fontos szerepet játszó tudósok Felix Hoffmann ( ) Johann Buchner ( ) Adolph Kolbe ( )


Letölteni ppt "TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009."

Hasonló előadás


Google Hirdetések