Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HŰTENDŐ KÖZEG HŐMÉRSÉKLETÉT KÖZVETLENÜL ÉRZÉKELŐ TERMOSZTÁTOK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HŰTENDŐ KÖZEG HŐMÉRSÉKLETÉT KÖZVETLENÜL ÉRZÉKELŐ TERMOSZTÁTOK"— Előadás másolata:

1 A HŰTENDŐ KÖZEG HŐMÉRSÉKLETÉT KÖZVETLENÜL ÉRZÉKELŐ TERMOSZTÁTOK
„B” 7 tétel - Ismertesse a hűtendő közeg hőmérsékletét közvetlenül érzékelő termosztátokat! - Ismertesse az "RT" típusú termosztát szerkezeti felépítését, működési elvét! - Ismertesse a helyes elhelyezését a hűtőteremben, és a beszabályozás módját!

2 Termosztát, folyadéktermosztát a hűtendő közeg (levegő, folyadék) hőmérsékletét közvetlenül érzékeli, és annak tartani kívánt szélső értékeire kapcsol ki és be, állítja le, ill. indítja a hűtést. A 7 rudazatra hat felülről lefelé irányban a 6 rugó, amelynek rugóerejét az 5 forgatógombbal szabályozhatjuk. A rudazat a 8 membránra támaszkodik, amelyre a 9 érzékelőben uralkodó nyomás hat alulról felfelé. A 10 forgatható tárcsa és a fölötte levő rögzített tárcsa közötti horonyba nyúlik bele a váltó érintkezőjű billenőkapcsoló működtető nyelve. Ha a hűtendő közeg hőmérséklete csökken, csökken az érzékelő hőmérséklete, s csökken benne a nyomás is. A 6 rugó lefelé mozgatja a rudazatot. Egy bizonyos elmozdulás mértéknél a rudazatra rögzített tárcsa lefelé mozdítja a billenőkapcsoló nyelvét, s a váltókapcsoló átpattan a 2 és 3'érintkezőket záró helyzetbe, s egyidejűleg megszakítja a 2 és 1 érintkező között a kapcsolatot. Ha a vezérlési feladatot közvetlenül végzi a termosztát, akkor a vezérlő áramkört szakítja meg.

3 RT típusú teremtermosztát
Minél nagyobb a rögzített és a forgatható tárcsa közötti távolság, annál nagyobb a visszakapcsolási hőmérséklet-különbség, hiszen annál nagyobb mérvű érzékelő hőmérséklet-, ill. annak megfelelő nyomás-változás miatti felfelé való rudazatmozdulás szükséges a billenő-kapcsolónak az átkapcsol-tatásához. Az 1 forgatógombbal forgatott csavaron mozdul el a rugót feszítő rugótányér, amelyen a jelzővonal a 4 hőmérsékletskálán a különböző rugófeszítésekhez tartozó kikapcsolási hőmérsékleteket mutatja. Azt a hőmérséklet-tartományt, amelyen belül az adott termosztátnál a kikapcsolási hőmérséklet a 3 rugó beszabályozásával beállítható, szabályozási tartománynak nevezzük. Az l-től 10-ig számozott forgatható 2 tárcsával szabályozzuk be a visszakapcsolási hőmérséklet-különbséget.

4 RT típusú termosztátok érzékelő formái a, csendes-hűtéshez b, ventillációs hűtéshez c, folyadékhűtéshez

5 A termosztát elhelyezése és beszabályozásának menete:
Csendes hűtés esetén a termosztátot a hűtőtérben ajtótól távol, az oldalfalon ott helyezzük el, ahol a terem átlaghőmérséklete lehet. Az ajtó közelében azért nem lehet, mert ajtónyitáskor a beáramló külső meleg levegő hatására indokolatlanul bekapcsol, s amikorra érzékeli már a kikapcsolási hőmérsékletet, addigra az alsó hőmérséklethatár alá kerülhet a hűtőtér levegőjének hőmérséklete. A beszabályozást mindig a termosztát mellé függesztett hőmérő segítségével végezzük. A szabályozási tartomány skáláján kisebb kikapcsolás hőmérsékletet, valamint a hőmérsékletdifferencia állítóval nagyobb differenciát állítunk be. Ezután beindítjuk a hűtőgépet. Amikor a hőmérő az alsó hőmérséklethatárt eléri, a forgatógomb helyes értelmű, lassú elforgatása révén kikapcsoljuk a hűtőgépet. Az állás idő során a térhőmérséklet emelkedik. Amikor a hőmérő a levegő megengedhető felső hőmérséklethatárát mutatja, a differencia óvatos csökkentésével bekapcsoltatiuk a hűtőgépet.

6 Ventilációs léghűtő esetén a termosztát érzékelőjét az elpárologtatóhoz érkező levegőáramba, átfolyó vizes folyadék-hűtőnél pedig a hűtött folyadék „be" oldalára helyezzük azért, mert a hirtelen és nagymérvű hőterhelés-változásra így tud kellő gyorsasággal reagálni a hűtőrendszer. Egy másik szerkezeti megoldás a (Danfoss gyártmányú KP 61 típusú) ugyancsak egypólusú váltóérintkező-rendszerrel. 1 bekapcsolási hőmérséklet beszabályozó orsó; 2 hőmérséklet-differencia állító orsó; 3 tartománybeállító rugó; 4 forgatógomb; 5 differenciarugó; 6 membrán; 7 érzékelő

7 A vezérlő áramkörbe a 2 és 3 kapcsokon keresztül kell bekötni.
Emelkedő hőmérsékletnél a 2 és 3 kapcsok között zár, és indítja a hűtőgépet. A 4 forgatógomb, azaz a beállító-orsó jobbra forgatásával növeljük a bekapcsolási és az adott differenciával nála kisebb a szükségesnél nagyobb differenciát. Amikor a hőmérő a szükséges kikapcsolási hőmérsékletet mutatja, a beállító-orsó jobbra forgatásával kikapcsoltatjuk a hűtőgépet. Állásidőben melegszik a hűtött tér. Ha a hőmérő már a szükséges bekapcsolási hőmérsékletet mutatja, a beá1litóorsó balra forgatásával (csökkentjük a bekapcsolási hőmérsékletet) bekapcsoljuk a hűtőgépet. Ezzel beállítottuk hőmérő szerint a be- kapcsolási hőmérsékletet, de lejjebb tolódott a kikapcsolási hőmérséklet. Egy újabb hűtési periódus végén, amikor a hőmérő a kikapcsolási hőmérsékletet mutatja, az 5 orsó jobbra forgatásával (csökkentjük a differenciát) kikapcsoltatjuk a hűtőgépet, s így már beállítottuk a megfelelő kikapcsolási hőmérsékletet is.


Letölteni ppt "A HŰTENDŐ KÖZEG HŐMÉRSÉKLETÉT KÖZVETLENÜL ÉRZÉKELŐ TERMOSZTÁTOK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések