Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Transzformátorok védelmei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Transzformátorok védelmei"— Előadás másolata:

1 Transzformátorok védelmei
Készítette : Kmeczkó Dániel 2/14.E

2 Transzformátorok hibái és rendellenes üzemállapotai
A transzformátor meghibásodhat: az átvezető, a tekercsszigetelés, a vastest sérülése következtében.

3 Átvezető sérülése: feszültségnövekedés okozhatja
Átvezető sérülése: feszültségnövekedés okozhatja. A sérülés következtében fáziszárlat vagy testzárlat alakulhat ki. Vastest sérülése:a vaslemezek közti szigetelés megszűnése okozhatja, illetve zárlati ív következtében sérülhet meg.

4 Tekercsszigetelés sérülése: túláram, feszültségnövekedés, átütés,… stb
Tekercsszigetelés sérülése: túláram, feszültségnövekedés, átütés,… stb. váltja ki. Sérülése következtében a primer és/vagy szekunder tekercsben fáziszárlat, testzárlat, kettős testzárlat, menetzárlat alakuhat ki.

5 A transzformátoroknál ezért sokféle védelmi módszert alkalmazunk:
Gázvédelem Túlterhelés-védelem Különbözeti-védelem (differenciál védelem)

6 Gázvédelem A gázvédelem olajszigetelésű transzformátor tekercsszigetelés sérülése következtében kialakuló zárlatokra működik. Alkalmazása már 630 kVA-től ajánlatos, 1 MVA-től viszont már kötelező.

7

8 A relét a transzformátor és egy tágulóedény, ún
A relét a transzformátor és egy tágulóedény, ún. konzervátor közé iktatják be.

9

10 Felépítése: Egy vasedényben két úszó helyezkedik el, melyek egy-egy tengely körül fordulnak el. Az úszókkal higanykapcsoló van mereven összefogva. A relé két csőcsatlakozással rendelkezik. Az egyikkel a transzformátor kazánházhoz, a másikkal a táguló edényhez csatlakoztatható. Mivel a tágulóedény=konzervátor magasabban van, mint a gázrelé, így normális üzemben a vasedényt olaj tölti ki.

11 Működésének alapja az, hogy a transzformátoron belül bármilyen okból bekövetkező villamos ív hője az olajt a hiba környezetében megbontja, s gáz keletkezik. Ha a transzformátorban villamos ív hatására gáz keletkezik, a buborékok a táguló edény felé történő áramlása közben a gázrelé felső terében gyűlnek össze. A felgyülemlő gáz az edényben lenyomja az olaj szintjét. Az olajszint süllyedésével a felső úszó egyre inkább kikerül az olajból, követi a szintcsökkenést s végül lebillen. A vele együtt elbillenő higanykapcsoló zárja az érintkezőjét és jelzést ad. Hasonló a helyzet, ha az olajnívó olajszivárgás, vagy olajcsökkenés következtében annyira lesüllyed, hogy a felső úszó kikerül az olajból.

12 Ha a transzformátoron belül rövidzárlat lép fel, nagymértékű gázképződéssel hirtelen nagy nyomás jön létre, akkor erős olajáramlás indul meg a táguló edény felé. Az áramlás útjában van a gázrelé másik úszója, s az ahhoz mereven csatlakozó torlólemez. A gyors áramlás a lemeznél fogva az úszót elbillenti, s a záródó higanykapcsoló a transzformátor megszakítóját kikapcsolja. Ugyancsak kikapcsolás jön létre, ha az olajnívó olyan mértékben csökken, hogy az alsó úszó is kikerül az olajból. A felső higanykapcsoló érintkezőjét jelzésre, az alsót pedig kioldásra használják. Az ábrán látható a relé működőképességének ellenőrzésére szolgáló gomb ill. rúd, melynek lenyomásakor először a felső, majd az alsó úszó billen el.

13

14 Különbözeti védelem ( differenciál-védelem)
Különbözeti védelmet minden 10 MVA-es, vagy annál nagyobb névleges teljesítményű transzformátornál alkalmazni kell. Erőművekben az alkalmazás alsó határa 5 MVA. A védelem telepítése a transzformátor primer és szekunder oldali áramváltóira történik.

15 A védelem feladata a transzformátor átvezető szigetelőin, valamint a védelmet tápláló áramváltók által határolt sínezésen keletkező fáziszárlatok gyors megszüntetése.

16

17 A transzformátor különbözeti védelme a két oldal áramát hasonlítja össze. A transzformátor bekapcsolási áramlökése azonban csak az egyik oldali áramváltókon folyik át. Ez különbözeti áramot és helytelen kioldást hozhat létre. A bekapcsolási áramlökésből származó helytelenkioldás ellen, úgy lehet védekezni, hogy a különbözeti relé megszólalási áramát a transzformátor névleges áramának 3-3,5-szeresére állítják be.

18 A különbözeti relé kioldási ideje 10…25 ms.

19 Túlterhelés védelem túlterhelés A villamosenergia-rendszer minden elemét (generátor, vezeték, transzformátor) meghatározott teljesítmény átvitelére tervezik. Ennek túllépése esetén a berendezés sérülhet. A villamos védelmek egyik feladata, hogy a berendezéseket a túlterheléstől megvédjék.

20 A névleges áram 2x-esével vagy annál nagyobb árammal hosszabb ideig igénybe vétele a tekercsek szigetelésének meghibásodásához vezethet. Ilyenkor menet vagy tekercszárlat keletkezik. Ezért ellenőrizni kell a transzformátor hőmérsékletét. Ez történhet:

21 - higanyos hőmérővel ellenállásos hőmérővel Ezek hibajelzést adnak ha nem megfelelő a hőmérséklet, túlmelegszik. Egy relé segítségével működnek. Jelzés után bekapcsol egy hűtő berendezés. Bár a transzformátor egy bizonyos ideig túlterhelhető, sőt néha elvárás is.

22 Köszönöm a figyelmet!!


Letölteni ppt "Transzformátorok védelmei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések